Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Luśka.

**********potrzebuję zmian*************własna firma************8

Polecane posty

Gość to jest problem
Dzięki za odpowiedź! Luśka - cd. pomysłów kwiaciarnia z duperelami i wysyłką kwiatów..... jesteś z Pomorza - stoisko z pamiątkami (raczej latem i nad samym morzem) A dlaczego tak a propos - nie zarejestrujesz się w PUP-ie?

Gość to jest problem
Otwarty - jeszcze malutkie pytanko - czy wiek ma jakieś znaczenie?

to jest problem - chyba w najblizszym czasie sie zarejestruję. A wiesz może jakie warunki trzeba spelniac zeby dostac ten kredyt na rozruch firmy?? Jesli chodzi o kwiaciarnię, to chyba nie bardzo, w mojej miejscowości mieszka ok 6.000 osob i jest 5 kwiaciarni, więc wystarczająco, jest całkiem sporo sklepów, takich, do których ludzie sie już przyzwyczaili, dlatego szukam czegos, czego by tu brakowało i nie bardzo mogę cos wymyslic...

Gość to jest problem
Pożyczki w Programie "Pierwsza Praca" Na górę Specjalne pożyczki oferowane są także młodym bezrobotnym w ramach Programu "Pierwsza Praca". Udzielane są ze środków Ministerstwa Gospodarki i Pracy przez Bank Gospodarstwa Krajowego i lokalne fundusze pożyczkowe. Pożyczkę w ramach Programu "Pierwsza Praca" może otrzymać: * młody bezrobotny - czyli osoba bezrobotna do 25 roku życia oraz osoba bezrobotna legitymująca się dyplomem wyższej uczelni do 27 roku życia, pragnąca rozpocząć działalność gospodarczą na własny rachunek, * grupa młodych bezrobotnych, którzy wspólnie chcą założyć firmę, * pracodawca, który zdecyduje się utworzyć nowe miejsce pracy dla bezrobotnego. Pożyczka przeznaczona jest na finansowanie kosztów realizacji przedstawionego przez młodego bezrobotnego planu rozpoczęcia działalności lub na tworzenie nowego miejsca pracy; w szczególności zaś na zakup wyposażenia technicznego, dostosowanie pomieszczeń. Warunkiem uruchomienia pożyczki jest zawarcie umowy z bankiem oraz zarejestrowanie przez młodego bezrobotnego działalności gospodarczej, a w przypadku przedsiębiorcy ubiegającego się o pożyczkę z racji zatrudnienia młodego bezrobotnego - zawarcie z nim umowy o pracę na okres co najmniej równy okresowi spłaty przyznanej pożyczki. Spłata pożyczki powinna nastąpić w ciągu 36 miesięcy. Na wniosek pożyczkobiorcy bank może odroczyć spłatę rat na 6 miesięcy. Maksymalna wysokość pożyczki: * wysokość udzielonej pożyczki na jednego młodego bezrobotnego nie może przekroczyć 40 tys. zł * pożyczka może być udzielona na okres do 36 miesięcy z możliwością karencji spłaty do 6 miesięcy, * oprocentowanie pożyczki wynosi 0,75 proc. stopy redyskonta weksli przyjmowanych przez NBP (oprocentowanie zmienne), * Bank Gospodarstwa Krajowego pobiera jednorazową prowizję od kwoty udzielonej pożyczki w wysokości 1 proc., * pożyczka jest spłacana w miesięcznych ratach. Wnioski o udzielenie pożyczki są przyjmowane w placówkach Banku Gospodarstwa Krajowego i lokalnych funduszach pożyczkowych (ich lista prezentowana jest na stronie internetowej banku - www.bgk.com.pl) oraz na stronie internetowej: www.1praca.gov.pl.:-) http://www.praca.egospodarka.pl/8571,Wlasna-firma-pieniadze-na-start,4,47,1.html a może coś dla zwierząt? - tzn. sklep z karmą i akcesoriami :-)

dziekuję za info... choc przyznam że troche bałabym sie wziąc taki kredyt, bo jesli sie nie uda to nie będę miała z czego go spłacic...

Gość to jest problem
a dla dzieci? Np. takie centrum zabaw da dzieci albo bardziej usługowo - np. "przechowalnia" dla dzieci, żeby rodzice mieli trochę czasu na załatwienie spraw - w centrum handlowym, czy nie wiem gdzie.... Będę tak wymyślać - to w końcu i dla siebie coś znajdę!

