Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balbibna

podwojna pensja!

Polecane posty

Gość balbibna

czy mial kiedys z Was taki przypadek, ze zostala Wam wyplacona dwukrotna pensja??? wystapil blad i dostalam dwukrotna wartosc mojej wyplaty. potrzebuje teraz kasy i jest mi to na reke... ale czy tak mozna??? dzieki

w koncu dostrzega blad i wyjdziesz na nieuczciwego pracownika :) no i nie dostaniesz pensji w przyszlym miesiacu :P

Gość balbibna
to powazne pytanie...

Gość dieslowata
Wcześniej czy póxniej się wpatrza, to bo wychodzi z konta pracodawcy jest nie do zdarcia i nie do ukrycia. Jeśli nie zgłosisz faktu, będziesz oszustka, a nawet złodziejka. W najlepszym przypadku będą chcieli odberać, gdy już kasy nie będziesz miała. Wtedy będzie i problem i wstyd.

Gość balbibna
tylko, ze pracuje tam jeszcze tylko miesiac...

Gość zibibr
wow, nigdy tak nie miałam ,że nie szalej z kasą, bo chyba się zorientują i trzeba będzie oddać;-)

Gość balbibna
kurcze;/ spotaliscie sie z takim pzrypadkiem???

Gość hahayhayha
tak to zdarza sie dosyc czesto jak maja burdel :P powiem tak jak udasz glupia ze nie wiedzialas i wydasz kase w "dobrej wierze" to ni jak ci nic nie zrobia :P

Gość błąd banku- mialam tak
podwójne księgowanie przelewu, wypłacili mi pensje i premie dwa razy:) oddałam, ale po k-ku miesiącach, :)

Gość pracodawca
Po to jest historia rachunku na koncie, żeby wiedziec dla kogo, ile i kiedy idzie kasa. Nieznajomośc prawa moja droga nie zwalnia z jego przestrzegania, tak samo dobrze wydana "cudza" kasa nie zwlania z jej oddania. Weźmy pod uwagę fakt, ze dzięki nieetycznemu zachowaniu listu referencyjnego z pewnością nie dostaniesz, a nawet jeśli ktos z przyszłych pracodawców zadzwoni z z apytaniem do obecnego Twego pracodawcy... Nie polecam. U mnie byłabyc z miejsca skreślona jako kandydat na każde miejsce pracy.

Gość balbibna
nie mam pojecia kto tu zawinil, faktycznie firma jest niezorganizowana. Zastanawia mnie skad ten blad

Gość balbibna
zdecydowalam, ze zglosze to i oddam kwote

Gość chichinka
oddaj, beda mieli o tobie dobre zdanie:)

Gość do autorki......
nie masz obowiazku oddawac ani zglaszac. ich pomylka, ich strata. pytanie tylko czypostapisz uczciwie i czy warto uczciwie postepowac w twoim przypadku. sama powinnas zdecydowac

Gość gdzie jest moj laptop
w ostatnim miesiacu jak odchodzilem tez tak dostalem, zorientowali sie, ale kasy nie oddalem :-D

Gość balbibna
kurcze:( juz sama nie wiem co o tym myslec;/ wiem ze to nieuczciwe, ale te pieniadze bardzo by mi sie aktualnie przydaly. Odchodze z pracy poniewaz od pazdziernika zaczynam studia. to nie jest duza kwota, ale uratowalaby mnie przed wzieciem kredytu studenckiego

zgodnie z prawem to, co otrzymalas nienaleznie na konto musisz oddac, wiec jesli zatrzymasz te kase to predzej czy pozniej bedziesz zmuszona ja zwrocic no i przy okazji wyrobisz sobie opinie u pracodawcy. Kazda normalna firma regularnie sprawdza stan konta z systemem ksiegowym, wiec raczej szybko to wyjdzie na jaw. Ta podwojna platnosc to pewnie pomylka osoby, ktora robila przelew albo blad systemu.

miałam podobną sytuację, z tym, że nie pracodawca a bank się pomylił, dwa razy przelew, a powinien być tylko raz, ich błąd, mój zysk, ale co mi po tym, jak pewnie biednego pracownika na koszty naciągną? poszłam i zwróciłam.

Gość jaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAA
NIE TRZEBA ODDAWAĆ JEŚLI DOSTAŁO SIE PODWÓJNIE - TO JEST TYLKO TWOJA DOBRA WOLA !!!

Gość balbibna
chyba zatem zglosze... nie chce nikogo okradac

Gość Akhurat
Ja bym poczekala jeszcze kilka dni czy ktos poruszy ten temat, a jak nie, to udalabym ze nic sie nie stalo :D

Zgodnie z Art. 409 KC \"Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeśli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu\": czyli jesli firma udowodni, ze wydalas te pieniadze, wiedzac ze ci sie nie naleza ( a przeciez wiesz ile zarabiasz i dostajesz na konto, prawda?) to moze domagac sie zwrotu. Dla mnie i tak zszargana opinia nie bylaby warta tych pieniedzy.

sraty taty, kilka lat temu, siostra mojej bylej dostala 2000 na konto, byla wtedy w gimnazjum, powiedziala starym dopiero po kilku miesiacach, dostala opierdol oni chcieli kase zwrocic, ale w banku nic sie nie zalatwilo bo nie mieli juz zadnej historii, poszlo na nowe meble do kuchni :-D

Gość ona26_dg
achajka,mylisz sie,wcale nie ma obowiazku oddac kasy ktora wplynela na jej konto jedyne co to moze ja oddac z dobrej woli badz jesli dojda do bledu a nie bedzie chciala jej oddac to sprawa moze zakonczyc sie w sadzie natomiast to co klient ma na koncie to juz jest jego oczywiscie jesli nie dojdzie do sytuacji kiedy ktos sie o to upomni...wiem co mowie bo pracowalam w banku

Gość balbibna
wydaje mi sie, ze to blad podczas ksiegowania w firmie. Pracuje tam na umowe zlecenie, nie wiaze z ta firma przyszlosci, tak jak wspominalam, rozpoczynam studia, a pracuje tam od ukonczenia lo. Pieniadze mialabym na co przeznaczyc, nie chce nikogo okradac, ale przeciez to nie moja wina. Ktos nie wywiazal sie ze swych obowiazkow

Gość Akhurat
Dlatego wlasnie ja bym sie wstrzymala jeszcze jakis czas, bo z drugiej strony moze oni zrobili to celowo aby sprawdzic uczciwosc pracownika :D

po chooja sprawdzac uczciwosc pracownika, ktory odchodzi? :-o

Gość ona26_dg
oddawac nie musisz ale na twoim miejscu bym to zrobila bo jak piszesz pracujesz ostatni miesiac wiec jak sie skapna to moga ci np ostatniej wyplaty nie dac albo jak dadza sprawe do sadu to mozesz wiecej zaplacic za koszty sprawy niz to wszystko bedzie warte