Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rejczel23

Co do szpitala? Wyprawka?

Polecane posty

Gość rejczel23

KOBIETKI, które już urodziłyście... Co Waszym zdaniem spakować do torby do szpitala? Znalazłam w necie kilka list, ale większość z nich zajęłaby ze trzy torby!

najlepiej zadzwonić do szpitala, w którym się będzie rodziło, bo jednak co szpital,to troszkę inne \"wymagania\" ma

Gość rejczel23
Szkoda, że szpitale nie umieszczają takich list u lekarzy, do których się chodzi lub w necie, byłoby łatwiej :)

ano, prawda :) choć może i niektóre w necie umieszczają:) ale dopytać się warto, bo czasem pewnych rzeczy nie potrzeba, zaś inne są konieczne

Gość rejczel23
To chyba wybiorę się tam osobiście, żeby zbadać całą sprawę :)

jak masz taką możliwość to pewnie :) ja np. swój termometr musiałam mieć :) ale za to nie miałam ubranek dla małej :) i takie tam różne drobiazgi:)

Gość rejczel23
Ja już kupiłam sobie większość rzeczy do szpitala, bo nigdy nie wiadomo, kiedy zacznę rodzić :) Ale szczerze powiedziawszy wolałabym mieć dla dzidzi swoje ubranka i wszystko, bo jakoś nie ufam do końca szpitalom ;/

wiesz, w szpitalu gdzie ja rodziłam, wszystkie dzieci miały szpitalne ubranka, powiem Ci, że w ogóle mi to nie przeszkadzało, marzyłam, żeby ja już ubrać w to co miałam w domu naszykowane, ale tak było ok ale to też był szpital, gdzie dzieci rano dostawało się wykąpane, już ubrane :) wiec ja miałam tylko pieluchy, nawet krem do pupy był na wyposażeniu sali :) i rzeczy dla siebie:)

rejczel ja do szpitala do dzidzi wzięłam chusteczki nawilżające pampersy i pieluszkę tetrową bo wiadomo dziecko nieraz uleje pokarm

Gość rejczel23
A dla siebie? Wiem, że majty takie specjalne, ale nie sztuczne, podkłady poporodowe, koszule do karmienia, kosmetyki, które będą potrzebne, chusteczki nawilżone...

napisze co potrzeba miec a co nie przyszlo mi do glowy zeby zabrac do szzpitala( przy pierwszej ciazy), a mianowicie: - kubek i sztucce - chusteczki nawlizane dla niemowlat ( inaczej zostaja reczniki papierowe , ktore jak wiadomo sa szorstkie)

ja podklady musialam miec swoje ,ale oczywiecie ich nie mialam bo nie wiedzialam i daly mi przescieradlo:) ahaahahah dobrze ,ze urodzilam w dzien bo nie wiem jak to by bylo.Moj maz zaraz polecial i mi kupil:)

Gość rejczel23
Prześcieradło? Wow. No ja już zakupiłam sobie jedne mniejsze na później i narazie jedne wielkie od razu po porodzie, ale muszę tych większych jeszcze dokupić ze 3 opakowania.

Gość rejczel23
Ah i jeszcze kupiłam podkłady do przewijania, ale nie dla dziecka, ale dla siebie, bo kiedyś slyszałam jak babka mówiła, że tak krwawiła na początku, że wszystkie podkłady przepuszczały, a nie chcieli jej prześcieradła zmienic! I mąż jej musiał kupić i donieść, żeby na zabrudzonym nie leżała.

Mi podkłady też przeciekały, prześcieradło miałam brudne. Nie zmienili go, tylko dali mi poszewkę na poduszkę do podłożenia pod tyłek, bo nie mieli prześcieradeł!!!! To był koszmar. Na pewno weź kubek i sztućce. Listę rzeczy potrzebnych do szpitala dostałam od położnej - czyli zabrałam praktycznie wszystko: ciuszki dla dziecka, kosmetyki, podkłady, ręczniki, pampersy, chusteczki nawilżane, rożek itp.

Ja zapakowałam wszystko co możliwe bo wszyscy mnie straszyli ze tam w szpitalu nic nie dostaniemy. Potem się okazało ze torba z bagazami tylko przeszkadzała, a dla dzidziusia nie było mi nic potrzebne. Ale podkłady dla siebie musiałam miec wiec to się przydało. A no i dobrze miec cos do czytania, najlepiej jakies babskie pisemko, bo malenstwo bedzie duzo spało a Ty się będziesz nudzic.

