Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cowybrwacw

Który język łatwiejszy ?

Polecane posty

Gość cowybrwacw

Ach mam do wyboru na studiach nauke kilku jezyjow obcych :) Będe kontynuowala nauke j.angielskiego ... pozostał mi teraz wybór drugiego języka obcego od podstaw :) Mam do wyboru: j.francuski. j niemiecki, j.hiszpanski, j. wloski, j.rosyjski. Waham się miedzy hiszpanskim, a niemieckim. Ktory jezyk wedlug Was jest latwieszy, latwiej sie go przyswaja (wiem pojecie wzgledne). Mam maly metlik w glowie ... ;/

Gość mym skromnym zdaniem
niemiecki

Gość hiszpanski
ma podobno gramatyke bardzo podobna do polskiego. No i lepiej sie go slucha. A moze ucz sie tego ktory ci sie bardziej przyda.

Gość zdecydowanie hiszpański
piękny język

Gość gramatycznie łatwiejszy
niemiecki. Hiszpański jednak piękniejszy - i wcale nie ma gramatyki podobnej do polskiej.

Gość poliglotka..
Jak ja lubiej jak wypowiadaja sie ludzie nie majacy pojecia o czym mowia. Hiszpanski nie ma nic wspolnego z polskim. Hiszpanski, wloski i francuski maja praktycznie identyczna gramatyke(z drobnymi roznicami). Z tych 3 jezykow najtrudniejszy jest jednak francuski,ale to ze wzgledu na wymowe i rozumienie ze sluchu. Wybierz ten ktory ci bardziej odpowiada, bo w przeciwnym razie bedziesz sie meczyc(tak jak ja z niemieckim, ktorego nienawidze).

Gość studiuje iberystyke
i odradzam Ci nauke niemieckiego. Uczylam sie go 8 lat i nie umialam sklecic poprawnie bardziej rozbudowanego zdania... natomiast po polrocznej nauce hiszpanskiego w szkole jezykowej nawijalam juz z meksykanami :) Hiszpanski jest piekny i dlatego sie go latwo uczy. A gramatyke ma duzo latwiejsza niz niemiecki! (chociaz ma tez swoje udziwnienia)

Gość studiuje iberystyke
i rzeczywiscie - skladnia (podkreslam, ze chodzi mi o skladnie) w hiszpanskim jest bardzo podobna do polskiej

Gość serio mowie
no ja uczylam sie niemieckiego 3 lata...zalamana jestem bo umiec 3 zdania powiedziec i policzyc do 100. Nienawidze tego jezyka. ucze sie angielskiego i na studiach mam dodatkowo ruski ;) mnie sie podoa :)

Gość poliglotka..
Ta pieknosc hiszpanskiego jest rzecza wzgledna;) Lubie ten jezyk, ale jest on dla mnie troche "kanciasty".

Gość poliglotka..
No bo tak to wlasnie jest, jak czlowiek uczy sie jezyka, ktorego szczerze nienawidzi. NIc nie zostaje w glowie.

Gość poliglotka..
Podkreslam jeszcze raz, ze gramatyka jezykow romanskich nie ma NIC wspolnego z jezykiem polskim.

Gość studiuje iberystyke
Oczywiscie Poliglotka, przyznaje Ci racje - nie kazdemu sie moze podobac i zdaje sobie z tego sprawe. Ale nie jest on jezykiem trudnym dla Polakow. Mysle, ze jego trudnosc mozna porownywac z trudnoscią jezyka angielskiego ( znow moje subiektywne odczucia) I jedno wiem napewno - jest duzo latwiejszy od francuskiego :)

Gość to że tobie nie idzie niemieck
i to ni e znaczy ,że innym też :o przynajmniej mówią w normalnym tempie a nie takim słowotokiem jak ci hiszpanie :o

Gość wybierz rosyjski
nie mozesz? Ja bardzo szybko się go nauczyłam.

Gość studiuje iberystyke
Jeszcze raz zwracam sie do Poliglotki :) Gramatyka byc moze i ma niewiele wspolnego z polską gramatyką ale skladnia ma bardzo wiele.(skladnia zajmuje się funkcją wyrazu w zdaniu, układem zdania oraz jego budową, podaje tak na wszelki wypadek;)). a to juz duze ulatwienie

Gość poliglotka..
Moim zdaniem, aby naprawde swietnie i bezblednie mowic po hiszpansku, trzeba wyjechac do tego kraju i miec z nim do czynienia na zywo, a nie z ksiazek.

Gość poliglotka..
Co z tego, ze skladnia jest podobna, skoro np. 2 czasy przeszle(imperfecto i preterito) funkcjonuja zupelnie inaczej niz w polskim i wiele Polakow robi podstawowe bledy, nawet nauczyciele tego jezyka. Do tego dochodza rodzajniki, 4 rodzaje subjuntivo, uzycie czasow przyszlych do wyrazenia przypuszczenia itp.

Gość poliglotka..
*imperfecto i indefinido

Gość do studiuje iberystyke
w 100% sie z Tobą zgadzam. Hiszpanski mimo swojej odmiennosci nie sprawia wiekszych problemow Polakom. A co do tego wyjazdu ktory jest niezbedny do opanowania do perfekcji w hiszpanskim, nie uwazasz ze tak jest z kazdym jezykiem??? (to akurat bylo do poliglotki)

Gość poliglotka..
Tak, masz racje, ale czesto sie slyszy od ludzie, ktorzy tak naprawde zadnego jezyka biegle nie znaja jaki to hiszpanski czy wloski jest prosty, a to nieprawda. Co do zdania, ze hiszpanski Polakom wiekszych trudnosci nie sprawia, to nie zgadzam sie. Polacy po prostu nawet nie zdaja sobie sprawe, ze popelniaja bledy.

Gość poliglotka..
*od ludzi

Gość poliglotka..
*sprawy

Gość Poliglotka - nie strasz
wymienic zawilosci niemieckiej gramy? hiszpanski chociaz nie odmienia sie przez przypadki a reszta jest do opanowania (wiem bo mowie i po niemiecku i po hiszpansku) widac ze sie nie uczylas niemieckiego a jesli nawet to chyba pobieznie...

Gość poliglotka..
O co ci czlowieku chodzi?:O Czy ja twierdze, ze niemiecki ma prosciutka gramatyke?:O Mowie tylko, ze jesli ktos mysli, ze nauczy sie odmian hiszpanskich czasownikow i bedzie juz poprawnie sie wyslawial, to jest w wielkim bledzie.

Es wird empfohlen die deutsche Sprache zur wählen. Deutschland ist der bester Nachbar Polens.

Gość ja sie ucze rosyjskiego
kocham ten jezyk❤️ chce tez zaczac nauke niemieckiego. angielski mi w ogole nie idzie, nie wiem czemu. obcenie odlozylam nauke tego jezyka, ucze sie go z piosenek, z filmow, wylapujacposzczegolne slowka, i to tyle, moze kidys bedzie mi dane go opanowac.

Gość ktory latwiejszy
oczywiscie hiszpanski :) niemiecki brzmi jak rzyganie psa (sory ale tak wlasnie moim zdaniem brzmi)

a mi rosyjski sam wszedł, niemiecki lubię, więc też łatwo co do pracy, ktos sie wypowiadał, że lepiej jechać do Niemiec pracować ja tam bym wolała do Hiszpanii :) Hiszpański wydaje sie być takim niedbałym słowotokiem, byłam w tym roku w H. i jakoś tak nędznie mi się ich słuchało, wolę włoski, tak na słuch

Gość moze sam sobie porownaj
Te amo :) ❤️ Ich liebe dich :-O