Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość irenno

Kielce- Prosta, Kościuszki , Czarnów ???

Polecane posty

Nie zgodzę z tym, że ochrona krocza jest możliwa tylko w pozycji pionowej, bo ze mną leżały 2 dziewczyny co rodziły na leżąco i nie były nacinane. Na Czarnowie maleństwo na brzuch kładą na chwilę przynajmniej u mnie tak było, potem zabierają na badania i ubrane przynoszą mamie po szyciu krocza(jeśli takowe było) i przebraniu się w czystą koszulę.

Gość elle244
Armi1218. To tylko pozytyw dla mnie. Tak czy inaczaej chodziło mi także o swobodę w poruszaniu podczas porodu. I o samą możliwość rodzenia na pionowo. Można tak rodzić na Czarnowie?

Gość 11 kwietnia
Mam pytanie czy któraś z Was miała poród rodzinny na Prostej jesli tak to czy była zadowolona i ile on kosztuje???? Czy położna jest caly czas przy porodzie???

Gość mama- kwiecień
11 kwiecień- poród na Prostej nie jest płatny a co do położnej nic nie wiem, ale na pewno jeśli będzie potrzebna to będzie przy Tobie cały czas

Gość mama- kwiecień
11 kwietnia;) oczywiście;)

Gość mamusia_kwiecień
juz jest płatny 123 zł. A położna to zależy bo jak jej nie potrzebujesz i masz kogoś to może wychodzic.

Gość 11 kwietnia
kurcze a jak lezlam 2 tyg temu na patologii cizy to dziewczyny mowily ze jest platny czyli juz teraz nie wiem;):)

Gość 11 kwietnia
A no właśnie czyli płatny ale to w sumie nieduze pieniadze a jak mowicie ze warto to pewnie tak jest :) boje sie strasznie ale moze z mezem będzie "łatwiej":)

Gość 11 kwietnia
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace znieczulenia. Czy zastosowalyscie jakies przy porodzie? Nie wiecie jak to wyglada na Prostej??

Gość mamusia_kwiecień
NA prostej masz gaz do woli jeżeli nie masz przeciwwskazań do niego wszystkie tradycyjne przeciwbólowe no i w kręgosłup.

Ja rodziłam w sali rodzinnej i mogłam chodzić pod prysznic, skakać na piłce, ale samo parcie odbyło się na łóżku (nikt nie pytał czy chce jakoś inaczej rodzić) po za tym pod koniec już sa takie bóle że się nie myśli nawet w jakiej pozycji się rodzić tylko, żeby jak najszybciej juz urodzić;)

Gość elle244
Moim problemem jest to że na razie mieszkam 3h od Kielc. W innym przypadku zrobiłabym rekonesans wśród położnych sama. Na ostatni miesiąc gdy już będę w Kielcach mieszkać, mam zamiar chodzić do dr Gregorza Piaska w Omedze(mam go w ramach ubezpieczenia z pracy) Sprawdziłam, że pracuje on na Czarnowie i pojawił mi się w głowie plan. Plan wyłuszczenia mu moich oczekiwań odnośnie porodu i poproszenie o pomoc w ich realizacji (czyli np telefon do położnej, że ta pani może sobie rodzić w kucki i nie chce oksytocyny) Czy może lepiej od razu walić prywatnie do ordynatora??? Skoro położne boja się lekarzy przy realizacji tego co mówią na szkołach rodzenia np, to może to coś pomoże...Najwyżej będę miała opinię kosmitki, ale cel zostanie osiągniety i ja będę rodzić w spokoju a nie w strachu że zaraz zrobią mi coś czego nie chcę.

Gość elle244
inną sprawą jest to że jak położna nie ma przeszkolenia i doświadczenia do odbierania porodu w takiej pozycji to też mi mój plan nie pomoże...

