Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *załamana***

HIPERPROLAKTYNEMIA i PCO - czy mam szansę na dzidziusia?

Polecane posty

Hej dziewczyny, ja też niestety mam PCO i hiperprolaktynemię, do tego znacznie podwyższony testosteron i jego objawy w postaci włosków w nietypowych miejscach. Od roku zażywam bromergon (na obniżenie prolaktyny), Glucophaxe xr 750 (na obniżenie testosteronu) oraz Luteinę (na wywołanie miesiączki od 19 do 23 d.c., bo mimo pozostałych leków @ nie pojawiła się regularnie). Po kilku miesiącach testosteron rzeczywiście spadł (z poziomu ok. 3,10 na 2,05), ale nadal jest wysoki. Na razie nie staram się o dziecko, ale lekarz twierdzi, że powinnam zażywać te lekarstwa, żeby w przyszłości było łatwiej. Leczenie potrwa zapewne kilka lat, a ja już mam dość zażywania tych tabletek, po których z resztą nie czuje się najlepiej... Wiem, że bromergon można zamienić na norprolac, ale cena jest koszmarna :(

Gość banan truskawka pomarancza
jakie sa objawy nadmiaru prolaktyny? i gdzie mozna zrobic sobie jakies badania na jej poziom?

Nadmiar prolaktyny może prowadzić m.in. do braku owulacji, a w połączeniu z PCO to tzw. mieszanka wybuchowa. Podobno nadmiar prolaktyny objawia się też zwiększoną nerwowością i pobudzeniem, co u mnie akurat się sprawdza.

Precyzyjne badanie prolaktyny powinno się robić w nocy. Ja np. byłam z tego powodu w szpitalu, w nocy miałam pobieraną krew - wtedy przysadka mózgowa się odpowiednio uaktywnia czy coś takiego.