Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malinowa kreacja

Zaskórniki,pryszce,blizny-RATUNKU!

Polecane posty

Witam. Wiem,że jest to 1645613 wątek na tym forum o syfach,bliznach i problemach ale chciałabym znać Waszą opinię odnośnie mojego problemu. Otóż,mam 23 lata,nigdy w życiu w okresie dojrzewania nie miałam pryszczy,wągrów itp. Koleżanki z klasy zazdrościły mi tak idealnej cery, niestety od roku moją zmorą są zaskórniki na prawym policzku,na lewym blizny po ropnych pryszczach a na czole mam mnóstwo wągrów+ podskórne pryszcze.Broda i nos OK. Zaskórników na policzku mam tyle,że wygląda to jakbym miała policzek posypany kaszą manną. Ostatnio byłam u dermatologa,który powiedział,że to łojotok (tak powiedział) i przepisał mi tetralysal+davercin( kuracja tygodniowa) po tygodniu wizyta kontrolna. Niestety po tygodniu faszerowania się tetralysalem dostałam GRZYBICY UKŁADU POKARMOWEGO,JĘZYKA I PODNIEBIENIA.! Załamałam się okropnie.Miałam leczyć syfy,to teraz leczę grzybicę. Horror!! Aktualnie na syfki i zaskórniki używam tak: rano myję twarz mydełkiem naturalnym z nanosrebrem, później zm,ywam twarz tonikiem antybakteryjnym Ziaji z serii tintin, potem nakładam bardzo lekką warstwę kremu antybakteryjnego również z serii tintin, a na koniec smaruje twarz przepisanem antybiotykiem Clindacne. ( davercin odrzuciłam). Cera jaka była taka jest, tzn. pod względem ilości zaskórników, choć na pewno jest jaśniejsza,koloryt się poprawił i jakaś taka gładsza.Nie wiem czy po toniku i kremie czy po mydełku:) Wczoraj zrobiłam sobie parówkę z rumiankiem i bratkiem, ale nic z tego nie wyszło. POMOCY! Dodam,że nigdy nie miałam problemów z trądzikiem,wągrami itp.CZY KTOŚ MOŻE MI POLECIĆ COŚ CO POMOŻE PO P[IERWSZE POZBYĆ SIĘ TYCH WSTRĘTNYCH WĄGRÓW I PODSKÓRNYCH PRYSZCZY A PO DRUGIE JAK WYLECZYĆ PREZBARWIENIA. z góry-dziękuję,mam nadzieję,że ktoś mi pomoże (wstydzę się już przed mężem:) )

Gość Rafikii
z przebarwieniami to długo się człowiek musi zmagać, ja stosowałam skinoren na nie, dosyc często polecany na przebarwienia ze względu na swoje rozjaśniające właściwości

czy to jest na recepte? tzn. wole zeby mi wagry pozniakly niz te przebarwienia. przebarwienia udaje mi sie ukryc podkladem, gorzed z wagrami, bo sa bardzo wystajace.. a moze to nie wagry..? one nie zamieniaja sie w pryszcze, sa takie wypukle,niektore maja czarna lub szara kropke, dalabym rade latwo je usunac,ale podobno mozna je rozsiac po calej twarzy,wiec sie boje:(

Gość Rafikii
Skinoren można kupić bez recepty, odn. wągrów to ma on chyba też właściwości przeciwzaskórnikowe więc w jakimś stopniu też powinien pomóc, ale wiadomo jeśli wągry juz są takie wystające to trzeba stosować jakiś żel dobrze oczyszczający żeby usunąć ten łój, w wiekszości przypadków żele pomagają i dobrze oczyszczają w ostateczności może próbować mechanicznie usunąć ale tak jak wspomniałaś jest pewne ryzyko jeszcze zwiekszenia się ich liczby, najgorszy jest problem z tym że wągry szybko wracają nawet jeśli jednego dnia uda się je wszystkie usunąć, więc ważne jest aby jakoś podleczyć mieszki włosowe i zwęzić pory żeby tworzenie się nowych wągrów było ograniczone do minimum.

Gość Arnika0101
Oj, od razu widać, że Cię ta "przyjemność" ominęła w wieku dojrzewania. Niestety mydła bardzo wysuszają naskórek. Przez to skóra produkuje jeszcze więcej tłuszczu! :( Najlepiej więc myć skórę żelem/pianką i to łagodną, bo te do skóry trądzikowej zwykle też wysuszają (więc np. do skóry wrażliwej, nawilżającą). jeśli chodzi o antybiotyk... też to przechodziłam...kilka kolejnych ( a nuż któryś zadziała? - myślenie lekarza:( Wiem, że najlepszym sposobem jest pobranie próbki z wyprysku (chyba), żeby indywidualnie określić, co jest przyczyną trądziku. Ja ju...nie zdążyłam:(, bo zaszłam w ciążę i skóra baaaardzo mi ise poprawiła:) A jeśli zostają jakieś blizny, to najlepiej potraktuj je Scagelem (nie jest tłusty, ale żelowy, więc jak najbardziej na taką cerę. Powodzenia!!!

Gość gość
Wyszukujesz wątki z przed 6 lat, żeby jakiś żelik zareklamować? :)