Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gleba

Jak zaoszczędzic na weselu??????????????????????????

Polecane posty

Witajcie! mam takie pytanie: co można zrobic samemu, żeby zaoszczędzic choc troche pieniędzy?? I tak musiy odlozuc ok 30 000 i każdy grosz się liczy. Na pewno będę sama robiła zaproszenia, czy można jescze zrobic cos samemu zeby wyszlo troszke taniej?

Gość mozesz sama wóde destylowac
w piwnicy

Gość masz racje ale
sukienka tansza, a nie np za 5 tys :) alkohol na "lewo" poszukaj tanszego lokalu, np, u mnie w miescie sa lokale za 150 zl za osobe, a ja znalazlam taki za 90/os

masz racje ale- jesli chodzi o lokal, to mamy sale i swoja kucharke, ktora wszytsko przyrzadzi, Alkohol "na lewo' - nie mam takiego źródła A na sukienke za 5 tys to nawet mnie nie stac :):)

Gość pinki54
Gleba! A z tymi zaproszeniami to na pewno się opłaci? Tzn, ja zastanawiałam sie nad tym i w sumie zaproszeni udałoby się zrobić poniżej 1zł, ale mam problem z kopertami. Takich zwykłych najtańszych nie chcę, a takie z troche lepszego papieru to koszt ok 60 gr/szt.

Gość nalon32
bez kamerzysty, bez profesjonalnego fotografa-ludzie teraz maja spuer aparaty w domach, bez limuzyn i tym podobnych, bez zbednych dekoracji, sukienka z allegro -wiele jest slicznych i tanich, bukiet slubny sama mozesz zrobic ( mnie 2 bukiety kosztowaly 80 zl, bo sama robilam).Na twoim miejscu wodke kupilabym w sklepie ( moze byc tansza, ale nie zadna podroba), na lokalu i jedzeniu tez baaaardzo nie oszczedzaj, bo moze to byc wielka wtopa..

Gość nalon32
zaproszenia z koperta za zlotowke kupisz na allegro

Gość nie mowiac juz o hiv
wodke kup w czechach lub na słowacji :)

Gość pinki54
poza tym ja planuję zaoszczędzić na braku dekoratorki (sala, auto, kościół); bukiety planuję zrobić sama (po kwiatki na giełdę pojadę), auto będzie nasze, podobno za plackami trzeba się dobrze rozglądnąć bo są duże różnice w cenach. Poza tym mam dość tanią orkiestrę i szukając kamerzysty tez będziemy się głównie ceną sugerować, bo na filmie nam za bardzo nie zależy.

Gość nalon32
aha..zamiast orkiestry mozesz miec DJa-wodzireja -za ok.1000 PLN

Gość a moze by tak
ja placilam za 1-osobowa orkiestre ok 500 zl, ale to tez trzeba po znajomosci bo moze ci sie trafic koles bez sluchu :D

Gość pinki54
My płacimy za 4-os orkiestrę 1500. Poza tym odliczają 50% z dedykacji. Są sprawdzeni i chyba z tych orkiestr, które znamy najlepsi. Podczas organizowania wesela trzeba chyba pamiętać, że nie zawsze wysoka cena jest gwarancją jakości.

pinki, moze masz racje z tymi zaproszeniami, o kopertach jakos nie pomyslalam ;/ Nalon - co do kamerzysty i fotografa, fakt niektorzy maja fajne aparaty i kamery, ale nie chce prosic nikogo z gosci, bo goscie maja sie bawic, a nie zajmowac sie kamerowaniem, wiec juz zamowilismy kamerzyste, po znajomosci Zadnej dekoratorki nie bierzemy, mozemy sami wsytzsko wystroic :) A na jedzeniu własnie nie chcemy oszczedzaxc, dlatego mamy osobno salę i do tego kucharkę, która zrobi więcej do jedzeinia, niż w lokalu...

