Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

desiree83

Biegunka - poważne pytanie.

Polecane posty

Załozyłam na ZiU, ale nie ma reakcji... Może tutaj ktoś napisze: Od czwartku biorę antybiotyk i leki osłonowe. Od wczoraj mam biegunkę. Znaczy nie latam cały czas do kibelka, ale dosłownie sikam tyłkiem... Nie jadłam nic nieświeżego ani innego niż zwykle. Czy to może być spowodowane lekami??

Biorę Bioracef, a do tego ProBacti. Jutro do lekarza idę na kontrolę, więc powiem o tym. Ale jeśli zmieni mi antybiotyk, to znowu będę musiała całe opakowanie wybrać??

Nie czytałam ulotki :) I pomyśleć, że zawsze to robię... Ale teraz dostałam taki konkretny zestaw prochów, że nie chciało mi się do tego zaglądać... Tym bardziej, że żadnych skutków ubocznych nigdy po żadnym leku nie miałam. Biorę od czwartku, czyli czwarty dzień. Jestem w połowie, więc nie bardzo chcę odstawiać i zaczynać coś od nowa... Skoro piszą, że to może się pojawić, to chyba będę brać dalej, najwyżej jak lekarz stwierdzi, że mi zmieni, to wtedy odstawię. Dzięki za odpowiedź, jakoś mi dzisiaj do głowy nie przyszło, żeby ulotkę poczytać :)

Gość nie sadze ze zbyt szybka..
moja sis brala kiedys leki na kamice nerkowa i jeden lek ja tak zmulil ze wymiotowala po nim i juz go wiecej nie brala

Gość nie sadze ze zbyt szybka..

No na razie innych objawów nie mam, tylko ta biegunka... A ponieważ do lekarza już jutro, to jeszcze wezmę dziś wieczorem i jutro rano, a na wszelki wypadek będę dużo pić, żeby się nie odwodnić. Bo jakby mnie jakoś bardzo mulilo, czy bóle brzucha, to bym pewnie odstawiła. A tak chyba zobaczę do jutra. Nie chcę czymś innym od nowa się faszerować, jak już jestem w połowie. Nienawidzę leków...

Gość asdgasfsdfs
za duzo ci sie spuszcza

Gość do kolesia ktory ma
prawie 100% ze od antybiotyku. czesto tak jest, ze choc nigdy wczesniej sie nic nie dzialo to musi byc ten pierwszy raz. wazne aby nie brac na czczo lekow i brac leki oslonowe. mozesz jesc normalnie bo to nie zatrucie tylko podraznienie zoladka. mialam podobna sytuacje i jak dlugo sie utrzymywalo lakerz polecil laremid badz loperamid na jedno wychodzi byle na biegunke. jedz jogurty.

Właśnie przeczytałam na ulotce, żeby nie brać nic na biegunkę... Czyli muszę jakoś przeżyć :/ Ech, że to człowiek zdrowy być nie może... :(

Gość do kolesia ktory ma
jesli biegunka bedzie bardzio ostra przez dluzszy czas to lekarz moze odstawic ten antybiotyk bo i tak nie bedzie dzialal :O ale moze uda Ci sie to powstrzymac

Gość do kolesia ktory ma
w ulotce mojego leku tez tak pisalo, dlatego poszlam do lekarza i powiedzial, ze nic sie nie stanie jesli zjem jedna czy dwie tabletki. gdyby mi nie pozwolil to zazylabym wegiel.

Gość do kolesia ktory ma
jest taki dobry probiotyk do picia w saszetka rozpuszcza sie w mleku. nie wiem czy to to co masz, ale mi po kilku miesiacach brania roznych antybiotykow pomogl. wiem co to znaczy meczyc sie z ta chemia, ale jak nie ma wyjscia..

Ale Bioracef to antybiotyk właśnie, a Lacidofil sie do antybiotyku bierze :) W aptece mi ten ProBacti dała mówiąc, że bardzo dobry. To wzięłam. Ale wydaje mi się, że to nie wina akurat tego... Skoro w skutkach ubocznych antybiotyku występuje, to widocznie na mnie trafiło ;) Kurde, jak nie urok, to sraczka :)

Kuźwa mać!! Nie cierpię brać leków... wrrr... Dzięki za odpowiedzi, może wyskoczę do apteki i coś mi zamieni :) Chociaż nie wiem, czy dolecę ;) Bo niby nie biegam ciągle, za to jak przyciśnie, to muszę od razu :)

Gość do kolesia ktory ma
ja bym zazyla wegiel, jesli jestes zdrowa na jelita itp nigdy nie mialas problemow to raczej nie zaszkodzi. i do tego pije sie hmmm chyba gastrolit na odwodnienie.

Gość ihlug
To raczej nie lek osłonowy powoduje biegumkę, a antybiotyk, który może zmienić tylko lekarz. (Lek osłonowy bierze sie 2 godziny po antybiotyku, pamiętasz o tym?)

Ale Lacidofil poza tym, że jest lekiem osłonowym to ma tez właściwości przeciwbiegunkowe.

no z tym weglem to totalna głupota...przy węglu nie zachodzi wchłanianie substancji czynnej z leku czyli branie antybiotyku przy węglu jest bez sensu...takie kafeteryjne rady to można o kant doopy potłuc...desire idz jutro do lekarza, jak dasz radę to weź dzisja dawkę antybiotyku a jak nie to nie..nic się nie stanie...nie bierz zadnych węgli ani niczego na biegunkę bo narobisz sobie biedy....pij dużo i uszy do góry:)

Gość ihlug
W ostateczności można wziąsć ten węgiel jak się antybiotyk wchłonie, tj ok 3godż po przyjęciu go, a też długo przed następna dawką.

Gość do kolesia ktory ma
tylko, ze antybiotyk przy biegunce tez sie nie wchlania. ciekawa jestem co jej powie lekarz. bo mi w takim przypadku polecil lek na biegunke.

Gość do kolesia ktory ma
w kazdym razie nie przy tak ostrej biegunce o jakiej pisze autorka.

Gość ihlug
no właśnie, dlatego żadne wyjście nie będzie najlepsze. Może jednak weź ten wegiel. A jutro do lekarza

Gość Chory na grypę
Zapewne masz grypę żołądkową. Ja dostałem w piątek. Najpierw strasznie wymiotowałem (ale nie każdy wymiotuje), później sr... cieczą. następnego dnia miałem 38 st. dziś mam 36.2 st. ale nadal troche mi sie przewala w żołądku. Jednak wycfaniłem się i rano zjadłem grzanki (węgiel) i kakao na wodzie (zagęszcza).

Gość Chory na grypę
Abtybiotyki nie działaja na wirusy. Branie antybiotyku przy grypie mija się z celem. Trzeba dużo pić, ale nie naraz - po trochu.

No ale jeśli miałby się nie wchłaniać antybiotyk, to chyba byłoby napisane na ulotce, że przy wystapieniu biegunki trzeba zmienić lek, bo nie działa... A nic takiego nie ma. Za to jest napisane, że nic na biegunkę nie brać. Floriana ==> Nie sądzę. Znaczy ja się nie znam na lekach, ale na ulotkach chyba prawdę piszą: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2615 Zobacz na działania niepożądane. Doszłam do wniosku, że biorę Bioracef tak jak miałam brać, nic na biegunkę, a jutro lekarza się poradzę i zobaczę. A jak mam być szczera, to nie wiedziałam, że osłonowe 2 godziny po antybiotyku... Zresztą antybiotyk biorę 2 razy dziennie, a ten ProBacti tylko raz trzeba.

Żadnej grypy żołądkowej nie mam. Antybiotyk biorę na oskrzela. I nie mam żadnych innych objawów, oprócz tego, że często, ale rzadko ;)