Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka se jedna...

macierzynski i L4

Polecane posty

Gość taka se jedna...

Mam pytanie. Kwota macierzynskiego to srednia z 12 miesiecy . Natomiast L4 jest płacone w 100% czyli jezeli zarabiam kwote X to z zusu tez dostane kwote X . Macierzynski bede miala mniejszy bo dopiero od sierpnia mam wieksze zarobki . Poprzednio zarabiałam mniej. Wiec wylicza mi srednia do macierzynskiego ??

Gość jena81
zawsze licza srednia jak ja dobrze pamietam bylo to z trzech ostatnich miesiecy

Gość oczywiście że
teraz liczą średnią z roku

Gość oczywiście że
a na l4 dostaniesz 100%- tak jak napisałaś

czyli ze l4 wciazy to 100% pensji np z ostatniego miesiaca? bo juz sie pogubilam w tym wszystkim a jesli mam 10% dodoatku tzw \"wiejskiego\" to czy ten dodatek tez dostaje?

średnią sie liczy z 12 m-cy, a jeśli ktoś pracuje mniej to z faktycznie przepracowanego okresu. Każdy zasiłek jest pomniejszany o kwoty składek jakie finansuje pracownik, czyli ok 13%, potem jeszcze minus podatek. Czyli nie będzie to kwota X tylko troche mniej. No chyba, że w ostatnich 12 miesiącach były jakieś duże premie, czy nagrody. Jeśli macierzyński będzie bezpośrednio po chorobowym to powinien być w tej samej kwocie, bo zasiłek sie wylicza na nowo, jeśli jest przerwa 3 m-ce. Dodatki są liczone jeśli w regulaminie płacowym zapisano, że pomniejsz sie je za czas choroby. Jeśli są stałe i zawsze w tej samej kwocie, to nie wlicza sie ich do podstawy wymiaru zasiłku. Mam nadzieje, że napisałam w miare zrozumiale.