Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lkliojkkllkpokkliojl

Na czym polega pomoc psychologa ?

Polecane posty

Wysłucha, wypyta a potem powie ci, co masz robisz, jak postępowac :-O tyle, ze to zawsze łatwo jest powiedzieć, trudniej wykonac ;)

Gość preludia
Ja też wybieram się do psychologa, ale bardzo boję się, że się rozpłaczę i nie będę mogła się opanować i bedzie koniec rozmowy, za którą przecież mam zapłacić! Głupie, wiem. :(

Gość sliwka robaczywka
"tyle, ze to zawsze łatwo jest powiedzieć, trudniej wykonac" jeśli idziesz do psychologa to chyba z motywacją, żeby coś w swoim życiu zmienić, prawda? więc nie ma opcji, którą napisałaś w cytacie. z takim podejściem to się nawet psychologom dupy nie zawraca.

to zależy od osoby i problemu. czasem jest to pomoc w zrozumieniu tego co się czuje czasem pomoc w tym by nie czuć jakichś nie chcianych emocji (np lęku, stresu) czasem to odkrywanie własnych potrzeb albo granic czasem to pomoc w zmianie charakteru czasem pomoc w tym jak radzić sobie z innymi ludźmi czasem to tylko oparcie w trudnej sytuacji życiowej jak wygląda? rożnie czasem to rozmowa, czasem różne ćwiczenia lub testy. różnorodność ogromna. wszystko zależy od problemu.

a czy psycholog pomoże mi w najprawdopodobniej depresji bez leków ? nie chce ich brac :( wydaje mi sie ze mam tyle problemow ze za glowe sie chwyci :O a mam 18 lat :(

tak pomoże. pomoże zmienić Ci trochę sposób patrzenia na świat i krok po kroczku będzie lepiej. zresztą to do psychologa pierwszego powinnaś trafić a nie np psychiatry, bo on oceni na ile poważny jest ten problem i na ile leki są niezbędne. za głowę się nie chwyci tylko zacznie pomagać ;) licz się z tym że chodzenie do psychologa wygląda tak, ze pierwsze 2 czy 3 wizyty to w zasadzie wizyty diagnostyczne, a później regularne chodzenie. no i to czasem ciężka praca nad sobą. ale na pewno warto, bo to procentuje pozytywnie na całe życie. a i może być tak ze nie od razu ci dany psycholog podpasuje i czasem trzeba szukać.

ok, dzięki :)