Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pola28

Mama w Irlandii - kto chce pogadać?

Polecane posty

amorek ja pierwsze 6 miesięcy przechodziłam bez problemów a od 7 właśnie się zaczęło sapanie, zadyszki, lenistwo :P i coraz ciężej mi się oddycha , chodzi , śpi :P ja już tylko marze o tym żeby urodzić :P

tak pierwsze:))0 to bedzie chlopiec :))) a ty katrina skad jestes w irl? nie robili ci problemow tu w irl zeby przyjac cie do szpitala z wysokim cisnieniem?/ bo dlanich czesto wszytsko jest ok i dlatego ppytam.

happymama no wlasnie ja od niedawna zaczelam to odczuwac, wczesniej czulam sie super, no nie liczac piewrszycj 4 mcy gdzie mdlosci, wymioty i jeszcze raz mdlosci.

hehe ja z koncowki ciazy pamietam najlepiej, ze ledwo wyszlam z domu i juz kombinowalam, gdzie by tu mozna skorzystac z toalety, ustawialam sobie trasy spacerkow zeby chociaz jakas knajpe po drodze mijac :D takie parcie na pecherz:P

Amorek ja jestem z Carlow a ty?Jeśli chodzi o szpital to oni sami mnie skierowali,akurat byłam na rutynowej kontroli i się okazało że ciśnienie bardzo wysokie więc od razu kazali mi jechac do szpitala i tam mnie już zostawili na obserwacji,pewnie na drugi dzień bym już wyszła bo ciśnienie mi spadło ale o 6 rano odeszły mi wody także już zostałam:)

jescze nie, trwaja spekulacje:))) ale najwyzsza pora zeby jakies wybrac,:))) juz tyle opcji bylo:))) heheheh

Normalka,my do samego porodu nie znaliśmy nawet płci bo nasza gwiazda na żadnym usg się nie pokazała także mieliśmy przygotowane i dla chłopca i dla dziewczynki ale i tak do ostatniej chwili nie wiedziałam do końca które imię wybrac:)

Hej dziewczyny widze ze jest nas coraz wiecej. Jesli chodzi o szukanie mieszkania albo domu to wszystko zalezy od miejsca zamieszkania. Ja mieszkam w Cashel i tutaj jest chyba z 50 domow do wynajecia i ceny 675-750e za dom z ogrodem 3 lub 4 bedroomy. A jak długo planujecie zostac w Irlandii? Ja ciaze bardzo dobrze przechodze od poczatku zero mdlosci, teraz nie wygodnie mi sie spi bo brzuch zaczyna przeszkadzac a poza tym to wszystko dobrze. Pozdrowionka

Witam,przepraszam że się nie odzywałam,ale internet coś mi szwankował. U nas jeden sukces Lenka pozbyła się smoczka,od dwóch dni go nie ma:) Teraz dalej próbujemy z nocnikiem raz wychodzi innym razem nie:) Co do ceny mieszkań to my za 2 pokojowy apartament płacimy 700e,ale śmieci wliczone w tym,do centrum 2 minuty także super,bo nie mamy samochodu:) co do ciąży to moja nie przebiegała za wesoło zaczęło się od podwyższonego ciśnienia,skończyło gestozą i cięciem cesarskim na początku 37tyg,mała 3 razy okręcona pępowiną,straciła oddech na kilka sekund,ale było minęło i teraz mam wspaniałą prawie dwuletnią pannę:) pozdrawiam wszystkie mamy i do usłyszenia

Dziewczyny!!!Mam pytanie do mam które rodziły tutaj dzieci-ile czekałyście na child benefit???Bo ja czekam już prawie 4 miesiące i nic:(Co tu robic?

witam wszyskie mamuski 🖐️:) katrina ja czekalam na child benefit jakies 3 miesiace. wiec to pewnie normalka, w koncu pelno osob sie o to stara. ale jesli nie chcesz dluzej czekac, to idz do socjala i zapytaj o to. ja chodzilam interweniowac i babka na miejscu przy mnie wykonala telefon po ktorym pieniadze wplynely mi na konto w ciagu tygodnia. u mnie dzisiaj schrzanila sie pogoda, pada od rana, a tak bylo ladnie :( co u was? pozdrawiam i zycze milego dnia:)

mamo lenki - gratulacje z powodu smoczka! :)teraz tylko pozostala nauka nocnika i masz prawie dorosla pannice;) samanta - jesli chodzi o zostanie w irlandii, to powiem szczerze, ze nie mam bladego pojecia ile jeszcze tu posiedzimy. jeszcze niedawno chcielismy wracac. ale teraz :O maz ma bardzo dobra prace w polsce nigdy nie zarobi tyle co tutaj i w dodatku na takich dogodnych warunkach:( bylabym egoistka gdybym kazala mu sie pakowac i zostawic to bo wiem, ze sporo pracowal na swoja pozycje:(

witam 🖐️ co do pobytu tutaj to my chcieliśmy zostać, bo o wiele łatwiej nam się tu żyje niż w Polsce i pomimo tego że z językiem u nas ciężko to dajemy radę i jest ok :P ale ostatnio coraz więcej znajomych już myśli o powrocie a nasi bardzo dobrzy sąsiedzi to już wracaja w marcu :( i zaczęłam się zastanawiać czy aby na pewno chcę tu zostać sama :(

Dzięki Pola za odpowiedz jeśli chodzi o child benefit,muszę się przejśc do sociala i dowiedziec się o co chodzi. Witam dzisiaj wszystkie mamy:) Pogoda dziś do kitu,obawiam się że już tak będzie:(Jeśli chodzi o pozostanie w Irlandii to o niczym bardziej nie marzę jak o powrocie do Polski ale jestem realistką tam nigdy nie będzie lepiej,mój mąż dobrze zarabia ma stałą pracę a w Polsce pewnie byłoby ciężko,tutaj ja nie pracuję bo wychowuję dziecko i starcza nam na wszystko a w Polsce?Tylko tam jest rodzina i przyjaciele ech...ciężko życ za granicą-ale zarazem lepiej niż w we własnym kraju.