Gość Otwarty na współpracę
Wiek nie ma żadnego znaczenia. Mała refleksja. Mam już swoje lata i w swoim życiorysie kilka potężnych koncernów międzynarodowych, wiele stanowisk kierowniczych, kilka przeprowadzek za pracą, ogólnie rzecz biorąc zjadłem zęby na szukaniu swojego miejsca w kwestii tego, co chciałbym w życiu (zawodowym) robić. Przeżyłem naprawdę bardzo wiele. Ale dopiero w branży odszkodowań znalazłem to czego szukałem - wreszcie jest tak, że zasypiając wieczorem nie mogę się doczekać następnego dnia, by pójść do pracy. Ta praca ma po prostu sens - pomagam ludziom, którzy później są mi za to naprawdę wdzięczni. W tej chwili jestem na etapie mocnego rozwoju tego biznesu - wyrabiam sobie kontakty wszędzie tam, gdzie mogą być osoby po wypadku. Idzie mi świetnie. Tym bardziej, że branża odszkodowań w Polsce jest dopiero na początku drogi. Przykład? Dopiero w sierpniu tego roku zaczęło obowiązywać prawo do odszkodowań za straty moralne - coś czego do tej pory w Polsce nie było, a co na Zachodzie jest standardem od dawna. Jeśli szukacie ciekawej pracy - to zapraszam. Jeśli nie - to nie! ;) Ja i tak swoje zarabiam... Pozdrawiam!

Gość to jest problem
firma sprzątająca catering robienie czegoś do jedzenia (co umiesz, np. ciasta) i sprzedawanie w umówionym sklepie czy lokalu ksero+inne tego typu sprawy

z tym centrum dla dzieci to fajny pomysl, tym bardziej ze uwielbiam dzieciaki, ale zeby cos takiego zalozyc to czy nie trzeba miec jakiegos przygotowania pedagogicznego albo czegos w tym stylu?? I szczerze mowiac nie bardzo wiem gdzie mogłabym u nas cos takiego zorganizowac - w centru mnie ma sznas, a na obrzezach to by nikt nie przyszedl...

Gość to jest problem
Otwarty na współpracę - dzięki, zastanowię się! :-) Już się czegoś dowiedziałam bo nie wiedziałam o opcji odszkodowań za straty moralne - szkoda, że zainteresowana osoba już nie żyje..... Pozdrawiam! :-)

firma sprzątająca i catering - jest u nas tez kilka takich firm robienie czegoś do jedzenia (co umiesz, np. ciasta) i sprzedawanie w umówionym sklepie czy lokalu - nie umiem gotowac :) ksero+inne tego typu sprawy - niestety tez jest, ale zbyt duzo osób z tego nie korzysta... Ale wybrzydzam ... ;-/ zastanawai msie też nad czyms dla osób starszych, bo mlode studiuja albop uczą się w mieście niedaleko, a takim starszym babciom nie będzie się chciało wsiąsc w pociąg i jechac, tylko tez nie wiem co to by moglo byc...

Owarty na wspolprace, mam pytanie: czy to jest praca na 8 godzin dziennie, w biurze, itp, czy można na co dzień byc np. zatrudnionym w innej firmię, a tą pracę wykonywac popoludniami lub w weekendy??

Gość to jest problem
Luśka nie wiem, może i trzeba, ale możesz kogoś zatrudnić. Ew. skończyć jakiś kurs. Albo firma "nianiek", Skończyły mi się chyba pomysły.......

Gość to jest problem
firma kurierska dla seniorów? :-) opieka domowa nad starszymi -niekoniecznie taka pielęgniarska, ale zakupy, załatwianie różnych spraw, stanie w kolejkach w urzędach... ;-) ogrodnictwo - tak jak sprzątanie - tylko w ogródkach przydomowych... Wiesz - ja tak głośno myślę, bo szukam coś dla siebie i pewnie też bardziej wymyślam pod swoim kątem..... :-)

Gość mozesz przeciez....
Dostac dofifansowanie z Unii na rozpoczecie dzialalnosci ok 12 000 zl, zapytaj w urzedzie pracy, ja skorzystalam i jestem zadowolona :)

Dziękuję kochane za pomysły... nieztety musze uciekac, ale temat dodam do ulubionych i jak tylko cos wykombuje to dam znac. pozdrawiam :*

Gość to jest problem
🖐️

Gość kokoko2
Bardzo się cieszę, ze pojawił się taki temacik. otóz jestem na etapie zakładania działalności gospodarczej. studiuje , juz za chwilke bede studętka 5 roku i powolutku zaczęlam się zastanawiać co dalej. Po przeanalizowaniu sprawy wiasną tego roku podjęłam decyzje że rozpocznę handel "na własną rekę". Plany i wyobrażenia o tym wszystkim były piękne- teraz kiedy przyszło mi realizować plany, jest najkrócej mówiąc -masakra. Zainwestowałam hmmm no juz prawie 36 000 zł. Przedmiotem mojej działalności jest handel odzieża męską na targowiskach. Byłam już kilka razy - zawsze coś sprzedałam -ale do tej pory każdy grosik ciągle idzie w koszty:( szczerze mówiąc jestem troszke podłamana. Boję się że się to nie uda i będe żałoweała że zamiast szukać pracy po studiach zachciało mi sie własnej firmy która okazała sie klapą. Wiem , że początki zawsze są trudne ale żeby aż tak?

Gość to jest problem
Z tego co wiem - to niestety tak jest, mówią, że zyski mogą dopiero pojawić się po minimum roku lub dwóch. Nie zniechęcaj się teraz, jak już zaczęłaś. Może dołącz coś do tej odzieży - drobiazgi zawsze lepiej "idą" - chodzi mi o dodatki różnego rodzaju też dla mężczyzn.

