Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krusellkaa

noworodek

Polecane posty

Gość krusellkaa

czy taki noworodek przywieziony ze szpitala pierwsze dni spi w łózeczku przykryty kocykiem czy w rozku ?? i czy zaraz go kapiecie tz w tym samym dniu przywieziony ze szpitala??

Moj od poczatku spi w lozeczku swoim czasem go bierzemy do swojego lozka ale tylko wtedy gdy jedno z nas nie spi.Temp.w pokoju ma byc19-24st.wiec to zalezy od tego czy masz cieplo w pokoju w ktorym jest maluszek.Swojego bobaska kapalam wieczorem po przywiezieniu go ze szpitala."Pachnial"szpitalem:-o

Gość injan bjuti
mi i polozne w szpitalu i ta na wizycie patronazowej nakazaly ukladac dzidzie na boku w rozku - w razie czego jak sie jej uleje. moja corcia urodzila sie troche za wczesnie z niska masa (2490g) wiec musialam ja jeszcze dodatkowo nakrywac kolderka, bo nie miala tkanki tluszczowej w ogole i marzla.

Gość babki
ja kompalam swoje dzieciatko co dwa dni byla to jesien wiec mala az tak sie nie pocil

Gość cfnf
no to współczuj.e co 2 dni? ty też się kompiesz co 2 dni?

Gość ja jak jak
Ja sie kąpie co 2 dni i nie wierze ze sa takie lalunie co sie codziennie pluskaja, bez wzgledu na wszystko. A malutkiego dziecka wcale NIE TRZEBA kapac codziennie i to ci powie kazdy rozsadny lekarz!!!!!

Gość tikitaki
ja jak jak -------- a ja współczuje twojemu facetowi. fuj

Gość aabbccddeeff
Naucz się rozróżniać co znaczy kąpać się a myć się. Nie trzeba się codziennie kąpać, wystarczy się porządnie umyć mośku! Więc jeśli ktoś kąpie się co dwa dni, a za to codziennie porządnie myje, to na pewno nie jest brudasem.

Gość tikitaki
uhummm. obrzydliwstwo tak i tak. myć to sobie możesz ręce. i tak ci współczuje

dokladnie, zalezy ile dziecko wazy moje na wyjsciu mialo ledwo 2700, nie trzymala ciepla jak inne dzieci, wiec juz w szpitalu byla dogrzewana, wiec w domu tez musialam cieplej ja ubierac, spala w rozku przykryta cieplym kocem na poczatku teraz spi pod kolderka i od samego poczatku tak jak syn spi w lozeczku, chociaz charakterek ma nietegi :-D i lubi wymuszac niektore rzeczy

cfnf tikitaki to sie moze utopcie !!! ile kur... razy jeszcze debile beda wiecznie kogos na tym forum obrazac? Niech sie dziewczyna kapie nawet co 5 dni jezeli ma na to ochote!!! Ja moja córke kapałam po przywiezieniu ze szpitala i kapie praktycznie codziennie :) Moja córka akurat w łozeczku nie spała tylko w wzóku tak jej sie podobało i nie kładlam jej w rozku ale z głowka wyzej jakby jej sie ulało.Mała miala wiecznie zimne raczki wiec przyrywałam ja kołderka i zakładałm łapki .Czasami spała w beciku Acha no i w dzien do dzis mała króluje w naszym łozku a w nocy spi w łozeczku :)

mi sie wydaje ze takie male dziecko to jest wskazane kapac codzienie, bo ulewa, obsra sie pod sam pepek -przynajmniej moja tak robi, wieczorem wrecz smierdzi od ulewania ja tez biore codzinnie prysznic no ale rozumiem jak kobieta kapie sie co 2 dzien, a myje i podmywa codzinnie - nie widze problemu w tym

Gość ja natomiast .....
od samego początku kąpie małą codzinnie . Jezeli chodzi o ubieranie dziecka do snu to zakładam mu spioszki i bluzeczke i przykrywam cienką kołderką a w dzien to drzemie pod kocykiem . Nie kladz dzidziusia na boku tak jak napisal ktos wczesnej ( co prawda połozne w szpitalu tak kłada dzieci zeby sie nie zadławily gdyby im sie ulalo ) ale takie kładzenie na boku moze doprowadzic do deformacj stawow biodrowych u dzidziusia ( a pozniej ciezko to leczyc nawet niekiedy trzeba zakladac specjalne szyny na nozki ) Ukladaj dzidziusia na wznak a tylko samą głowke odwroc na prawą lub lewą strone ( zmieniaj ulozenie glowki zeby nie dostalo przykurczu szyjnego ) dlatego glowka musi byc raz na prawą raz na lewa strone ) NIe radze dzidziusia klasc w rozu bo nozki sa bardzo scisniete a to tez nie jest dobre dla stawow biodrowych ( rozek uzywaj tylko do karmienia bo to jest wygodna sprawa ) . Dzisius jak jak lezy powinien miec nozki ułozone tak jak zabka .pozdrawiam . Jeszcze jedno zeby sprawdzic czy dzidziusiowi jest cieplo czy zimno nalezy sprawdzic kark ( jak jest zgrzany to znaczy ze jest ciepło , a jak jest zminy to znaczy ze dziecko marznie ) Nozki i raczki moga byc z poczatku zawsze zimne gdzy dzieci maja jeszcze słabo rozwinniety uklad krwionosny ) jak ma zimne raczki czy nozki to zakladaj mu skarpetki . Nie przegrzewaj dziecka bo dostanie potowek . to tyle rad .pozdrawiam

