Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qqryq K-ce

Wódka?

Polecane posty

Gość qqryq K-ce

Cześć dziewczyny. Planujemy wesele na ok. 60 osób, w tym 10 dzieci, czyli w naszej historii wazne bedzie tylko 50 :D Oboje z narzeczonym jesteśmy osobami niepijącymi. Mnie zawsze marzyło się wesele bez alkoholu, zataczjących się wujków gadajacych od rzeczy itd... Obawiam się że to jednak nie przejdzie bo jak to nasze rodziny stwierdzily "goście chcą się bawić"... I tu pojawia się moje pytanie: ile butelek wodki trzeba liczyc dla tychże 50 osób? Po butelce na głowe? czy jak? Zupelnie nie mam pomyslu :( Pozdrawiam Was serdecznie!

...można kupić i dwie flaszki na głowę...jest pewne,że zostanie...na inną okazję.Ważne jest by wódka była dobra jakościowo.Większość młodych kupujących weselny alkohol hurtem,nie zwraca uwagi na jego jakość,tylko sugeruje się ceną..To największy błąd.Są wesela,gdzie nawet markowa wódka jest nie do picia.Tak wyglądają wszędobylskie podróby weselnego alkoholu...:):)Nie kupuj pseudo-wódki.

Gość _m_oo_m_
0,5 l/ osobę na dwa dni, tak się liczy standardowo, moja ciotka jest kucharką weselną, ale to też zalezy od towarzystwa....

Gość qqryq K-ce
Dziewczyny... czyli taka zwykla butelka to jest wlasnie 0,5 litra? Nie smiejcie sie, ja naprawde nie mam najmniejszego pojecia o sprawach zwiazanych z alkoholem... Robimy wesele jednodniowe, wiec 25 butelek by nam wystarczylo?

Gość _m_oo_m_
tak, tradycyjna butelka to 0,5 l. zawsze warto mieć jakiś zapas, mówię- to zależy od gości, rodzina mojego męża lubi alkohol tak ze u nas poszło prawie 0,5 l na dzień na osobę

Gość Agatannnn
ja sie niedawno dowiedziałam,że standardowo na wesele liczy sie 1,25 litra wódki na parę.

owszem pół litra na głowe, ale na jeden dzień - czyli potrzebne Ci będzie 50 butelek, jak dla mnie to jest minimum

my liczyliśmy 0,7 na głowe (wliczając w to wszystkich, również dzieci i niepijącyhc) i sporo zostało ...

Gość qqryq K-ce
Kurcze jaka to jest straszna porażka z tą wódką. Tyle pieniędzy w takie błoto :( I jeszcze na dodatek wg. mojej hierarchii wartosci grzech - rozpijanie społeczeństwa :( Policzymy 0,5 litra na osobę. Pracowałam kiedyś z dziewczyną która kupiła tyle wódki że do pracy przyniosła 5 skrzynek i każdy miał brać ile chce. To też było przegięcie...

Gość errrtre
jeśli weźniesz w normalny6m sklepie to czasem sprzedawca zgadza sie przyjąć wódkę z powrotem, wiadomo możesz wtedy jakieś 70gr na butelce stracic, aleee...

Gość qqryq K-ce
Oooo , świetny pomysł! Nie wiedziałam ze tak można... Dziekuję bardzo, będziemy się rozglądać za takim rozwiązaniem... :) W ogóle dziękuję za wszystkie wypowiedzi i porady :) Bałam się na poczatku że po mnie pojedziecie jako po tej " która gościom sępi dobrej zabawy" :) Ale między Bogiem a prawdą to naprawde na wszystko moge wydać ale na alkohol to mnie aż coś w środku ściska...

wg mnie liczy się 0,5 l na osobę i w natłoku tych wszystkich kosztów.... to naprawdę wódka ma marginalne znaczenie w Twoim przypadku to ok 1 tys. złotych

Myśmy liczyli 0,7 litra na parę, kupiliśmy parę flaszek więcej, na bramy, konkursy itd. Kupowaliśmy prawie pół roku przed weselem, żeby sobie rozłożyć koszty, a okazało się że przyszło o wiele mniej osób niż zakładaliśmy, i parę skrzynek wódki zostało. Ale nic to, teraz czy jakieś imieniny, czy coś, flaszeczka zawsze pod reką jest, nie zepsuje się, a może i na chrzciny jeszcze bedzie;) mieliśmy Pana Tadeusza:)

