Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ben_k

Święto zmarłych razem czy osobno?

Polecane posty

Gość ben_k

Witam,postanowiliśmy z moją narzeczoną (i jej synem z pierwszego małżeństwa) spędzać święta razem. Mieszkamy w innym mieście niż nasze rodziny, od mojej ok 50 Km, od jej rodziny ok 300Km. Pół roku temu zmarła babcia mojej partnerki (była z nią bardzo zżyta i dla niej to ważne żeby odwiedzić jej grób, co wiąże się z naszym 2-dniowym wyjazdem), ja nie mam nikogo z kim byłem bardzo zżyty wśród zmarłych. Problem w tym że cmentarz chce odwiedzić moja jeszcze żyjąca babcia która ma już wiele starczych dolegliwości i zapowiada się że nikt z nią nie pojedzie, a dla niej to bardzo ważne (przeważnie ja z nią jeździłem wcześniej sama nie da rady). Jak byście to rozwiązali? Przy okazji tej sytuacji zastanawiamy się nad świętami Bożego Narodzenia. Moja partnerka chce żebyśmy jechali na Wigilię do jej rodziców, których widuje raz na kilka miesięcy. Przede wszystkim chce wraz z synkiem odwiedzić także starego dziadka. Mnie natomiast zależy na Wigilii z babcią. Fakt, że widzę ją dosyć często, powiedzmy raz na tydzień, ale nie chcę jej zostawiać w święta samej. Moi rodzice sobie poradzą, chodzi głównie o babcię, która spędza święta samotnie. Jak to pogodzić? Jak to jest u Was, kiedy trzeba odwiedzić dwie rodziny?

Wigilię zróbcie u siebie i zaproście wszystkich z którymi chcecie być w tym dniu. A Święto Zmarłych chyba osobno.