Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ugotowana na miekko

to jakis absurd

Polecane posty

no bo tak mi to ta kobieta w niemieckim sądzie tłumaczyła, pytałam czemu mi ten spadek wciskają skoro nawet tego faceta na oczy nie widziałam? odp że wszyscy inni go odrzucili to przyszła wg linii dziedziczenia kolej na mnie :/ i tak aż kogoś znajdą albo spadkobiercy sie "wyczerpią"

Gość uuuuiiiii
i to jest wlasnie ten punkt "mozna sie odwolywac" i TRZEBA sie odwolac. Przeciez argument, ze sie nie przebywa w miejscu zameldowania, gdyz jest sie za granica (co mozna latwo udowodnic) jest chyba wystraczajaco przekonujacy. Wtedy sad ustali nowy termin odrzucenia badz przyjecia spadku dla ciebie. przeciez nikt przy zdrowych zmyslach wyjezdzajac za granice nie wysyla zawiadomien o tym fakcie do wszystkich mozliwych instytucji, to normalne, ze moze cie nie byc i wtedy przysluguje ci odwolanie i przywrocenie terminu odrzucenia spadku.

uuuiii ale nie strasząc autorki to wszystko zależy od sądu, gdyby trafiła na tą co ja w polskim sądzie to usłyszałaby to co ja, że taki adres mam w dowodzie i na taki jestem zameldowana i sądu to nie interesuje, a jak trafi na jakiegoś życiowego sędziego to może to wziąć pod uwagę, ale NIE MUSI

Gość dziwne to ze nie wiedzialas
to nie zalezy od widzimisie sędziego, są przepisy ktorych trzeba sie trzymac i na szczescie mozna sie odwoływac coraz wyzej, tylko trzeba działac i to szybko, pewnie i termin do wniesienia apelacji umknąl Ci, ale mozna jeszcze inne srodki odwoławcze zastosowac, tylko raczej z prawnikiem to zalatwiaj, bo sama mozesz sobie nie poradzic

Gość ugotowana na miekko
A z sadami to akurat troche doswiadczenia mam. Ale nigdy nie spotkalam zyciowej/ludzkiej sedziny :O juz pomijajac to jak to sie zakonczy itp... To fajne nerwy mi zafundowali, ze juz o kosztach nie wspomne (narazie jeszcze zadnych nie ponioslam).

Gość ugotowana na miekko
wiem, ze wyzej mozna... Juz raz siegnelam do sadu najwyzszego, heh... Ale zawsze sad moze odrzucic :) Tak sie cieszylam jak juz te wszystkie sady mialam z glowy, pomimo ze przegralam :( A teraz znowu :O Az mnie mdli na sama mysl :O

najwyzej znikniesz gdzies w swiecie :P duzo jest tych długów spadkowych? idz jak najszybciej do adwokata zeby wnosil zazalenie czy wniosek o przywrocenie terminu czy jeszcze cos innego , no i o zatrzymanie egzekucji zeby wierzyciele nie zaczeli dzialac

Gość ugotowana na miekko
Wiem, zaraz mnie pojedziecie. On mi mowil ile... Nie dotarlo do mnie, a moze dotarlo ale wylecialo od razu. Jakies strzepy informacji do mnie dotarly tylko w takim szoku bylam. W kazdym razie padlo slowo "tysięcy" chyba :O wiec w najlepszym razie 2 tysiace, a o najgorszym razie wole nie myslec :O Wiem 😭 Nie wiem nic... Nawet nie mam z czyms isc. Czekam narazie na info od przyjaciolki co w tej skrzynce sie kryje, no cala sie telepie. Chociaz w sumie jak ona tam znajdzie to aizo to nic nie zrobi. Na poczcie nic jej nie powiedza. Numer nadania mi poda. Ale ja tu nic z tym nie zwojuje, heh :O W ogole zagraniczny adwokat moze interweniowac u mnie w kraju? Czy mam szukac Polaka? :O A moze telefonicznie z jakims z Polski sie skontaktowac?

w Polsce jest obowiazek meldunkowy (chyba ze znieśli a ja nie wiem :D) w zwiazku z czym jeżeli przebywasz innym miejscu to po jakimś czasie ( nie wiem dokładnie ile) należy to zgłosić inaczej jakaś tam grzywna, chociaż nie wiem czy ktoś to praktykuje, ale cały ten system urzedniczy i sadowy sie na tym opiera że zakładają że przebywasz w danym miejscu czyli zameldowania. I teraz zależy od sądu czy uzna niedopatrzenie z Twojej strony bo to Ty powinnaś zgłosić że mieszkasz tam i tam, zmienic dowód i cały ten cyrk z tym zwiazany, właśnie zeby nie było takich sytuacji. Tak samo banki i windykacje kontaktują się na adres który podałeś i nikogo nie obchodzi że byłaś na wakacjach w Hono Lulu 4 miesiace tylko to że nie płaciłaś np rat i w zwiazku z tym podali Cie do sądu. A czy np nr konta w zleceniu automatycznym zleceniu przelewu był źle podany a Ty tego nie wiedziałaś to serio nikogo nie obchodzi.

no możesz zadzwonić na poczte i powiedzieć że byłaś za granica dostałaś list o takim i takim numerze i chciałabyś wiedzieć od kogo, mysle że bez problemu Ci poda, zapytaj czy został dostarczony czy nie, może faktycznie ktoś go zwinąl bo nie wiesz czy zaginął czy jeszcze tam u nich jest bo np data awizowania jest nieczytelna :D zagraj po prostu

Gość ugotowana na miekko
No, jak sie dowiem z tym awizo to sprobuje zadzwonic ;) Chociaz na tej mojej poczcie to panie nawet jak sie przychodzil osobiscie niechetnie w ksiedze zwrotow sprawdzaly co tez to bylo (kilka razy slyszalam jak innym wyrzuty z tego powodu robily :P )

Gość a serio mowicie z tym
obowiazkiem meldunkowym??? A co jak mnie eksmitowali z mieszkania, z racji tego oczywiste jest wymeldowanie, natomiast nie mam sie gdzie zameldowac? To co? Kare place dlatego, ze nie mam gdzie mieszkac??

na razie jeszcze jest obowiazek meldunkowy, mają go podobno zniesc za jakis czas wez adwokata z Polski ze swojego miasta, a jeszcze lepiej z miasta gdzie byla sprawa w sądzie, mozna na telefon to zalatwic, wyslesz pelnomocnictwo adwokatowi, oplacisz na konto i pojdzie sie dowiadywac o o chodzi.

Gość ugotowana na miekko
to sie jeszcze musze dowiedziec od kogos z rodziny gdzie ta ciotka mieszkala :classic_cool: czuje sie skrzywdzona :( :O

tak musisz ustalic gdzie ciotka ostatnio mieszkała, bo wtam wlasnie byla sprawa prowadzona.

Gość mruk78
Na wypadek gdyby ktoś była zainteresowany to podaje moje gg 7117677, chętnie podzielę się informacjami zaznaczam że nie jestem prawnikiem, samemu przez to przechodziłem, mogę przesłać wzór podania do sądu o odrzucenie spadku w imieniu małoletniego, odpowiedzieć na pytania dotyczące procedur, do jakiego sądu należy złożyć wniosek. Jak również jak odrzucić spadek jeżeli mieszkasz z dziećmi za granicą polski. Zaznaczam że podzielę się informacjami za darmo. Proszę pisać na gg ewentualnie później podam numer telefonu lub email do mnie. Pozdrawiam.