Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

martulka 82

od kiedy nocnik???

Polecane posty

Moj syn ma 11 miesiecy i tesciowa ciagle mnie zagaduje, wrecz jest oburzona ze nie sadzam go jeszcze na nocnik.... kiedy wy zaczelyscie???? wydaje mi sie ze 11 miesiecy to jeszcze za wczesnie...

ja z nocnikiem oswajałam po roku, zasadzać zaczęłam jak córeczka miała 15 miesięcy, po tym kiedy zaczynała komunikować, ze sika :D myślę, że nie ma sensu sadzać wcześnie. Nie chodzi przecież o łapanie siku tylko o świadome załatwienie potrzeby.Nie chciałam zniechęcić dziecka zbyt szybkim nocnikowaniem :)

u nas podobnie jak u koleżanki powyżej... nie będę się rozpisywać, bo napisłabym to samo :)

ja tez uwazam ze 11 miesieczne dziecko nie wie jeszcze po co jest nocnik ale te tesciowe, to juz korys raz mnie zagaduje,a le z jakim oburzeniem... ze ona to nierozumnie ....ble ble ble....

Gość luluś
Ja moją Natalkę sadzam na nocnik od momentu jak zaczęła stabilnie siedzieć. Teraz właściwie już mówi jak chce na nocnik, czasami oszukuje, ale w większości przypadków nam się udaje. Oczywiście od momentu jak zaczęła chodzić ciężko jest ją utrzymać na nocniku, ale wtedy daję jej jakąś zabawkę do ręki, żeby się zajęła. . Myślę że im wcześniej zacznie się przygodę z nocnikiem tym lepiej, dziecko się przyzwyczaja i kojarzy nocnik z tym z czym powinno. przyzwyczajenie to połowa sukcesu. Niestety wymaga to pewnej systematyczności, ale się opłaca.

martulka 82 nie słuchaj jej, to Twoje dziecko i sama wiesz najlepiej :) pozdrawiam i powodzenia z mamusią :D

ja tez sadzalam dosyc szybko i nie po to zeby wolal tylko zeby sie potem nie bal jak nagle kolo 2 latek wyciagne nocnik i kaze mu na to siadac,on go poprostu znal od zawsze i sie go nie bal wiec moglismy zaczac nauke.teraz ma 2 lata 2 miesiace i nie uzywamy pampersow ani w dzien ani w nocy a siostra moja miala olbrzymi problem zeby w ogole corke na nocnik posadzic w tym wieku nie mowiac o nauczaniu zalatwianai potrzeb, sztywnila nogi i darla sie zeby jej zalozyc pampersa

jak dziecko zalatwia sie dosyc regularnie np moj zawsze rano robil kupke,wiec wiedzialam ze jak go posadze to napewno zrobi to sie wpaja podswiadomie takie rzeczy dziecku i z czasem uznaje to za norme ze tam sie robi kupe a nie siedzi w ubranaich

ale nie liczylabym na to ze 11 miesieczne dziecko nauczysz kontrolowania juz potzreb co najwyzej przyzwyczajania do nocnika

Gość uppp
a ja zaczełam jak miał 20m puszczałąm bez pieluchy i na dwa latka robił na ubikację i to bez nakładki

u nas tez przed 2 urodzinami poswiecilam urlop na konkretna nauke tzn tylko majtki, zadne tam zakladanie pampersow na spacer bo np wtedy jest ladnie ubrany i szkoda,w tydzien zakumal, a po miesiacu odstawilismy tez pampersy z nocy

Gość sznta
jak najszybciej!!! Nie na zasadzie przymusu,tylko zabawy. takie male dzieci uwielbiaja probowac nowych rzeczy, kup nocnik (najprostszy, w zadnym wypadku jakies grajace badziewie, jak sam nie zechce usiasc, posadz misia, i powiedz misiu robi siusiu. Najlepiej o okreslonej porze dziennie - po spaniu czy przed kapiela, zeby byla spora szansa na to ze zrobi siusiu (z chlopcami jest latwiej, bo jak zdejmie sie pieluche to jest odruch sikania - wiec zazwyczaj pare kropel choc poleci. I wtedy wielka radosc, jak slicznie, brawo brawo. Po pewnym czasie maluch skojarzy o co chodzi, nawet najmniejsze dzieci to kumaja, i zacznie mowiac siu siu, si si, albo cos w tym guscie. Wazne - nie karac jak sie nie uda, albo bedzie w pieluszcze, tylko umacniac skojarzenie - nocnik - sikanie. Z moich obserwacji wynika, ze im szybciej sie dziecko zacznie tak przyzwyczajac, tym szybciej problem jest z glowy - i nie ma problemu potem pt: moj syn ma 3/4/5/6/ lat i ciagle robi kupke w majtki.

ja moja mala tez zaczelam sadzac wczesnie gdzies jak miala 10 miesiecy? moze nawet wczesniej teraz ma roczek i siedzi ladnie na nocniku zawsze jak ja posadze to zrobi co trzeba, czasem nawet idzie po nocnik od lazienki i mi przynosi,wiec ja uwazam ze lepiej oswajac dziecko od poczatku z nocnikiem. ty oczywiscie zrobisz jak zechcesz ale lepiej go uczyc juz powoli nawet niech sobie posiedzi troche zeby sie go pozniej nie bal

rocznemu dziecku najwyżej się UDA jak ślepej kurze ziarno załatwić w nocniku, ale nigdy nie będzie umieć zatrzymać siku, powiedzieć mamie że chce się załatwić itd.ok. 18 m-ca już prędzej. I nie można uczyć na siłę ani zbyt wcześnie. Tak podaje literatura fachowa w każdym razie :)

dupa jas ze sie tak wytwornie wyraze. Moj roczny synek spokojnie wolal siusiu albo pokazywal na nocnik jak chcial siku. Wlasnie dzieki temu, ze zaczelam wczesnie i mial czas pokojarzyc co i jak. dzieci sa o wiele sprytniejsze niz pseudouczonym sie wydaje....

poza tym nie chodzi o to zeby 10 miesiecznemu dziecku zabierac pieluszki, tyko o to zeby zakorzenic przekonanie za zalatwioa sie DO NOCNIKA a nie do majtek. Jak sie poczeka z ta nauka za dlugo, jest duzo trudniej - bo wlasnie dziecko nie rozumie dlaczego do tej pory mozna bylo, a teraz juz nie (za dlugo - nie mam na mysli 18 mcy, tylko kilka latek)

Gość ahah
Moj syn ma 14 mies ucze go od jakiegos czasu na nocnik i robi :) sadzam co 30-40 min i mowie,ze jest duzy i duzi chlopcy robia siku i kupe do nocnika.Wczoraj pokazal na nocnik posadzilam go i zrobil kupe :)