Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podaczyn

podatek od spadku

Polecane posty

Gość podaczyn

dostałem w spadku gospodarstwo rolne i dom, skąd mam wiedzieć jaka jest jego wartość?? muszę wypełnić pit i nie mam pojęcia..czy jak odziedziczyłem po rodzicach to wogóle musze płacić podatek?? odpiszcie proszę

Gość zapytaj adwokata
Najlepiej poradz sie w tej sprawie prawnika jakiegos. Moja siostra odziedziczyla po dziadku mieszkanie. Ona akurat musiala przeprowadzic cala sprawe spadkową, bo wnuczka, ale podatku nie płaciła - bo ma 19 lat i się uczy czy jakoś tak - miala swojego adwokata, ktory jej to wszystko pomogl przejsc ;)

Gość podaczyn
doczytałem że podatek od czynności cywilnoprawnych płaci sie w przypadku umowy o dział spadku czy coś, ja miałem dopiero sprawę o stwierdzenie nabycia spadku, poza mną dziedziczą jeszcze moje dwie siostry, nie wiem czy to teraz się wypałnia wogóle?? prosze o pomoc, bo nie stać mnie na adwokata

Gość notariusz cię nie poinformował
? przeczytaj akt notarialny

od spadku nie płaci się podatku bo jest wolna kwota od podatku dla każdego w ciągu 5-ciu lat...podatek zapłacisz jakbyś chciała sprzedać...zapłacisz podatek rolny (ale to sa małe kwoty), każdy kto posiada grunt go płaci niestety.........a wartośc spadku możesz wpisac jaka chcesz,oczywiście nie zaniżając za zbytnio bo i tak jakbyś np sprzedawała to Urząd sam wyceni według wartości rynkowej w momencie sprzedaży, więc to jest mało istotne...gratuluje spadku