Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghjkl

CO TO JEST SZANTAŻ EMOCJONALNY ? DACIE PRZYKLAD ?

Polecane posty

albo matka do dorosłego dziecka "jak sie wyprowadzisz, to umre z tesknoty albo zasłabne i nie będzie nikogo, kto zadzwoni po pogotowie"

Gość flirty-thirty
szantaz emocjonalny ma miejsce wtedy kiedy osoba, ktora wie, ze ja lubimy, kochamy lub jestesmy z nia silnie zwiazani uczuciowo (np. matka, siostra, chlopak, narzeczona, zona, maz) probuje swiadomie lub nieswiadomie uzyc te wspolzaleznosc po to aby uzyskac swoj cel. Jest to bardzo nieuczciwe zagranie poniewaz osoba stosujaca szantaz emocjonalny wobec drugiej, wywoluje w tej ostatniej poczucie winy a nie od dzis wiadomo, ze jak ktos sie czuje winny to duzo zrobi zeby ta domniemana wine zrzucic z siebie. Czesto osoba wobec ktorej szantaz emocjonalny jest stosowany systematycznie, nie zdaje sobie z tego nawet sprawy. Jezeli w pewnym momencie zycia odkryje lub raczej zrozumie mechanizm psychologiczny tego procesu, to ma duza zlosc i zal po piewrwsze, ze tak sie dala przerabiac a po drugie, ze tak bliska osoba jej to robila :( Przyklad: Mama do syna: ty mnie juz chyba nie kochasz bo jakbys mnie kochal to bys nie spedzal tyle czasu z tamta dziewczyna Przyklad bardzo uproszczony - zawiera konkretny material slowny. Czesto ten sam efekt jest osiagniety samym tylko zachowaniem. Moze ktos jeszcze cos doda?

Gość gość
To moga byc tez zachowania typu "ja tak mowie/uwazam i o co ci chodzi, nie rozumie/nie widze problemu". Brak woli zeby te druga strone wysluchac. W relacjach nie daje pola do porozumienia i wymusza albo podporzadkowanie,albo napiecia i nakrecanie nieporozumien.

Gość gość
Moja żona mówi mi, że jakbym odszedł to ona chyba umrze to też szantaż.

Gość gość
A miłość fałszywa ma tle wyłudzania dobr mayerialnych, jak nazywać?Polegab to na tym,ze ona mowi-Kocham cie itd a mezczyzna myśli ,że ona kocja i jako zakochany daje z siebie wszystko.Okazuje sie,że ona bierze co chce i odchodzi do tego ,z którym jest ciągle.