Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Słoneczko_86

szumy w głowie i uszach dzwonienie tykanie itd- cd.

Polecane posty

Gość do Trejser chłopie nie tak
nerwowo.Nie warto ,bo to same smutasy.Kiedyś tu sie działo ,oj działo.

Gość peterka74
PISMO W SPRAWIE WYPOWIEDZI NA TEMAT LECZENIA SZUMÓW USZNYCH W INSTYTUCIE, KTÓRE POJAWIŁY SIĘ NA FORUM INTERNETOWYM Z przykrością stwierdzam, Ŝe na Forum Internetowym http://www.epacjent.pl/forum_wiadomosc.php?idforum_watek=245&od=0 pojawiły się kłamliwe i oszczercze uwagi na temat leczenia szumów usznych i nadwraŜliwości słuchowej w Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie i w Międzynarodowym Centrum Słuchu i Mowy w Kajetanach. Uczestnik Forum podpisujący się jako „Laryngolog” radzi osobom cierpiącym na szumy uszne i nadwraŜliwość słuchową ‘trzymać się jak najdalej od Instytutu’ twierdząc, Ŝe specjaliści pracujący w Klinice Szumów Usznych nie są kompetentni, nie posiadają licencji na stosowanie metody TRT oraz, Ŝe nie ma w Instytucie odpowiedniego wyposaŜenia do wykonywania badan audiologicznych. Dbając o nasze dobre imię, chciałam zdecydowanie zaprotestować przeciwko tym oszczerstwom. Jednocześnie pragnę uspokoić naszych pacjentów, którzy przeczytali te bzdury, aby nie poczuli się w Ŝaden sposób zagroŜeni. OtóŜ Klinika Szumów Usznych Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu – pierwsza tego typu jednostka kliniczna w Polsce, zarejestrowana w Ministerstwie Zdrowia, działająca od ponad 10-ciu lat jest jedyną placówką w Polsce zapewniającą kompleksową opiekę nad pacjentem z szumem usznym i /lub nadwraŜliwością słuchową. Z całą pewnością naleŜymy do najlepiej wyposaŜonych i wyspecjalizowanych ośrodków nie tylko w Polsce, ale w świecie. Świadczy o tym liczba pacjentów znajdujących się pod naszą opieką (obecnie około 25 000 ! pacjentów z całej Polski i z zagranicy) i wyniki terapii, które były publikowane w czasopismach polskich i zagranicznych. Terapia TRT prowadzona w naszej Klinice została opisana w jednym z rozdziałów amerykańskiego podręcznika pt: „Tinnitus Treatment: Clinical Protocols” wydanego w 2005 r. przez Thieme, New York 10001, pod redakcją światowej sławy audiologa prof. Richarda Tylera. W pierwszych latach naszej działalności, jako pierwsi w kraju, przeszliśmy indywidualne szkolenie prowadzone przez prof. Pawła Jastreboffa, twórcę metody TRT, który spędził z nami wiele miesięcy wprowadzając nas w tajniki tej terapii. Nie wydawał wtedy Ŝadnych ‘licencji’ do stosowania metody TRT, którą to metodę wprowadziliśmy do praktyki klinicznej pierwsi w Polsce. Metoda ta jest jedną z wielu stosowanych w terapii szumów usznych. W prawie kaŜdym kraju europejskim doczekała się licznych modyfikacji i uzupełnień. Nikt nie zastrzegł jej stosowania, bo tego się nie robi, a wyniki róŜnych autorów, tak jak i nasze, są ogólnie dostępne. Nasze wieloletnie doświadczenie pokazało, Ŝe część przypadków szumu usznego wymaga bardziej kompleksowego leczenia, co skłoniło nas do wzbogacenia terapii o dodatkowe terapie wspomagające (głównie