Gość lolka ta od bolka
własnie dodaj jeszcze jakas brame, a to konkurs na oczepiny, moze poprawiny jak sa, policz te pol litra na głowe, dorzuc kilka butelek no i kup jeszcze wino, bo nie wszyscy lubia wodke

Gość lolka ta od bolka
laura i całą reszta jak chodzicie na wesela to jaka najczesciej jest wodka? bo my myslimy nad panem tadeuszem w sumie to ostatnio najczesciej taka wodke widujemy

ja lubie polish wodka, chyab jedyna po ktorej nie mam kaca, a rodzajow wodek pilam wiele ;)no i jest niedroga

Gość jesli nie pijecie
to bym dala minimalnie dobrej wodki, raczej wino, moze koniak. Boze , czy ludzie maja na weselu chlac? Ile normalny czlowiek wypije? powiedzmy setke do sledzika, no niech nawet beda 2, 1/3 l wina do obiadu, 1/5 l koniaku na deser. I szampan na poczatek.

Laura i cała reszta odpowiadają ;) Wódki są różne, ale chyba najbardziej popularne są własnie Pan Tadek, Wyborowa, Biała Dama (osobiście nie lubię), jakaś Soplica, Smirnoff i tego typu. Generalnie wódka powinna być porządnie schłodzona, bo nawet dobra wódka, jak jest ciepła, to się wypić nie da:-O Ja proponuję oprócz wódki kupić też wino czy piwo, w mniejszych ilościach, zwłaszcza jeśli jest lato, to zimne piwko zawsze ma wzięcie;) wiele osób czystej wódki nie lubi, np wiele kobiet pije tylko winko czy piwko, i nie ma sensu nikogo do tej wódki jednak zmuszać:)

Gość qqryq K-ce
Się temat rozwinął... :) Tak własnie zrobimy jak doradzacie - winko sie przyda na stole choćby ze względu na kobiety :) Ojjj dziewczyny ja już się nie mogę doczekać!!!! :)))))

My oprócz 0,5 l na głowę planujemy zakupić wino ...i o piwie też mmyśleliśmy. jeśli chodzi o wódkę to myślałam o Smirnoffie

Gość okraglutka 123
to ja jeszcze powiem. sama wodki nie pije ale z doswiadczen weselnych wiem, ze jesli wesele jest latem a sala nie jest klimatyzowana to wodki idzie malo, wiecej napojow. natomiast w chlodniejsze miesiace, jak pazdziernik dzie wodki duzo duzo wiecej. takze popatrz kiedy masz wesele i jesli latem to mozesz kupic mniej a jesli zima to wiecej. tak naprawde wiecej wodki pija faceci wiec warto obliczyc - pijacych wujkow, dzisako, pociatkow, kuzynow bedzie 20 wiec na nich policz 0.7 na glowe, na ciotki i inne kobiety 0.5 i po butelce wina na kazde 3 osoby. wystarczy. moim zdaniem sprawdza sie tez piwo ...

WAŻNE!!! I nie zapomnij doliczyć jeszcze ok. 10 butelek do \"rozdania\" - przeciez podczas niektórych zabaw - wódka może być nagrodą dla zwycięscy, poza tym są też \"bramy\" i wtedy tez daje się wódkę.

Chyba rzeczywiscie lepiej kupic jakas lepsza...ostatnio bylam na jednym weselu...wodki niestety nie dalo sie pic :(

Gość v34g
gwarantuje ci, że po pierwszych kilku baniach nikt już nie zwraca uwagi na jakość... i właśnie dlatego robi się tak, że najpierw daje się wódke lepszą, a później jakiś spiryt rozrobiony przez ruskich ;) tak robili od wieków, nawet rzymianie tak z winem kombinowali na ucztach

ja ci powiem ile my kupujemy po konsulatacjach, 100 osób na wesele, 100 butelek na poprawiny 30 butelek na \"butelki\" kilka i na \"bramy\" kilka (kilka tzn okolo 10 butelek) wiadomo ze zostanie, ale rodzice sie podziela chyba i my moze na jakies okazje dostaniemy, poza tym mozna tez gosciom np. chrzestnemu dac... mozliwosci wiele a wesele z alkoholem to nie musi byc jakas zapijucha - mam nadzieje ;) poza tym bedzie piwo z kija i pewnie jakies winka, zobaczymy jeszcze co do wodki - my tez nie pijemy, alkohol jest dla gosci - i kupujemy raczej Sobieskiego