Ja zapakowałam wszystko co możliwe bo wszyscy mnie straszyli ze tam w szpitalu nic nie dostaniemy. Potem się okazało ze torba z bagazami tylko przeszkadzała, a dla dzidziusia nie było mi nic potrzebne. Ale podkłady dla siebie musiałam miec wiec to się przydało. A no i dobrze miec cos do czytania, najlepiej jakies babskie pisemko, bo malenstwo bedzie duzo spało a Ty się będziesz nudzic.

sa takie ja to nazywam pieluszki dla psa :) bo zawsze rozkladalam w domu jak pies byl szczeniakiem. sa nieprzemakalne i takie wlasnie mi dawali w szpitalu. nie sa duze ale wiadomo ze nie przecieknie na przescieradlo

Gość rejczel23
Nie wiem co się w tych szpitalach dzieje... Tragedia, takie ważne przeżycie- poród, a po nim taki szok! Mam nadzieje, że szybko wyjdę do domku...

Gość Amebaba
Też przygotowuję już wyprawkę dla siebie i dziecka i także się nad tym zastanawiam. Poradźcie coś więcej.

Gość Agazgagababajaga
Ja "zmolestowałam" koleżankę która niedawno rodziła i ona podała mi listę rzeczy które u nas są potrzebne. Dla siebie: 1.dowód osobisty 2.karta ciąży 3.leg.ubezp. 4.2 dokum potwierdzające grupę krwi9np w karcie ciąży wpisane i krew kartę) 5.koszule nocne,szlafrok,kapcie,klapki pod prysznic 6.2ręczniki 7.ręczniki papierowe 8.papier toaletowy 9.kubek,sztućce 10.podkłady poporodowe 11.podkłady do przewijania(taka cerata z fliseliną,do podłożenia pod siebie gdyby podkłady przeciekły ;) ) 12.majty,płyn do hig int,lub szare mydło-położne w szkole rodzenia polecały Dla Maleństwa: 1.krem na odparzenia-na wszelki wypadek 2.chusteczki nawilż 3.pieluchy jednorazowe Ubranka u nas dają więc tylko do wypisu Ze swojego pierwszego porodu pamiętam że potem przydaje się cos do poczytania,ja leżałam po cc 6 dni więc miałam chyba z 5 książek i wszsytkie przeczytałam ;)

dla siebie do szpitala to wzięłam ręczniki koszulę podkłady poporodowe majtki po porodzie można kupić w aptece szlafrok skarpetki papcie i wiadomo szczoteczkę do zębów pastę i laktator papier toaletowy i ręczniki papierowe

Gość ALIBABKA00
Laktator niektórym mamom się przydaje- w pzrypadku nawału pokarmu. mnie osobiście nie był potrzebny ale koleżance z sali bardzo-bez niego miałaby zapalenie piersi bo tak dużo pokarmu miała, że dzidzi nie było w stanie przerobić.

Gość rejczel23
Słyszałam też, że w niktórych szpitalach nie pozwalają leżeć w tych majtkach poporodowych tylko bez, w samym podkładzie. ;/

Znalazłam w necie: W przypadku wystąpienia symptomów rozpoczynającego się porodu należy zabrać ze sobą do szpitala wcześniej przygotowane dokumenty, wyprawkę dla matki i wyprawkę dla dziecka. Niezbędne dokumenty to: - dowód osobisty, - książeczka ubezpieczeniowa (aktualna), - karta ciąży z badaniami (grupa krwi, WR, GO, ostatnie wyniki badań w tym konsultacje interni styczne (EKG). Wyprawka dla matki do szpitala: - koszula nocna umożliwiająca karmienie piersią, - podomka, - klapki domowe i pod prysznic, - biustonosz do karmienia, - przybory toaletowe, ręczniki, - podpaski, Wyprawka dla dziecka: - ręcznik frotte, - kaftanik 2 sztuki, - śpioszki 2 sztuki, - czapeczka 1 sztuka, - kocyk w powłoczce 1 sztuka, - zapas pieluszek jednorazowych. Zorientować się o zwyczajach panujących w danym szpitalu i wymogach stawianych (jest zmienna). W dniu wypisu ze szpitala rodzina powinna dostarczyć ubranka dla dziecka stosowne do pory roku (becik lub rożek oraz kocyk. Pieluszki 3-4.

Do picia to chyba woda niegazowana i słyszałam, że może być sok jabłkowy. A jeśli chodzi o jedzenie, to jak to jest?

Rejczel jak najbardziej woda niegazowana i kompot z jabłek można pić a jeśli chodzi o jedzenie to nie można jeść nic wzdymającego takie jak kapusty grochu itp czekolady orzechów mięsa pieczonego i owoców cytrusowych

Rodziłam w szpitalu w Zielonej Górze. Zabrałam ze sobą olbrzymią torbe całkiem niepotrzebnie. Szpital wszystko zapewniał. Pieluchy tetrowe, ubranka, piżamy, podkłądy poporodowe, gliceryne do pupki itd, tylko ubranko dla malucha na wyjscie musialo byc, ale to oczywiste.

W każdym szpitalu powinno być tak samo, a nie tak, że w jednym trzeba mieć wszystko, w innym nic...