Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wedding_Planner

Wita, Dziewczyny

Polecane posty

Tym razem ja mam do Was pytanie. I prośbę zarazem :) Moja młodsza siostra mieszka w Anglii. Doskonale wie, czym się w Polsce zajmuje i zaproponowała, żebym otworzyła na Wyspach firmę, która będzie organizowała śluby i wesela mieszkającej tutaj Polonii. Takie polskie wesela, z polską muzyką (każdego gatunku i rodzaju, wg uznania Młodej Pary). Jak myślicie, zaryzykować i wyjechać? Bardzo Was proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

Cały czas się nad tym zastanawiam. I czy będą chętni na coś takiego. Oprócz samej organizacji, trzeba będzie organizować przejazdy bądź przeloty dla rodziny Młodej Pary... Ryzyka się nie boję (no dobrze, może odrobinkę), ale chciałam poznać Wasze zdanie na ten temat. Czy gdybyście mieszkali na Wyspach (włączam w to męska część naszego forum), skorzystalibyście z takiej opcji? Czy raczej jechalibyście do Polski? Mówię tu również o organizacji ślubów cywilnych.

Gość glos z wysp..
z moich obserwacji wynika ze polskie wesela sa tu mniejszoscia, jezeli para polakow chce sie hajtnac to jedzie do PL bo jest taniej i cala rodzina jest tam, a jesli jest to para mieszana i slub ma byc po Polsku to tez chyba czesciej w PL z prostej przyczyny ciezko tu o normalna weselna orkierste czy utrzymanie innych PL tradycji.. a jak para mieszana decyduje sie na slub tu to raczej w tradycji tutejszej (w moim przypadku irlandzkiej) wiec albo nastawisz sie na planowanie slubow i wesel i w stylu PL i IE to mysle ze powinnas odniesc powodzenie.. Zawezanie biznesu do wesel w PL moze nie odniesc skutku.. ale to tylko moja skromna opinia :) tak czy inaczej zycze powodzenia

Dziękuję za opinię :) Nie myślałam tylko o ślubach typowo polskich, ale właśnie od nich chciałam zacząć :) Choć wiem, że w GB dużo jest tego rodzaju firm.

A kto miałby w GB obsługiwać część artystyczną ? Polscy DJ i kapele ? Bo jak polskie wesele to i polskie nagrania:D A moze sa w GB Polacy którzy sie tym zajmuja ?

Dlatego zdałam to pytanie. Propozycja padła kilka dni temu, dziś (ewentualnie za tydzień) będę w Londynie i wtedy będę miała szersze spojrzenie na całą sprawę. Zakładam, że są dobre kapele w Londynie, jak i polscy DJ'e. Najpierw jednak rekonesans - równolegle z innymi sprawami typu knajpy i restauracje polskie.

Gość Resesja
Moja Droga w Anglii i nie tylko jest już nie ciekawie,idzie recesja,mają wielkie problemy ekonomiczne,więc moim zdaniem dobre to było jak weszliśmy do EU od 2004 roku do 2008 ale nasze czasy w Anglii już się kończą,smutne poniewaz sama jestem w Anglii i myślę o powrocie,ponieważ już nie ma pracy!! Ja bym nie ryzykowała,ale to moja opinia! Pozdrawiam

1. nie podejmuj takich decyzji pochopnie 2. z moich obserwacji wynika, ze polskie pary mieszkajace na obczyznie, gdy decyduja sie na slub, to organizuja wszystko w kraju (z dwoch powodwo: logistyka takiego przedsiewziecia jest bardzo skomplikowana, dwa: bardzo wysokie koszty: przeciez rodziny mlodych musza jakos przetransportowac, przenocowac, tip.). co wiecej, sytuacja wyglada analogicznie w odnisieniu do Polek wychodzacych za obcokrajowcow - czy to GB, czy IE, czy USA, czy Portugalia - sluby zwykle odbywaja sie w Polsce. 3. piszesz, ze masz zamiar rozpoczac od polskich wesel, ale z czasem chcialabys konkurowac na lokalnym rynku z miejscowymi firmami, dlatego powinnas przeprowadzic bardzo dokladny i rzetelny rekonesans: (np. jak wyglada z prawnego punktu widzenia kwestia zalozenia firmy w GB, i jakie koszty bedziesz w zwiazku z tym ponosic (no chyba ze na czarno) - obsluga: o ile kelnerow i kucharzy znjadziesz moze bez wiekszego problemu, o tyle trudniej moze byc z polskim dj'em a tym bardziej orkiestra, etc.) 4. przygotowac bizenes plan 5. na chlodno podjac decyzje a na poczatek mozesz przeciez rozeslac wici wsrod znajomych (a pewnie masz takowych bo piszesz ze sie wybierasz do Londynu) ze chcetnie pomozesz, skoordynujesz organizacje przyjecia i takie tam ... i wtedy przekonasz sie jaki odzew, a jezeli bedziesz miala okazje sie wykazac, zdobedziesz wiedze i pewnosc czy warto na stale przenosic sie na Wyspy ale to tylko moim zdaniem, rzecz jasna ;)