Gość MamaIzabela
MAMY KTÓRE JUŻ RODZIŁY na CZARNOWIE mam pytanie.. Czy jest możliwość zeby dzieciaczek byl ze mna na sali caly czas? BŁAGAM o odpowiedź

Gość maga8181
Dzieciątko jest z Tobą praktycznie całą dobę, zabierane jest jedynie na np. szczepienie, pobranie krwi noi na dokarmienie również.

Gość MamaIzabela
Uff.. :) to dobrze. Ulżyło mi.. Dziękuję za odpowiedź :)

Gość prawda jest taka,
że jak się poród zaczyna to wszystkie plany biorą w łeb. one są tylko potrzebne do zbudowania w sobie poczucia bezpieczeństwa, bo potem w praktyce nikt już nie chce rodzić wertykalnie a niechęć do znieczulenia mija.

Gość elle244
Zdaje sobie z tego sprawę:) Towarzyszyłam przy 3 porodach domowych w mojej najbliższej rodzinie (nie w Polsce) i każda z dziewczyn miała poważne zwątpienie w trakcie i 2 błagały o szpital i znieczulenie. Ale po porodzie wszystkie zgodnie twierdziły że nie żałują wogóle że rodziły naturalnie, i że te błagania to była tylko chwila zwątpienia we własne siły. Nie mam pojęcia jak ze mną będzie, bo co innego znać całą teorię i mieć przećwiczone techniki odrywania psychicznego od bólu i tylko widzieć poród i nie czuć go, a co innego czuć i przeżywać go samemu. Jednak wiem czego chcę, a chcę mój poród przeżyć w pełni świadomie i mieć poczucie że to najważniejsza chwila mojego życia. Mam wsparcie w moim menie, który też już widział naturalne porody, chodzi nam tylko o to aby nam w szpitalu pomogli a nie przeszkodzili.

Gość wtrące tylko
...w głowie mi się nie mieści,że w dobie 21 wieku są kobiety,które chcą z własnej nieprzymuszonej roli rodzić bez znieczulenia, no jak słowo daję nie pojmuję. przychodzi mi tylko jedno do głowy: rodzaj masochizmu weżcie mi to wytłumaczcie,idziecie do dentysty i prosicie o znieczulenie a do porodu gdzie ból jest sto razy gorszy nie chcecie nawet o tym myśleć. skąd takie myślenie? co chcecie przez to udowodnić i komu? orderu ani chwały ludu za to nikt nie dostaje

Gość szyszka sz
elle-jak chcesz rodzić naturalnie to polecam Kościuszki poród z własną położną. Rodziłam wprawdzie 2 lata temu, ale z wynajętą położną możesz wszystko ustalić przed porodem. Ja miałam taką sytuację jak Ty, że nie chciałam interwencji i rodziłam tam w wodzie. Połozna Małgorzata Wira chroni krocze i jeszcze kolację przyniosła choć już dawno było po godzinach wydawania. Szkoda że nie możesz chodzić na szkołę rodzenia, bo jeśli chcesz mieć poród rodzinny to to jest u nich warunek. Zapomnij o uzgadnianiu czegokolwiek z Rokitą (ordynator na Czarnowie). On należy do tych lekarzy co "ułatwia" poród umawiając się na wywołanie na dany dzień ze swoimi pacjentkami. Z prowadzenia ciąży byłam bardzo zadowolona, natomiast jego wygodnickie podejście i brak wiedzy o fizjologii porodu bardzo mnie zawiodło. Mam nadzieję że Ci pomogłam

Gość elle244
Bardzo dziękuję szyszka sz. Wszelkie info są dla mnie bezcenne. Wybiorę się niedługo na małą wycieczkę rozeznawczą do Kielc i pójdę na Kościuszki wywiedzieć się o tę położną. I wogóle zrobimy rundkę po szpitalach. A ze szkołą rodzenia, to sprawdzają listę jakoś? Może udałoby mi się zapłacić a nie chodzić. Tylko potem dają jakieś zaświadczenie które trzeba okazać do porodu rodzinnego?