Gość kokoko2
o rany! to mnie teraz dobiło po roku zysk:( sama już nie wiem, drobiazgi = dodatkowe wklad finansowy, a ja juz mało co mam. ale to może i dobry pomysł, może czasem warto zainwestować wiecej.

Gość to jest problem
No tak - mówię tu o zyskach, nie o zwrocie kosztów- to może być szybciej. A zainwestować chyba warto jeszcze - bo sama widzę, że w sklepach z ciuchami najlepiej sprzedają się dodatki. :-) Facet kupi załóżmy spodnie - łatwo mu wmówić, że konieczny jest do nich tylko taki a nie inny pasek - np.

Gość no właśnie dajcie
mozesz przeciez... a co otworzyłas?

Gość kokoko2
możez przecież... 12000 było na początku tego roku, kiedy ja pytałam kwata ta wynosiała na przełomie czerwca i lipca 70000 !!!!zł ale niestety nie na każdy rodzaj działalnosci:(

Gość kaaaaaaarolin
Hej, dofinansowanie z UP u mnie na slasku obecnie wynosi 13500. Chce skorzystac z tej okazji,tylko sporo z tym zalatwiania,mam nadzieje ze sie uda. Ale jak sie chce to sie musi udac. Jestem na etapie pisania biznes planu i szukania lokalu. Czeka mnie podobno na koniec jakas komisja,prawda? Prosze napiszcie na czym to polega...

Gość to jest problem
Czy to dofinansowanie to jest połowa wszystkiego? Tzn. drugą połowę trzeba dać samemu, tak? Bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam...

Gość kaaaaaaarolin
Nie, dofinansowanie czyle ta kase co dostaniesz musisz wydac na sprzet lub i towar,oczywiscie faktury na wszystko,no a reszta juz z wlasnej kieszeni..

Gość to jest problem
dzięki - sorki, że ja ci nie odpowiedziałam - po prostu nie wiem. Jak widzisz na razie szukamy tu samego pomysłu, a od pomysłu do realizcji jeszcze długa droga.... :-)

Gość kaaaaaaarolin
Pomysl jest najwazniejszy... Mieszkam w Niemczech od prawie 2 lat, i widze jak wszystko co tu jest pojawia sie w Polsce wczesniej czy pozniej, kosmetyki, jedzenie, nawet programy telewizyjne..dlatego choc ja sama sie akurat na to nie porywam mysle ze dobry bedzie interes zwiazany z segregacja smieci,tutaj to jest nie do wyobrazenia wrzucac wszystko do jednego wora a w Polsce to nadal standard,tak samo zdrowa zywnosc, niedlugo bede cale segmenty w marketach z zywnoscia bio tak jak tutaj..trzeba troche pomyslec co ma przyszlosc. Tak jak pisal wczesniej pan od ubezpieczen, w Polsce nie ma odszkodowan od strat moralnych tzn juz sie pojawilo a na zachodzie to standard.Tak samo reklamacje w sklepach, tutaj jak cos kupie i za 2 dni przemysle ze wcale tego nie potrzebuje ide i oddaje bez problemu i bez spowiadania sie czemu oddaje. Przyklad? kupilam mikrofalowke z grilem po roku uzytkowania skratka od grila zaczela sie przepalac dodam ze gril uzywalam tylko do tostow zadnego dluzszego pieczenia,Poszlam oddac mikrofalowke, nie umyta, tak jak stala oczywiscie mialam paragon i co? nie kazali mi wziasc nowej ale oddali calutka kwote..smieszne to by bylo w Polsce co nie?Dodam ze ten sam model po roku juz potanial...smieszne ale prawdziwe, w Niemczech klient naprawde jest Panem. Pozdrawiam

Gość to jest problem
Coś o tej segregacji śmieci, czy raczej utylizacji - np. makulatury czytałam. To może być pomysł. Najgorzej znaleźć taką niszę. Jak już pisałam - u mnie w mieście właściwie wszystko jest. W mniejszej miejscowości łatwiej się zorientować, czego brakuje, w dużych miastach - zawsze czegoś gdzieś brakuje. A w takich średnich? Ciężko. Oczywiście też nie dysponuję jakąś super kasą, ale coś tam by się znalazło.... Najgorzej z lokalem. Niedaleko mnie jest mały (taki średni) sklepik - wydawałoby się, że wszystko ok. - i lokalizacja na dużym osiedlu, do innych sklepów nie tak blisko. I co? Mieszkam tu od roku, a już kilka różnych rzeczy tam było - od ciastkarni po ciuchy. w sumie te ciuchy się jakoś najdłużej trzymają, ale.... czegoś takiego nie założyłabym na siebie. Oprócz tego właścicielka szyje na maszynie - robi jakieś przeróbki. W sumie najlepiej zainwestować w usługi - ale trzeba coś umieć....... Ja mam dwie lewe ręce do wszystkiego :-)