Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze mi umozliwic pisanie

akt notarialnyprzy zakupie mieszkania od developera - proszę o radę

Polecane posty

w którym momencie mam się ubiegać o akt notarialny? w momencie zakupu, czy odbioru budynku? dzisiaj developer w rozmowie wspomniał że akty sporzadza po odbiorze technicznym budynku. wychodzi na to ze ja mam zapłacić i nie mieć aktu? jak to wyglada z prawnego punktu widzenia, czy to jest praktykowane?

czy bez odbioru technicznego budynku nie mozna sporządzic aktu? bardzo prosze osobe zorientowaną w temacie o radę.

Gość zzzas
akt notarialny podpisywaliśmy pół roku od zawarcia umowy kupna/sprzedaży czyli ok pół roku przed odbiorem technicznym budwoa trwała rok.

czyli ten developer byc może cos kręci:O

podnoszę

nie kreci, akt notarialny podpisuje sie po odbiorze mieszkania i jest to normalne, jak sobie wyobrazasz tworzenie aktu notarialnego dla czegos, co istnieje tylko na papierze poki co? Przy zakupie podpisujesz przedwstepna umowe kupna nieruchomosci, mozesz sobie ja zawrzec notarialnie, wtedy masz wieksze prawa, np w razie gdyby deweloper chcial zerwac umowe mozesz go sadownie zmusic do jej zawarcia na ustalonych warunkach. Odbior techniczny pewnie tez musi nastapic, ja mialam w umowie ze po 2 nieskutecznych wezwaniach mieszkanie uznaje sie za odebrane.

achajka, Ty dostałas akt po odbiorze budynku? wiesz ja obawiam się troche , tyle sie słyszy ostatnio w tv o nieuczciwych developerach. budynek nie jest tylko na papierze, bo już stoi. mam wzór takiej umowy notarialnej która dzisiaj pokazałam radcy i ten miał do niej zastrzeżenia.

ja jeszcze aktu nie mam, jestem na etapie odbioru. Umowe podpisywalam 2 lata temu, wczesniej sprawdzilam opinie o deweloperze i byly ok. nie mam do niego najmniejszych zastrzezen, wyrobili sie w terminie, mieszkanie wymaga tylko kosmetycznych poprawek.

podnoszę

ja dostalam akt notarialny pare miesiecy po odbiorze budynku i w niczym nie weszylam podstepu .

ja taka jestem , ze wietrzę podstęp wszędzie i dlatego chciałabym się upewnic, czy istnieje taka mozliwość że dostane aktnotarialny z chwilą zapłaty.

podnoszę. zasadniczo to chciałabym się tylko upewnić czy formalnie nie ma przeszkód, aby sporządzić akt przed odbiorem technicznym budynku.

Gość gość
Jak przyjdzie ci już płacić za odbiór mieszkania, zadbaj przynajmniej aby to robił ktoś z powołania a nie dla kasy. My korzystaliśmy z www.marekbanasiewicz.pl robi również odbiory budynków