terapie psychologiczne). Obecnie nasi pacjenci mają zapewnioną opiekę na najwyŜszym, światowym poziomie, w oparciu o doświadczonych lekarzy i psychologów pracujących w naszej Klinice. Naszym zdaniem, opieranie się tylko i wyłącznie na metodzie TRT jest błędem w wielu przypadkach, bo często tylko bardziej kompleksowe podejście do leczenia moŜe poprawić jego efekty. Od lat aktywnie uczestniczymy w konferencjach krajowych i zagranicznych, gdzie prezentujemy swoje prace oraz dzielimy się własnym, bogatym doświadczeniem w tej dziedzinie. Podczas Światowej Konferencji Szumów Usznych w Australii w 2002 r. nasza praca na temat szumów usznych zdobyła wyróŜnienie. Szczególnym dowodem uznania dla naszych osiągnięć jest zaproszenie mnie jako wykładowcy na Europejski Kurs Szumów Usznych, który odbywa się corocznie w Cambridge, w Anglii. Patrz strona internetowa: www.europeantinnituscourse.org PoniŜej podaję tylko niektóre tytuły publikacji, które powstały w naszej Klinice w czasopismach polskich i zagranicznych: Bartnik, G.: The generation of tinnitus and hyperacusis. In Skarzynski, H., (Ed.) Tinnitus and Hyperacusis. IFPS 1998, 19-35. Bartnik, G., Fabijanska, A., Rogowski, M.,: Our experience in treatment of patients with tinnitus and/or hyperacusis using the habituation method. In J. Hazell (Ed.), Proceedings of the Sixth International Tinnitus Seminar. Cambridge UK, London: The Tinnitus and Hyperacusis Centre 1999, XI, 183-194. Bartnik, G.: Diagnosis of tinnitus and hyperacusis. In Rogowski, M., (Ed.) Tinnitus. Solvay Pharma 1999, Vol.3 Nr 1. Fabijanska, A., Rogowski, M., Bartnik, G., SkarŜyński, H.,: Epidemiology of tinnitus in Poland. In J. Hazell (Ed.), Proceedings of the Sixth International Tinnitus Seminar. Cambridge UK, London: The Tinnitus and Hyperacusis Centre 1999, 567-569. Bartnik, G., Fabijanska, A., Rogowski, M., Raj-Koziak, D.: The results of tinnitus treatment using the habituation method after 18 months of therapy. In Jahnke K. and Fischer M. (Eds.), 4 th European Congress of Oto-Rhino-Laryngology Head and Neck Surgery. ( Berlin 2000), Monduzzi Editore, International Proceedings Division, 2000, 71-75. SkarŜynski, H., Rogowski, M., Fabijanska, A., Bartnik, G.,: The epidemiology of hearing disorders in Poland. In Jahnke K. and Fischer M. (Eds.), 4 th European Congress of Oto-Rhino-Laryngology Head and Neck Surgery. ( Berlin 2000), Monduzzi Editore, International Proceedings Division, 2000, 159-163. Bartnik, G., Fabijańska A., Rogowski, M., Effects of tinnitus retraining therapy (TRT) for patients with tinnitus and subjective hearing loss versus tinnitus only. Scan Audiol Suppl 2001; (52):206-8. Bartnik, G., Fabijanska A., Rogowski, M., Experiences in the treatment of patients with tinnitus and/or hyperacusis using the habituation method. Scan Audiol Suppl 2001; (52): 187-190. SkarŜyński, H., Rogowski, M., Bartnik, G., Organization of Tinnitus Management in Poland. Acta Otolaryngologica 2000, 120:225-226. Bartnik, G., Rogowski, M., Fabijanska, A., Raj-Koziak D.,: DPOAE assessment of