Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Morffina

Ciąza po menopauzie

Polecane posty

Gość Morffina

Witam serdecznie, zaznaczam, ze proszę o pomoc w bardzo ważnej i POWAZNEJ dla mnie sprawie. Mianowicie, czy istnieje możliwość by ktoś, kto jest 5 lat po ostatniej miesiaczce zaszedł w ciąże? wiem, ze to głupie pytanie, ale wynika ono z tego, że ta osoba zaczęła przyjmować tabletki hormonalne stosowane przy dolegliwościach menopauzy, [Klimonorm]. Bierze się je tak jak tabletki anty, czyli 21 dni + 7 dni przerwy. i sęk tkwi w tym, że podczas tych 7 dni występuje krwawienie. Czy to krwawienie oznacza też powrót możliwości płodzenia ? Tak na chłopski rozum wiem, że to niemozliwe, ale skąd to krwawienie? ono kojarzy się z cyklem, pełnowartosciowym cyklem.... Może to błahe, ale lepiej spytac niż się bać i nie cieszyc sie wspólzyciem, prawda? Proszę o pomoc, jesli tylko ktos orientuje się - jak to jest.

Gość JOLCIA1965
najlepiej jak pujdziesz ztym do lekarza ginekologa bo to normalne nie jest

Gość no jasne ze moze zajśc
przecież ma od tych tableek okres. Jak ma się okres, to można zajść w ciążę o ile uprawia się sex. To chyba jasne

Gość to są hormony przecież
czyli uzuepłniasz brakujace hormony i masz okres i jestes płodna

Gość Morffina
Jestescie pewne? z tego co wiem to przy tabletkach nie ma okresu tylko krwawienie z odstawienia. To po pierwsze. a po drugie klimonorm nie jest formą antykoncepcji tylko terapią zastępczą. zresztą podobno, kiedy u kobiet miesiączka nie wystepuje przez kolejne 12 miesięcy uznaje się ją za fizjologicznie bezpłodną, a jesli ta osoba nie ma okresu juz 5 lat? Nie wiem co myslec. Sęk w tym, ze lekarz na urlopie do konca pazdziernika..... i nie ma kogo zapytać....

Ale przy tabletkach antykoncepcyjnych tak jak powiedziała Morffina sa krwawienia z odstawienia = brak dni płodnych, brak owulacji. Są przypadki, że się zachodzi ale to nie ten temat. Wydaje mi się, że Twoje są na tej samej zasadzie. "czyli uzuepłniasz brakujace hormony i masz okres i jestes płodna" przypominam, że nie hormony są potrzebne do zajścia w ciąże tylko jajeczka :O

Gość morffina
Klauddynka69 - trochę mnie uspokoiłaś. dziękuję. wiem, ze to może nielogiczne pytać o takie rzeczy, jednak dziwne mi się wydaje to krwawienie. to pewnie przez skojarzenie z tabletkami anty. jesli Ktoś ma jeszcze sugestie- będę wdzięczna.