Gość ja natomiast .....
jeszcze jedno gdyby dzidziusiowi sie ulewalo to kladz go tak zeby glowke mial wyzej . mozesz pod materacyk połozyc jakis kocyk lub duzy recznik - chodzi o to zeby materac byl pod katem min 30 st. i po kazdym jedzeniu bierz dzidziusia do odbicia czyli go pionizuj, jakbys miala jakies jescze pytania to chetnie sluze pomocą jestem mamusia dwojki dzieci

Noworodka powinno się kąpać codziennie, ponieważ maleństwo się poci, ale dość szybko, żeby nie przebywało za długo w wodzie, ponieważ może to wysuszać skórę. Jeśli jednak nie jesteście w domu, to czasami, jednego dnia można odpuścić sobie kąpanie dziecka, ale należy je umyć. Zawsze przy zmianie pieluszki wycierać chusteczkami nawilżonymi. Jeśli chodzi o spanie, to mój dzidziuś będzie spał w specjalnym śpiworku na rzep i do tego pod kołderką.

Moja niunia spała od początku w łożeczku,nie kładlam jej na boczku.Też cieplutko ubierałam,bo urodziła się malutka.Spała pod lekką kołdrką,przykryta do paszek. anabelkaaa Patrze na Twoją datę porodu i przypomina mi się jak ja w zeszlym roku o tej porze czekałam :) Małam termin na 22.11 :)

Gość ja natomiast .....
a co do pupci to polecam przy kazdej zmianie pieluszki umyc ( nie wazne czy byla kupka czy tylko siusiu ) wacikiem ciepła woda ( chusteczki nawilzane stosuj tylko na wyjscia bo moga uczulac delkiatna skore dzidziusia ) i zawsze smaruj kremem . ja stosowalam krem bambino ( jest nawet niedrogi ) i dziecko zawsze mialo super pupcie ( nawet połozna pytala sie mnie czym smaruje ze dziecko ma tak ładna pupe ) . nie zawsze drobi krem jest lepszy .Jak raz połozna pomsarowalam mojej corci pupcie sudokremem to miala strasznie czerwona ( dobrze ze wzielam ten krem bambiono ) . przmylam woda pupcie i posmarowalam bambinem i bylo ok .

ja malego po przyjsciu ze szpitala odrazu wykąpalam. ogolnie kąpiemy go co dwa dni, za to buzia uszy raczki i szyjka codziennie a pupa przy kazdej zmianie pieluszki przez jakies 2 tyg spal w rozku, teraz już pod kocykiem a zazwyczaj to i bez kocyka bo jest u nas naprawde cieplo w domu. caly czas mamy otwarte okno a i tak jest ukrop.

U nas Młoda śpi w łóżeczku od 21 do 3, potem biorę Ją do siebie i tak śpimy do rana, czasem do południa. Następnie popołudniowa drzemka w jej łóżeczku.Co do kąpieli - w szpitalu była kąpana codzennie wieczorem, więc nie widziałam powodu po co kąpać od razu po wypisie, który miał miejsce o 13. Mało, kąpałam dopiero dnia następnego, żeby za dużego szoku nie wprowadzać (wystarczyła Jej podróż i nowe, nieznane Jej miejsce).

