Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość booidoodek

Czy zakładanie aparatu stałego jest bolesne?

Polecane posty

Gość booidoodek

No więc idę zakładąc jutro apart stały na zęby i mam strasznego pietra - powiedzcie czy to boli? I słyszałam ,że zakładanie trwa godzinę...Czemu aż tyle?

Gość booidoodek
proszę o odpowiedź... :(

Gość hjjghhg
zakladanie nie boli ale pierwsze dni nie sa przyjemne. Jest nacisk na zeby, musisz sie przyzwyczaic. No ja nie moglam jesc kilka dni tak mnie zeby bolaly.Przy podkreceniu srub tez z 2 dni pobolalo ale potem z gorki:)Potem jak juz podkrecali to nie czulam. Na poczatku boli

Gość booidoodek
ale możecie mi dokładnie opisać na czym polega zakładanie aparatu? Chcę więdzieć ,czego ma się spodziewać...

Gość olus678
hjjghhg , czy dobrze sie czujesz? Jakie sruby? ocipiałaś? ;/ jeśli mialas jakiekolwiek SRUBY w aparacie to sie nie dziwie ze bolalo! Fakt boli,ale po docisnieciu drutów. Najpierw ortodontka oczyszcza Ci zęby,żeby móc nałozyć klej,potem nakłada zamek,świeci lampą UV żeby klej się wysuszył, potem to samo,az naklei wszystkie zamki,potem drucik i gumki , ewentualnie metalowe ligatury ( ale to raczej w późniejszych etapach). Nic nie boli,chyba że Ci ortodontka czasem drucikiem o dziąsło zahaczy,zdarza sie. Na poczatku będziesz czuła ucisk na zębach,ale to bardzo dobry objaw. Zamiast płakać,ciesz się, to znaczy,że sie cofają. Tyle ;)

W wieku 15 lat też miałam zakładany aparat stały i nic nie bolało! Tyle że wtedy klej był chemoutwardzalny więc trzeba było chwilę posiedzieć z otwartą buzią;)