Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania Frania

Czy ktoś wie, zna się? Wymiary płodu na USG. Ważne.

Polecane posty

Gość gość
zarejestrowalas sie do nich? jesli tak, to do jakiego lekarza? najlepszy jest Grzybowski :)

Gość Gellka
no właśnie ja też sie zapisałam do Grzybowskiego. Wizyta next tydzień - cieszę się bo mam nadzieję ze wszystko dokładnie mi powie - a przede wszystkim będę znać płeć dzidziusia!

Gość DumnaMama
Moi Drodzy, przestrzegam Was przed wynikami rozmiarów płodu robionymi w trakcie ciąży! Ja o rozbieżności w wymiarach synka dowiedziałam sie juz w 28 tygodniu ciąży (nóżki były krótsze od główki o 3tygodnie). Trochę mnie to zmartwiło, ale pózniej stwierdziłam, ze najwyżej synek nie bedzie dryblasem i nie bedzie zbyt wysoki. W 36 tygodniu trafiłam do szpitala z bólem i skurczami. Powtórzono usg na najnowocześniejszej maszynie jaka jest w Polsce. Okazało sie, ze rozbiezność pomiędzy główka i nożkami to ponad 6 tygodni. Przepłakałam 24 godziny zamartwiając sie ze synek bedzie mógł być karzełkiem albo bedzie miał nad wyraz za krótkie nogi. Chyba z tego całego stresu odeszły mi wody płodowe i na drugi dzien urodziłam ślicznego synka, który ma nogi jak top model! Jest piękny i wymiarowy. Cały ten stres i płacz był niepotrzebny. Maszyna usg potrafi bardzo przekłamac wyniki, nawet super nowoczesna, prosze Was abyście sie nie przejmowały takimi wynikami.

Gość gość
Ja natomiast jestem w ciąży z bliźniakami i w 27 tygodniu dowiedziałam się, że jedno z moich maluszków ma skrócone kosci udowe i przedramion napisano podejrzenie karłowatości. Czytając wasze poprzednie wpisy zauważyłam, że jedna dziewczyna miała podobny problem... Odnoszę się tu do osoby, pod pseudonimem "też tak miałam" . Na pewno jesteście w stanie sobie wyobrazić co czułam bo jak każda z was martwię się o swoje dzieciątka.Obecnie jestem w 30 tygodniu ciąży i jak porównuje wymiary jednego bliźniaka z drugim to powiem wam szczerze, ze jest przerażająca różnica, jednak najlepsze jest to, ze na usg w 3D na który mnie skierowali wagowo były do siebie bardzo podobne, później na takim średnim sprzęcie również waga podobna, a na drugi dzień na całkiem dobrym usg wyszła ogromna róznica wagi praktycznie o połowę i czy to jest normalne???Już się tym nie przejmuje. Teraz jestem spokojniejsza niech sobie mówią co chcą ja pokładam nadzieję w Bogu bo przecież tylko on jest nieomylny i wy też wierzcie do końca ze bedzie dobrze :)

Gość Kaaaasia
Witam, u mojego synka rozbieżność między wiekiem z OM a kośćmi długimi wynoszą w 34 tyg już 6 tyg, tzn są mniejsze. Dziś lekarz powiedział,że najprawdopodobniej będzie to jakaś odmiana "karłowatości".... W sumie 2 lekarzy tak stwierdziło....

Gość AnnaRymm
Witam wszystkich, proszę o interpretację moich wyników USG. Nie wiem czy powinnam się martwić Tydz 38 i 4 dni BDP - 93 mm co odpowiada tyg. 37,5 HC - 337 mm (38,5 tyg.) AC - 342 (38,1 tyg.) FL - 74 mm (37,5 tyg.) HL - 6,11 (35,2 tyg.) Wymiar poprzeczny móźdzku - 54 mm (37,6 tyg.) BOD - 57 mm (35,2 tyg.) AFI - 17 Masa dziecka - 3 389 g Niepokoi mnie zdanie w opisie: "w dniu dzisiejszym niewidoczny pęcherzyk żółciowy" (we wcześniejszych USG był, ten sam apart USG) oraz zdanie "zwraca uwagę wymiar esicy i o******cy - 25x21 mm w przekroju poprzecznym" Czy ktoś coś miał podobnego? Dziękuję za odpowiedź.