MaMani, zakręć kaloryfery i przymknij trochę okna - będzie zdrowiej dla wszystkich. Ja mam zakręcone kaloryfery w tej chwili, a w domu temperatura nie schodzi poniżej 22-23 st.C przy uchylonych oknach - tak mnie sąsiedzi podgrzewają! Dzięki zakręconym kaloryferom nie mamy przynajmniej mocno poprzesuszanych śluzówek... Co do codziennej kąpieli dziecka, to ważny jest stały rytm, do którego dziecko się przystosowuje i łatwiej sobie z nim poradzić... Mój kolega z pracy ma syna urodzonego w styczniu i dzięki takiej rutynie twierdzi, że dziecko staje się niemal \"bezobsługowe\" ;)

Faktem jest, e kąpiel o staej porze i sen o stałej porze powoduje, że dziecko bardzo szybko kojarzy i w pewnym momencie jak opóźnimy się z kąpielą o 30 minut, to dziecko zasypia mi tuż przed, jak kamień ;) Samo ;)

Gość juz babcia
ja 4 swoich dzieci kapalam codziennie, ale teraz sa inne wytyczne. mieszkamy za granica i moja wnuczka zgodnie z zaleceniami lekarzy jest kapana co 3 dni. teraz ma 2 lata i nic jej sie nie stalo,a wrecz jest okazem zdrowia. sama bylam na poczatku nieprzekonana do takiego podejscia, ale teraz karzdemu polecam. podobno czeste mycie skraca zycie, cos w tym musi byc

Gość ja moje dziecko
kapalam codziennie, ale niedawno gdzies wyczytalam, ze noworodka nie powinno sie kapac codziennie, tylko co 2-3 dni bo narusza sie warstwe ochronna skory..

Gość noworodek....
Dziewczyny w Anglii pierwsza kąpiel dziecka jest wskazana nie wcześniej niż po 48 godzinach od porodu - po prodzie maleństwo jest tylko wycierane. Tak samo jak nie zalecają codzienego kąpania maluszka - ale mycie oczywiście. Ja pupy małego nie smaruje niczym - tzn w ciągu dnia przecieram przy każdej zmianie pieluszki husteczką, a wieczorem albo kąpiel, albo mycie i na noc nakładam cieniutką warstwę sudokremu. Jak dotąd mały ma gładziutką pupę i nie widzę potrzeby smarowania. Przy pierwszym dziecku kąpałam codziennie i po każdej kąpieli smarowałam oliwką( teraz nie) widzę że nie ma co przesadzać.

Gość jak moze czeste mycie skracac
zycie jak to ktoras wczesniej napisla . Jestem mama 2 corek i zawsze kąpalam je codziennie - nie wyobrazam sobie ze mozna rzadziej nawet jak byly chore to szybko je mylam . sama kąpie sie codziennie tzn biore prysznic - czasami nawet 2 razy dziennie bo rano i wieczorem. Nie rozumiem jak mozna malca kapac co 3 dni zwłaszcza w lato - taki malec to czesto ulewa . Moim corkom jakos nie naruszylo to warstwy ochronnej - byly zawsze zdrowe, czyste i pachnace . Biedne te wasze dzieci ktore tak rzadko sa myte ! moje dzieci zawsze uwielbiały sie kąpac ( nadal uwielbiaja ) .

ja jak jak Ja sie kąpie co 2 dni i nie wierze ze sa takie lalunie co sie codziennie pluskaja, bez wzgledu na wszystko. wyobraz sobie ze ja sie kapie conajmnie raz dziennie i nie uwazam sie za lalunie tylko za osobe ktors dba o higiene i ktora nie chce zeby od niej smierdzialo:o

Gość noworodek....
nie chodzi o to żeby maluszka nie myć przez 2-3 dni, przecież zawsze można umyć. Ja myję małemu buzie i rączki kilka razy dziennie, a jak wieczorem nie kąpię go to myje raczki buzię,szyję i pupę i nie wydaje mi się żeby moje dziecko zaniedbane było. W wielu krajach europy odchodzi sie od codziennego kąpania niemowląt właśnie ze wzgledu na naruszanie naturalnej warstwy ochronnej i wysuszanie się naskórka. Tak samo jak nie zaleca się smarowaniu po kąpieli maluszka oliwkąlub innymi kremami czy balsamami.

Gość do tej co podpisuje sie
noworodek Jakies bzdury piszesz . ja kąpie moja mala coreczke od samego urodzenia codziennie , pupcie smaruje kremikiem przy kazdym przewijaniu . moja corcia ma piekna skore . zawsze jest czysta pachnaca - nie wiem jak mozna dziecko kapac tak rzadko . nie wyobrazam sobie zebym po prostu przetarla jej tyllko buzie raczki i pupe . takie dziecko sie poci a jak sie poci to skora swedzi. ubranka tez zmieniasz co 3 dni ???! PRZYZNAJ SIE ZE NIE CHCE CI SIE KAPAC DZIECKA A NIE PISZESZ JAKIES BZDURY O OCHRONIE SKORY . A ZABKI DZIECKO TEZ MYJE CO 3 DNI ???? NIE UCZYSZ DZIECKA CODZIENNEJ CHIGIENY I WYROSNIE Z NIEGO BRUDAS KTORY IDZIE Z BRUDNYMI STOPAMI SPAC DO LOZKA .

Gość chigieny go nie uczy
??? a ty swojego ortografii nie nauczysz :P