Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KKDIIEEREE

CZY TO NORMALNE ,żE NA STYPIE PO ZMARłYM SIE PIJE I BAWI ?

Polecane posty

Gość KKDIIEEREE

to znaczy u mnie w rodzinie jak dziadek zmarł to sąsiedzi na stypie wraz z mym wujkiem i ciociami opili sie jak świnie i zachowywali sie jak na weselu ..ciągle tylko wódka i wódka i tak sie spili ze szok..babcia dopiero czyli żona zmarłego dziadka krzyczala zeby szli juz do domu bo to nie wesele..a mi sie tak smutno zrobilo..bo zamiast uszanowac dziadziusia mojego ukochanego to tak sie bawili i pili...czy wg was to normalne?czy tam ma wyglądac stypa bo nie znam sie na tym..

Gość 56u6u
u nas w rodzinie po pogrzebie jest obiad, ewentualnie lampka wina lub drink, ale o pijaństwie czy imprezei nie ma mowy....

Gość ile ile ile ile
a ja bym chciala zeby na moim pogrzebie byla impreza, zeby sie wsyscy ujebali i tanczyli. nie chce zadnych smetow, to bez sensu:o

Gość ludzie tacy już są
poza najbliższą rodzina i tak każdy będzie lał z twojej smierci i wcale go to noe obejdzie, śmierć to w końcu naturalna i pospolita rzecz no wieć przychodza sobie na taka stype , jest żarcie, trunki, zabawa trwa z drugiej strony może umarlak jets juz w lepszym świecie więc pewnie mu lata że nikt po nim nie płacze ale całkiem serio to uważam że stypy sa głupim obrzędem bo nastepuje zderzenie rodzina która nie ma humoru ani nastroju i dalsza rodzina znajomi którzy sobie jaja robią :o

Gość KKDIIEEREE
bez sensu

po to jest stypa by się cieszyć że nie musi się już męczyć na tym świecie

Gość a mnie się wydaje...
w mojej rodzinie w takiej sytuacji robi się tylko skromne przyjęcie (ciepły poczęstunek). nie pije się alkoholu, choć zdarzyło się kiedyś, że na pogrzebie wujka ktoś kupił wódkę i zrobiła się impreza.:o

Gość kurazkurniczka
Odkopuję, ale chciałabym się podzielić swoją opinią. Przesadzacie, moim zdaniem. W zeszłym roku zmarł mój wujek, miał już swoje lata. Stypa była rodzinnym spotkaniem a ponieważ rodzeństwa było w sumie dziesięcioro, więc nazbierało się trochę ich dzieci wnuków. Że było "fajnie" nie napiszę bo to złe słowo ;) Ale z czystym sercem mogę napisać że było rodzinnie. Powspominaliśmy wujka, poopowiadaliśmy różne anegdotki i wspomnienia z nim związane, kawały które lubił opowiadać,-niektóre wręcz do znudzenia ;) , poprzypominaliśmy sobie różne sytuacje z wujkiem w roli głownej i TAK, również się z nich POŚMIALIŚMY (a to my grzesznicy, jak mogliśmy!) bo większość z nich była naprawdę zabawna. Bo właśnie takim go wszyscy pamiętaliśmy i takie mamy o nim wspomnienia- wesołe. I większość mówiła że gdyby był teraz z nami to siedziałby teraz w samym środku- jak na duszę towarzystwa przystało, opowiadał te swoje kawały i śmiał się tak głośno jak to tylko on potrafił. I cieszył się że tak wszyscy razem siedzimy. Wszyscy ciepło go wspominaliśmy i naprawdę to nie wyglądało tak że "cieszą się że go już nie ma". Była to również okazja żeby spotkać się z rodziną, w większości dawno niewidzianą bo porozjeżdżaną po całym kraju. Nie wiem jakie rodziny macie Wy ale u nas obyło się bez kłótni i wzajemnych przepychanek. A co do jedzenia- owszem, był obiad kawa i ciasto. Była to zima, mróz -20 stopni i uwierzcie, że każdy marzył o tym rosole i kawie/herbacie, nikt nie szedł by, cytuję, "nażreć się jak świnia" i "poplotkować" bo ma "nudne życie". Trudno nie ugościć ludzi z drugiego końca Polski, żeby chociaż rozprostowali nogi po podróży, a nie tylko- przyjechali to niech już wracają. Alkohol był- ale nic na siłę, kto chciał to pił kto nie to nie pił. Zadziwię was- nikt się nie opił, nikt nie leżał pod stołem. Nie lubię robić niczego na pokaz i nie dorabiam do niczego ideologii. I nie czuję się winna że taka stypa się odbyła. Dobrze że mogłam w niej wziąć udział. Pożegnać wujka i posłuchać miłych wspomnień o nim. Więcej dystansu. Do siebie i do innych. Pozdrawiam.

Gość gość
Jest to mega normalne mało tego potrzebne najbliższej rodzinie. Człowiek w stanie głębokiego smutku potrzebuje rozmowy biesiadowania z innymi to pomaga nie wpaść w depresję stypy i konsolacje nawet trzeba organizować. Jezeli rodzina tego nie zrobi to powini zorganizować konsolacje przyjaciele. Wiecej o stypach i miejscach na stypy znjadziecie na www.stypyikonsolacje.pl

Gość gość
nie raczej...ale może moda się zmienia;) moja rodzina ogl jest kulturalna i by tak nie zrobila, były luźne rozmowy. nawet smiech, ale żeby az tak to nie

Gość gość
Zazwyczaj bawią się tak rodziny cygańskie. U mojej ciotki(cyganki) na weselu facet grał na skrzypcach jeden na akordeonie nastepny spiewał.. wszyscy tańczyli pili i byli szczęśliwi. Nawet wuj sobie tego życzył.

Gość gość
nie na weselu tylko na pogrzebie ja coś. Mój błąd..

Gość gość
no a za kim płakać skoro katole wierzą w życie pozagrobowe. Spotkają się trochę później i będzie git.

Gość gość
Witam, osobiście uważam, że stypy są potrzebne rodzinie, żeby wspólnie powspominać i uszanować w spokojnej atmosferze pamięć zmarłej osoby. Nie powinno być to biesiadowanie, ale spokojna rozmowa przy lampce wina, z tego co wiem fajne miejsca można znaleźć tutaj http://www.stypyikonsolacje.pl/ i one zadbają o odpowiednia atmosferę w takim dniu.