Hej dziewczyny jestem tu nowa , ale od dłuższego czasu śledzę ten wątek. Jestem w 24 tyg ciąży. Jest to moja druga ciąża. Wcześniej rodziłam na Kościuszki. Poród był wywoływany, miałam swoją położną i opłaconą szkołę rodzenia.Niestety poród jaki sobie wyobrażałam z ''takim'' zabezpieczeniem wyglądał całkiem inaczej...Nie mieliśmy sali rodzinnej , rodziłam na ogólnej ( ponura jak piwnica) Mąż obecny był tylko w ostatniej fazie porodu ok pół godz. Moja położna delikatnie dała do zrozumienia że w takich warunkach lepiej żeby mąż czekał w domu. Rodziłam w godzinach wieczornych od 22 do 3:00 może to miało wpływ. Tylko u licha ciężkiego po co ta opłata za szkołę rodzenia jako warunek uczestnictwa męża przy porodzie? Rodziłam z p. Anią Kowalczuk. Co do jej osoby nie mam większych zastrzeżeń chociaż robiła wszystko żeby jak najszybciej poszło. A w zestawie była oksytocyna i masaż szyjki macicy (co było najgorsze z całego porodu) Po 4 godzinach intensywnych skurczy zabrała mnie na piłkę pod prysznic...co za zbawienna ulga. Poskakałam ok 20 min i dzidziuś znalazł się w kanale rodnym, ledwo zatargała mnie na łóżko zaczęły się bóle parte i po 15 min córeczka dosłownie wypłynęła. Nie uniknęłam nacięcia krocza :-/ Teraz też zamierzam rodzić na Kościuszki, ale na pewno będę mądrzejsza i zawalcze o swoje prawa

Gość śnieżka:)
Dziewczyny a powiedzcie mi co jest konieczne do zabrania do szpitala ze sobą dla mnie i maluszka- ciągle cos się zmienia, nie wiem co szpital może zaoferować? kosmetyki do kąpieli dla maleństwa musze mieć swoje? i ciuszki, piżama do porodu dla mnie...? już różne opinie czytałam i nie wiem jaka jest najaktualniejsza na Czarnowie- ja rodzę za 5 tygodni i już się boje

Gość kasilula89
hej ja tez bede rodzila na czarnowie za 2 tyg.jesli mozesz to napisz do jakiego lekarza chodzisz

Gość kasilula89
do sniezka,potrzebne ci beda 2 koszule nocne podpaski majtki jednorazowe wez sobie husteczki nawilzajace itp a dla dzidziusia to wez 3 pary body kaftaniki spioszki tez ze3 pary czapeczki2szt pampersy husteczki nawilzajace krem do pupy rozek a nie musisz brac zadneko szamponu dla dzidziusia bo oni maja swoje a i lewatywe sobie kup.

Gość Versy
Ja się właśnie zastanawiam czy Czarnów czy Kościuszki??? Czarnów ładny wyremontowany łazienki w pokojach itp a Kościuszki trochę gorzej wypada pod tym względem No ale jeszcze pozostaje personel a tu opini pełno

Gość mama- kwiecień
Ja wybrałam zdecydowanie Prostą kierując się znieczuleniem do porodu i stopniem referencyjności. Teraz Prosta i Czarnów mają 3 stopień, a to ważne, ponieważ w razie jakiś komplikacji masz dostęp do kompleksowej diagnostyki i leczenia dla Maluszka,

Gość kasilula89
ja bede rodzila Czarnowie bo mam z tamtad lekarza

Gość Versy
No niby dobrze mieć lekarza ze szpitala. Co do Kościuszki to ostatnio słyszałam opinie ze co lekarz to inna opinia jeden mówi cesarka drugi naturalnie chyba tylko liczą się z tym co powie Kowalski. Moja lekarka jest z Kościuszki ale poważnie zastanawiam się nad czarnowem. Do Rokity chodzi bratowa i go chwali

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować