Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

suchAshame

WIERZĘ W BOGA

Polecane posty

Gość siejka
Błogosławieni którzy nie widzieli (dotykali) i uwierzyli, albowiem ich jest Królewstwo Borze.

ostatnio dostałam nauczkę że niepowinno się namawiaćdo wiary ani cokolwiek o niej mówić przy ludziach którzy nie chcą wierzyć.... a mianowicie powiedziałam parę słów na ten temat i dostałam w twarz..

Gość Waliszewska
Idż . Może jakieś nowe mądrości z niego wyniesiesz?

Gość inkaaaa
Rafaello ja Ci wierze. "dopoki nie ujrzycie znakow i cudow nie uwierzycie"

Gość bóg to wymysł ludzi
dawniej każde plemię miało swego Boga, każdy szczep indian czcił innego, ludożercy z Papui-Nowej Gwinei też mieli swoich Bogów. Widocznie człowiek potrzebuje takich bajek

Gość Waliszewska
Dla mnie jest energią od które wszyscy pochodzimy i gdzie wracamy. Ale to jest moje rozumowanie.

Gość Rafaello rocznik 1987 .......
do rthz :::::::: Śmiej się jak chcesz, mi to nie przeszkadza. Ja wiem swoje ! Ale chyba wiesz że jest coś takiego jak hipnoza !! A teraz sobie pomyśl : gdybyś nie wiedziała że można zahipnotyzować człowieka to jak byś zareagowała gdybym ja ci powiedział że po odliczeniu do pięciu ty zapadniesz w sen na stojąco i bedziesz robic to co ci każę. Uwierzyłabyś w to ???????

Gość Waliszewska
Usunięto drugie przykazanie, które zabraniało wielbienia figurek, obrazów itp.

cześć magnolia :D "dostałam w twarz " --- o czym ty piszesz ?

Nie wiem co chcesz pokazać przez ten przykład. Jakby ci się udało to bym uwierzył. Proste.

Hej!;) poprostu uderzyła mnie ręką w twarz i powiedziała żebym zamiast coś do niej pi******* zamknęła mordę albo lepiej poszła do zakonu miła była prawda?

Gość Waliszewska
Ciekaw jestem co by powiedział np. twój pra pra dziadek jak ktoś powiedziałby mu że kiedyś będziemy rozmawiać z takiego małego pudełka (komórka) między sobą . Pewnie dziadzio tak jak ty powiedziałby że jest głupkiem. I wszysko w tym temacie.

rthz :::::::::; sorry , ale zahipnotyzować to ja Cię nie zahipnotyzuję ! Wiara to jest wiara a nie fakty ! Albo w coś wierzysz albo nie ! Ale pomyśl sobie w ten sposób ::::::: Co zyskam lub strace gdy się okaże że nie istnieje Bóg ? --- zyski : nie traCIŁEM czasu na modlitwy , kościół --- straty : żadne Co zyskam lub stracę gdy się okaże że istnieje :: --- zyski : zaoszczędziłem troche czasu na ziemi podczas tego trwającego zaledwie kilkadziesiąt lat życia straty : Ide do piekła lub czyśćca i pokutuje tam całe wieki !!!!! Co jest lepsze ??????

Zaraz, zaraz, co ma bóg do technologii? A może chodzi ci o to, że pra pra dziadek był takim rodzajem komórkowego ateisty, bo nie wierzył w istnienie komórek? :D 🖐️

Gość nie jestem wcale martwa
Człowiek jest twórcą boga, a bóg jest tworem i dziełem człowieka. Tak więc ludzie są twórcami i stwórcami boga, a bóg nie jest bytem rzeczywistym, lecz bytem istniejącym tylko w umyśle.

Czemu mam iść do piekła albo do czyśćca? Przecież bóg wynagradza ludzi za to, jakimi są, a nie w kogo wierzą. To, że ktoś nie wierzy nie oznacza, ze jest automatycznie wykolejeńcem :D

magnolia ::: Wariatami się nie ma co przejmować :D I tak życie da jej w kość :D Tak już jest że zło wraca z podwójna siłą :) Co tak u Ciebie ciekawego ?

nie wierzę w żadną religię bo w nich nie ma boga, za to gdy oglądam piękno przyrody, patrzę w oczy mojego kota, widzę ogrom wszechświata, nie potrafię myśleć, że to wszystko powstało z niczego i stało się takie piękne. Nie wierzę w boga miłosiernego ani mściwego, nie wierzę, że bóg może nam pomóc ani zaszkodzić. Wierzę, że jest jakaś dobra energia, która dała początek wszystkiemu co piękne i dobre ale równolegle do niej istnieje ta zła, która odpowiada za istnienie okrucieństwa i nienawiści. Niech sobie ludzie wierzą w to co chcą, tylko niech nie krzywdzą swoją wiarą innych.

rthz :::::: skoro nie wierzysz to nie modlisz się , prawda ? Według wiary nie modlenie się jest grzechem i to ciężkim grzechem , prawda ? A więc już lecisz w dół :D Owszem , za samo nie modlenie się nie wylądujesz w piekle bo jeżeli będziesz uczynny , skromny , pomocny , dobry itd to te dobre uczynki przeciwstawią się złym :) Tylko że czyściec to nie jest pikuś , ja na czytałem sie o czyśćcu i możesz wierzyć , mozesz nie ale każdy nawet najmnijeszy grzech jest surowo oceniany. No nie potrafię tego dokładnie pokazać ale być może jest tak że za niepomodlenie się wieczorem przez 5 minut posiedzisz w czyśćcu o 5 miesięcy dłużej ? Czemu nie skoro życie pozaziemskie trwa wieczność !!!!!!!!!!! Miliardy lat !!!!!!! Wiecznośc ! Chyba nie sądzisz że w czyśćcu siedzi się tylko 100 lat , prawda ? W takim przypadku to nie byłaby zadna kara !

Gość siejka
Bóg w swej nieskończonej dobroci pozwala nawet takim niedowiarkom wypowiadać się na temat Jego istnienia i nie zsyła na nich, żadnej kary. Jestem bardzo ciekawy czy osoby negujące istnienie Boga i pytające o dowody jego istnienia mają dowód na to, że Bóg nie istnieje i jak wytłumaczą to, że niedowiarków jest tylko malutki ułamek procenta. Czyżby 99.9999% mieszkańców tego globu było ciemną masą?????????????????????????????????????????????????????????????? ODPOWIEDZCIE

u mnie nie za dobrze:( ostatnio wokół mnie bardzo dużo ludzi umiera, ja to bardzo przeżywam w szkole koszmar....tyle mam nauki że już nie wyrabiam się w niczym, jestem zmęczona... i jeszcze muszę isć do szkoły w sobote bo tak sobie ktoś wymyślił...że niby odrabiamy coś tam a jak tam u Ciebie?dawno Cie nie było na kafe

Gość vvvvv
10 przykazanie - nie będziesz przedstawiał wizerunków Boga swego i wymawiał jego imienia, czy coś w tym stylu. Zniesione przez kościół bo handel ikonami dawał niezłe zyski.

Gość nie jestem wcale martwa
siejka, chyba w odwrotną stronę jest, coraz większy odsetek ludzi czy to w Polsce czy na świecie oddala się od boga, przestaje w niego wierzyć, otwiera oczy. Prosty lud oszukiwany jest przez mądrzejszych wymysłem wiary w Boga na swoje uciemiężenie; tego swego uciemiężenia broni jednak lud w taki sposób, że gdyby mędrcy chcieli prawdą wyzwolić lud z tego uciemiężenia, zostaliby zdławieni przez sam lud.

Właśnie. Czytałeś. A byłeś tam? Widziałeś to na własne oczy? Nie. Bo to tylko wiara. Wierzysz, że tak jest, ale nie możesz wiedzieć, że to istnieje. A siejka, proszę podaj źródło inne od twojego palca, z którego wyssałaś te absurdalne statystyki :D

rthz ::::::: a le przeczytaj co Ci wyżej napisałem ( chodzi mi o to gdybanie -- zalety i wady gdyby istniał i nie istniał ). Jasne że nia mam pewności czy istnieje bo to nie fakty przecież ! To tylko wiara.

siejka ---> ludzie wierzą z dziada pradziada. Religie istnieją od wieków, nikt wcześniej się nie zastanawiał nad sensem wiary bo za to groziła nawet śmierć, po prostu było to coś tak oczywistego jak to, że rano słońce wstaje na wschodzie. Ta "oczywista" prawda przekazywana była następnym pokoleniom. Po tylu wiekach indoktrynacji, ciężko jest zmienić coś co w nas wrosło. Ludzi wierzących naprawdę jest garstka, 98% "wierzących" to niestety ciemna masa, która nie ma pojęcia o tym w co wierzy. Zapytaj pierwszego lepszego katolika kto jest autorem pierwszych pięciu ksiąg w biblii albo żeby wymienili ewangelistów :o

Gość siejka
"nie jestem wcale martwa" lecz dusza twoja jest martwa wypowiadając się na temat zwiększania liczby niewiernych jest odwrotnie niż piszesz liczba niewiernych nie wzrasta natomiast wzrasta liczba niepraktykujących z lenistwa.