Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kurde no

Ile teraz sie daje księżulkom za Chrzest?

Polecane posty

My dalismy 100zł,z tym,że ja wprost sie zapytałam ,ile za chrzest. Wydaje mi się ,że my płacilismy dużo,przewaznie włąśnie 50 zł się daje.

no ja wlasnie nie che dac 100ki, nie przelewa mi sie ostatnio, a na meza nie mam co liczyc. coz, wsadze w koperte 50 zl i bedzie.Nie bedzie chyba zagladal do srodka

W mojej byłej parafii mieliśmy zajebistego księdza,proboszcza :) A teraz kiedy należę już do innego to maskara.Kiedy chrzciliśmy dziecko zapytałam się o ,,cennik" powiedział ,,co łaska".A że nam się wtedy nie przelewało to dałam 50 zł,zajrzał do koperty w naszej obecności i zrobił głupią minę :D Ale mam to gdzieś :D!

ja przepłaciłam - dałam 150 :) ale nie żałuje, bo za ślub powiedział co łaska i się nie skrzywiła jak daliśmy 300 wraz z zapowiedziami :)

Gość Nivela
to po co dziecko chrzcisz? i zal ci dupe sciska o 100 zl?

Jaki komentarz! U mnie za slub wziął 500+ 150 zapowiedzi+ 150 kościelny+ 300 organista, czyli razem 1100 zł. Za chrzest jeszcze nie wiem dokładnie, ale słyszałam, że około 300 zł.

Gość brums
przepraszam czy zapytam ale czy ktoras z Was wpisanych powyzej jest z Warszawy? pytam bo z tego co slyszalam to tu ''ceny'' za chrzest sa astronomiczne. ja na razie jestem w 9 miesiecu ciazy ale tez mnie to nie ominie

Gość chrzciłam 2 dzieci
i nie płaciłam ani złotówki

Ja mieszkam 70 km od Wawy, ale nie sugeruj się miastem, ale kościołem... Moja koleżanka w Wawie za slub płaci 300 zł, ja tu 1100 zł, a w pobliskim kościele ksiądz chce 2000 zł. Raczej się rozeznaj w kościołach.

Powiem tak 11 lat temu jak chrzcilam syna to tez zapytalam ile? on co laska ,dalam 50 zl w kopercie a on przy mnie wyjal pieniadze i zapisal w jakiejs ksiazce .

Gość chyba głupoty piszesz
przesadzasz z tymi tysiącami :O

Nivela ----Zastanów się ze dwa razy co napisałaś :P Jeśli ktoś jest wierzący itd,zależy komuś na chrzcie a nie ma finansów to co ma wpierdalać kamienie by dać 100 zł?

Z resztą popieram, ze sakramenty powinny być darmowe albo naprawdę co laska, bo nie kazdego stac, a kto jak kto ale ksiadz powinien to rozumiec.

Chciałabym, żeby to były głupoty, ale wiem ile płaciłam za swój ślub, więc wybacz. Z resztą Ty albo jesteś księdzem albo masz księdza w rodzinie, bo strasznie bronisz tych ( oczywiście nie każdy taki jest), w większości dorobkiewiczów.

Gość opinkaa
ja w opolu w 2005 roku placilam 20zl za chrzest zas moja znajoma w kaliszu brala slub i nie zaplacila NIC ,bo jak juz ktos tu napisal to jest ich obowiazek udzielenie sakramentu !!!! a cenniki moga sobie wsadzic grrrrr

Gość chyba głupoty piszesz
tak, tak, jestem kobietą księdzem :P Tak na marginesie - nie mam w rodzinie księdza i wcale ich nie bronię, bo nie jeden mnie wkurzył, ale nie wierzę, że ktoś płaci 2000 za ślub. Kłamiesz!!!!!!!!!!!!!!

a co jesli by nic nie dac? ksiadz ma prawo odmówic sakramentu ? Co innego slub, ksiadz przychodzi specjalnie, ale chrzest z tego co sie orientuje jest w niedziele na jednej z mszy i jest duzo dzieci chrzczonych...wiec dlaczego wogóle dajecie?

Oczywiście, że nie powinien odmówić. Owszem, czasami zdarza się, że odmawiają jak rodzice dziecka nie mają ślubu, ale wtedy sprawa powinna się oprzeć o wyższe szczeble. DO BEZIMIENNEGO- Nie mam powodu kłamać, piszę jaka jest prawda w co poniektórych Kościołach i wcale nie twierdzę, że tak jest w każdym, bo są księża całkiem w porządku, ale są także i tacy... no właśnie...

Gość opinkaa
ale co tu ma do tego slub rodzicow ,przeciez powinno im zalezec na tym by do ich wspolnoty nalezalo jak najwiecej osob

No niestety ma...Księża chcą w ten sposób jakby ukarać rodziców. Głupie rozumowanie, ale jednak...

Gość babki
my dalismy 100 zl

Gość opinkaa
bo im sie wydaje ze moga robic focha ,?(chyba wszystko po to by jeszcze wiecej kasy wyciagnac) ja nie mam slubu zyjemy ze soba ,ale bez sakramentu i problemu nie mialam by ochrzcic dziecko ,ksiadz nawet nie pytal