Gość Adella25
Co do kamerzysty i fotografa to my mieliśmy dwa w jednym i wyniosło nas to 700 zł. Wzięliśmy kolegę mojego kuzyna i zapłaciliśmy jego normalna stawkę. Chłopak nie jest profesjonalnym kamerzysta jedynie sobie dorabia. Przyznam sie że nie zależało nam na jakości filmu, ale jestem bardzo zadowolona i z jakości i z tego jak film został przygotowany. Powiem więcej, moja znajoma która miała ślub przed nami miała niby profesjonalnego kamerzystę któremu zapłaciła 1400 + dojazd i nie dość że jakość filmu była nie najlepsza (mój aparat robi lepsze filmy), to film był przygotowany nie specjalnie. Był jeden teledysk który kumpela sama zrobiła. Więc nie zawsze cena wiąże się z jakością. Jak jeszcze zaoszczędziłam: kupiłam sukienkę w salonie ale z zeszłego sezonu które były wyprzedawane, samochód taty, kucharka, zespół za 1500 zł, buty znalazłam na targu takie jakie mi sie podobały za 60 zł, a jak zamawialiśmy i kupowaliśmy produkty to nie mówiliśmy że to na wesele bo wiadomo ślub + wesele = cena * 150%. Do fryzjerki i kosmetyczki też mi podpowiedzieli żebym się nie przyznawała że to na slub bo by ze mnie zdarły więc się nie przyznawałam.

sala + kucharka wychodzi tanio a duzo jedzenia suknia szyta na miare ja płaciłam 1000 zł z welonem samochód no cóz mozna jechac swoim my mielismy wynajety dekorowac sael samemu

Gość ika-kika
Zrób porządnie, ale zaproś mniej gości. Po co Ci wszystkie pociotki i kuzynki? My zaprosilismy najbliższą rodzinę i przyjaciół, razem 40 osób. Wesele było w dobrej restauracji z pysznym jedzeniem, dobry alkohol, żadnych głupich zabaw i przyśpiewek, muzyka z płyt. Było elegancko, ze smakiem, tanio i zabawnie, a gości rano nie było można wygonić, tak się bawili :)

Gość gruba rybaaa
jak tak bardzo chcecie zaoszczedzic .to moze kupcie jedzenie z lider prajsa..,nie róbcie fotek,ani filmu,sukienke tęz wam nie potrzebna..włosy same zróbcie.a i oczywiscie dekoracje tez..same i wiazanke dla siebie tez i jeszcze nie zapomnijcie o świadkowej i samochodzie.,,.. sorry ale dla mnie to smieszne..byłam na weselu u znajomej...wszystko było tandetne..sala widać ze samemu robiona.kazdy balon innej wielkosci..pekały ciagle..bukiet młoda robiła z matka sobie..rozpadła sie po wyjscu z koscioła.. fotograf i kamerzysta to byli bracia..zamniast sie bawic na weselu latali ciagle z aparatem i kamera... a wesele na 200 osób..a tanteda ze hej.. juz lepiej jakby zrobiła na 100 osób ale wszystko miaąło by nogi irece..

Gość Adella25
ja też się zgadzam z grubą rybą. Można zaoszczędzić na weselu ale bez przesady. Ja bym nie chciała żeby na moim weselu stały jakieś najtańsze napoje z napisem tesco, biedronka itp czy jakaś tania wódka z nalepką "weselna", też byłam na takim weselu. Lepiej już wziąć coś ze średniej półki i zapłacić więcej. My wzięliśmy napoje w dużych butelkach (co nas dużo taniej wyniosło niż te w małych butelkach) ale gatunkowo dobre i z promocji. Produkty takie jak kluski, przyprawy i takie tam też braliśmy z wyższej półki, na tym żeśmy nie oszczędzali mimo że nie było na tym metek tak jak na napojach i na wódce i nikt by się nie poznał. Nie oszczędzaj na jakości przyjęcia. co do nierówno dmuchanych pękających balonów to nie mam jakichś zastrzeżeń, zazwyczaj nie zwracam na to uwagi. Ale na jakości przyjęcia nie warto oszczędzać, bo są tacy co to wypomną, nie tobie ale na pewno skomentują. Oczywiście tańsze produkty też żeśmy kupowali ale nie stawialiśmy ich na stół weselny, po prostu było to dla nas.