Mam jeszcze małe pytanko do was,czy znacie kogoś kto miał jakąkolwiek operację tutaj w Irlandii?Mnie czeka operacja usunięcia woreczka żółciowego i bardzo się boję zrobic to tutaj:(Co sądzicie???

happymama - u mnie to samo, sporo ludzi wraca, czasem mam wrazenie, ze wiecej ich wraca niz przyjezdza. ale wszyscy znajomi ktorych znam tu od poczatku, jeszcze tu siedza. niestety praktycznie juz nie mamy ze soba kontaktu, kazdy poszedl w swoja strone:(

katrina - o operacjach nic nie wiem, tzn. znam dwie osoby ktore mialy wypadek i z tego wzgledu byly operowane, no i ja mialam cc, ale o woreczku zolciowym nic nie wiem:( ja ogolnie troche sie boje tej ich sluzby medycznej, wiec nie wiem co bym zrobila, z drugiej strony w Polsce jest moze nawet jeszcze gorzej pod tym wzgledem, bo dochodzi wszechobecna korupcja:O no nie wiem, nie wiem, popytaj moze na forach irlandzkich. wera - jestem obecnie na gg;) ale ciebie nie ma:(

dziewczyny moze wy mi pomożecie :) chce kupic wózek dla dziecka nowy ale nic mi sie nie podoba w sklepach bo albo sa same brązowe lub czarne albo cena przekracza 600E :( może znacie jakieś sklepy internetowe tu w irlandii ?? :)

wera wyslalam ci wiadomosc przed chwila :( chyba nie doszla:( to naprawde bardzo dziwne, bo wlasnie gadam z inna kolezanka i ona widzi moje wiadomosci chociaz tez nie wszystkie:( ale ogolnie jest ok! juz sama nie wiem...:(

happy mama chyba mothercare prowadzi sprzedaz wysylkowa wpisz w irlandzkie google mothercare, oni maja duzy wybor. ale zastanow sie czy sie oplaci bo za przesylke tez sobie policza. tak to nie znam sklepow internetowych, sama szukalam, ale wszystko z anglii mi wyskakiwalo:O

Czesc dziewczyny no ja tez raczej zostane w Irlandii na długo a moze i na stale. Wlasnie jestem w Polsce na urlopie w Niedziele wracam do Irlandii. Ceny tutaj sa masakryczne spodnie ciazowe sa po 180-200 zł a w mothercare placilam 50 euro wiec wychodzi na to samo ale zarobki w Irlandii sa duzo lepsze. Ogolnie wszytsko w Polsce jest drogie tylko zarobki kiepskie. happymama moja kolezanka kupila sobie wozek na allegro i przysłali jej go do Irlandii do domu. Ja tez go bede zamawiac ponizej wklejam linka. Cena 995zł +180zł transport do Irlandii. Wozek ladny i dobrze wykonany bo go ogladalam, moze Tobie tez sie spodoba http://www.allegro.pl/item440431549_wielofunkcyjny_treeco_fotelik_3_gratisy.html Pozdrowionka

Ja też wózek i kilka innych rzeczy zamawiałam na allegro,jest dużo taniej a poza tym ładniejsze rzeczy.U nas w Carlow nie ma nawet porządnego sklepu dla bobasów,mały wybór.

Witajcie ,dostanę fioła z tym internetem,albo komputerem,zawiesza mi tragedia! No i ładna pogoda się skończyła,a było tak miło jaka wielka szkoda:( Widzę,że większość z Was na razie chce zostać w Irlandii,no nie oszukujmy się życie tutaj jest łatwiejsze ,zwłaszcza jak ma się dzieci:)W Polsce niby jest już lepiej ,ale nadal ciężko ,niby więcej pracy,ale i tak tutaj żyje się lepiej,można wynająć mieszkanie,żyć godnie i jeszcze coś zaoszczędzić,szkoda że w Polsce tak nie jest:(Najgorsza jest tęsknota,ciężko z tym:( mam pytanie jak długo zamierzacie zostać ze swoimi pociechami w domu?ja myślę,że od przyszłego września dam ją do przedszkola na 3h dziennie,zobaczymy jednak jak wyjdzie:) Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia:)

helo:) ja tez mysle ze w przyszlym roku sprobujemy z przedszkolem, mala bedzie miala skonczone 2 lata no i pewnie bedziemy miec juz pieluchy za soba;)bo to warunek zeby dziecko przyjeli musi korzystac z toalety. inaczej juz teraz bym ja pewnie posylala przynajmniej na te dwa dni w tygodniu. troche mi sie pochorowala, obudzila sie w nocy z goraczka, pol nocy nie spalismy, teraz juz niby lepiej, ale katar ma straszliwy, leje sie jej z nosa :(

dziewczyny jestescie? u nas leje i wieje i w ogole strasznie jest :( wera doszla w koncu ta moja wczorajsza wiadomosc do ciebie na gg?