Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozumiem autorkę...

czym nagradzać dziecko za zrobienie siusiu do nocnika?

Polecane posty

Gość rozumiem autorkę...

Dodam,,że mała ma 20mies.Nie przeszkadza jej chodzenie w zasiusianych majtkach...myslałam o słodyczach,ale to chyba bez sensu...boje sie o ząbki...

Gość toys
ale po co nagradzać? później dziecko sie ptrzyzwyczai, że jak zrobi siusiu to ma być nagroda :O nie poganiaj małej, ma dopiero 20 miesięcy - jeszcze ma czas na nauke siusiania do nocnika :)

Gość rozumiem autorkę...
ja już od czerwca próbuję i nic-przeciez jesli sie przyzwyczai to stopniowo bede eliminowac nagrody a odruch siusiania do nocnika zostanie.Proste.

Swojemu synkowi nad nocnikiem przykleiłam kartkę papieru i za każde siku,bądź kupę do nocnika ryzowaliśmy coś na tej kartce i biliśmy brawo.Młody tak się wkręcił,ze szybciutko połapał o co kaman,a wtedy już nie trzeba było żadnych kartek,bo normalnie załatwiał się do nocnika.A po to nagradzać,żeby motywować malucha.Po prostu:)

Gość crisco
toys- taa a pozniej tak jak dziecko ktorym ja sie teraz zajmuje- 4.5 letnie- bedzie dalej sralo w majtki :O autorko- hmm bij brawo, odstaw zwariowany taniec szczesliwej mamusi :D i tym podobne.. ja umialam korzystac z nocnika jak mialam 1,5 roczku, moj brat tez. Da sie ;)

Gość a ja chce takiego z kasa
lenistwo matek, kiedys jak nie bylo pampersow szybko dzieci zalatwialy sie na nocnik, mama mi mowila, ze jak mialam rok , moj jeden brat jeszcze przed rokiem, a drugi jak mial 1,5.. ale zycie sie zmienia, i ja tez naleze do tych leniwych, moja mala ma 1,5 i nadal sra w pieluchy;O

Gość toys
no jak rodzice pozwalaja 4,5 latkowi srać w majtki to ich problem :O i szkoda dzieciaka moje dziecko załatwiało swoje potrzeby do nocnika jak miało 2 lata - nie trzeba było stosować nagród ani kar :) - sama sie nauczyła autorko - a jak uczysz dziecko?

Z drugiej strony,też nie ma co za wcześnie sadzać malucha na nocnik,bo potem może być z tego więcej problemów niż pożytku,a dziecko może mieć kłopoty z załatwianiem się.Jeśli zobaczysz,że już wie,kiedy się posikało,to zacznij akcję nocnik:)Powodzenia!

Gość crisco
toys- rodzice sa rozwiedzeni, dziecko ma 2 domy, do tego wiekszosc dnia jest ze mna, ja stawiam swoje zasady, a kazde z rodzicow swoje- nie potrafia sie dogadac.. :O w kazdym badz razie nic na sile z malutkimi dziecmi ale starac sie zachecac :)

Gość toys
crisco - odpowiedź na pytanie dlaczego to dziecko nadal sra w majtki nasuwa się sama :( - szkoda gadać

Gość rozumiem autorkę...
ja oczywiście nagradzam bijąc brawoooo i mówiąc hip hip hurra!niestety córa załatwia się do nocnika tylko 2 razy dziennie-po przebudzeniu...ja myślę,że naprawdę trzeba ją motywować zachętami...ale chodzi mi o to aby to były mądre zachęty.

Gość rozumiem autorkę...
lenka-chwalę od 3 mies. i nic-wcale jej na tych pochwałach szczegolnie nie zależy.Myslałam aby po zrobionym siusiu włączać jej ulubiona piosenkę/z płyty cd/-co myślicie?

Gość toys
proponuję, żebyś mniej wiecej co pół godziny sadzała małą na nocnik i mówiła, ze jeśli chce siusiu to niech robi ja taka metode stosowałam i mała nauczyła sie robić siusiu do nocnika w ciągu 4 dni!!!

Gość rozumiem autorkę...
toys-a ile miala mies?

Gość toys
ja ja zaczęłam uczyć jak miała 2 lata dodatkowo problem - bo urodziła mi sie druga wiec myślałam, ze starsza nie będzie chciała wyjść z pampersów ale spoko :) na początku chodzila bez pampersa po domu, na spacery i na noc zakladalam jej pieluchę - jak miała 2 lata i 4 miesiące zrezygnowałyśmy z pieluch kompletnie :) nic nie robiłam na siłe - tylko ciągle przypominałam o siusiu, nocnik stał w pokoju tak żeby widziała i sobie kojarzyła