Gość Magic111111
Moja ciotka jest kucharką na weselach i czasem mnie bierze do pomocy i rozmawiałyśmy kiedyś na temat tu poruszony, czyli jakość produktów. Jest tak jak napisała Adella25. Ciotka zawsze daje listę dobrych gatunkowo produktów a ludzie zamieniają to na jakieś tańsze substytuty. nie wszyscy oczywiście, w zasadzie mniejszość ale jest taka garstka, a weselicha robią na 200, 300 osób. Nawet na stole stawiają lepsze gatunkowo napoje żeby nie było widać że reszta jest tania.

Kobietki, nie mam zamiaru oszczedzac na wsytzskim, stawiac napojow z napisem tesco, itd, ale szukam drobiazgow, ktore mozna zrobic samemu i troszke na nich zaoszczedzic, np. takie pudeleczka z podziekwoaniem dla gosci i ze slodyczami. Mialam na mysli raczej takie rzeczy bo oszczedzac na jedzeniu nie chce, kwiatow na pewno sama nie zrobie bo z kwiaciarni są ładniejsze :)

My zaoszczędziliśmy dużo na ciastach. Tak sie składa że moja mama zawsze oferowała się z pomocą jak były jakieś uroczystości swoim koleżankom ze upieczemy ciastka, albo jakieś danie. W rodzinie mamy taką tradycję że jak jest wesele to prosi się kogoś o upieczenie ciasta i daje się mu składniki. No i jak było moje wesele to wiele osób same zaoferowały pomoc w tym. Jak masz możliwość to poproś może jakąś ciotkę czy sąsiadkę czy koleżankę o upieczenie ciasta, daj składniki i się odwdzięcz. Oczywiście nic na siłę. Nie wiem jak to się sprawdzi, bo u mnie to my proponujemy i inni też nam zaproponowali.

pŁatka, fajny pomysł ,ale przyznam, że troszkę niezręcznie bym się czuła prosząc gości, żeby upiekli ciasto na moje wesele. A poza tym mamy już kucharkę i tak płacimy określona ilosc pieniędzy, więc ona zrobi wsytzskie ciasta :) Broneczka, a jesli chdozi o wystroj kosciola, to co planujesz?? Ja tez moglabym sama, ale nie wiem czy nie wyjdzie trożej kupic wsytzsko samemu, niż wziąc jakąs firmę, tym bardziej, że znam babeczkę, która za 100 zł wystroi mi kościoł i to cąłkiem ładnie :)

Gość pinki54
To pewnie zależy jak chciałabyś wystroić kościół. Jeśli miałabyś kupować materiały to chyba nie opłaci się samemu. Zresztą 100zł to naprawdę niewiele za udekorowanie kościoła.

Gość pinki54
poza tym warto zorientować się co mają w kościele. U mnie np jest tak, że w kościele są takie wysokie wazony na kwiaty i organza do udekorowania tych wazonów. Wystarczy tylko kwiaty kupić i zrobić bukiety. I przeważnie młodzi układają taka alejkę wzdłuż kościoła i to b. ładnie wygląda.

Nasza kucharka też się oferowała, ale chciała żeby jej oddzielnie zapłacić za ciasta. więc u kucharki zamówiliśmy tort i kilka ciast a skorzystaliśmy z pomocy tych co się oferowali, ja też sporo opiekłam bo mi nie pozwalali się żadnej ciężkiej roboty czepić :D. Potem żeśmy dużo rozdali gościom i trochę znajomym którzy nie mogli przyjść, albo byli tylko na slubie i osobom które w jakiś sposób nam pomagały.