cochlear function in tinnitus patients with normal hearing. In R. Patuzzi (Ed.), Proceedings of VIIth International Tinnitus Seminar, Fremantle, Western Australia 2002, 45-47. Bartnik G., Fabijańska A., Raj-Koziak D., Borawska B., Kapiesz L. Wyniki habituacji szumów usznych i nadwraŜliwości słuchowej metodą Tinnitus Retraining Therapy, Oto Ryno Laryngologia tom.2. nr 2. czerwiec 2003, 83-89. Bartnik G. Szumy Uszne – Fakty istotne klinicznie, Magazyn Otolaryngologiczny tom II, Zeszyt 3, 2003, No 7, 57-72. Bartnik G. Monografia- szumy uszne i nadwraŜliwość słuchowa – Biblioteczka Prospera Meniera, 2003 , Vol. 7 Nr 3/4. Bartnik G., Rogowski M., Fabijańska A., Raj-Koziak D., Borawska B. Analiza sygnału i funkcji wzrostu otoemisji produktów zniekształceń nieliniowych ślimaka u pacjentów z szumem usznym i prawidłową czułością słuchu – Otolaryngologia Polska TOM LVIII 6/2004, 1127-32. Bartnik G. NadwraŜliwość słuchowa, Magazyn Otolaryngologiczny Tom III, Zeszyt 3, 2004, No 11, 87-92. Bartnik G., Fabijańska A., Raj-Koziak D., Kapiesz L., Borawska B., Szum uszny u osób młodych i starszych w materiale Kliniki Szumów Usznych, Audiofonologia, Tom 27/2005, 123-129. Bartnik G. Habituation: the neurophysiological model – rozdział w ‘Course Notes of Twenty-Fifth European Course on The Management of Tinnitus and Hyperacusis”, Cambridge, the UK, 25-28 June 2006, 54-8. Bartnik G. TRT: Polish experience – rozdział w “Course Notes of Twenty-Fifth European Course on The Management of Tinnitus and Hyperacusis”, Cambridge, the UK, 25-28 June 2006, 76-86. Bartnik G, Fabijańska A., Koziak D., Kapiesz L., Borawska B. Szum uszny u osób młodych i starszych w materiale Kliniki Szumów Usznych, Audiofonologia 2007. GrazynaBartnik,M.D.,Ph.D.,1MonicaL.Hawley,Ph.D.,3MarekRogowski,M.D, Ph.D.,1,2DanutaRajKoziak,M.D., 1AnnFabijanska,M.D.,1and Craig Formby, Ph.D.3 Distortion Product Otoacoustic Emission Levels and Input/Output-Growth Functions in Normal-Hearing Individuals with Tinnitus and/or Hyperacusis. Seminars in Hearing 2007; w druku. Beata Borawska, GraŜyna Bartnik, Danuta Raj-Koziak, Anna Fabijańska, Henryk SkarŜyński, Maciej Mrówka Children with tinnitus and hyperacusis in the material of Tinnitus Clinic. New Medicine 3/2004 (16) Vol.7 str 77-79 Beata Borawska, GraŜyna Bartnik, Lucyna Karpiesz, Eliza Szymańska, Andrzej Senderski, Henryk SkarŜyński Wstępna ocena przydatności terapii dźwiękowej u pacjentów z szumami usznymi i/lub nadwraŜliwością słuchową leczonych metodą habituacji (TRT), Audiofonologia 2004 Beata Borawska, GraŜyna Bartnik, Danuta Raj-Koziak, Anna Fabijańska, Henryk SkarŜyński, Maciej Mrówka, Szumy uszne i nadwraŜliwość słuchowa u dzieci w materiale Kliniki Szumów Usznych Audiofonologia tom XXII, 2003, 119-126. Danuta Raj-Koziak, GraŜyna Bartnik, Anna Fabijańska, Beata Borawska, Henryk SkarŜyński, Marek Rogowski, Szum jako objaw nerwiaka nerwu słuchowego, Audiofonologia Tom IX, 2001,19-21. Danuta Raj-Koziak, GraŜyna Bartnik, Anna Fabijańska , Beata Borawska, Henryk SkarŜyński , Marek Rogowski Tinnitus as a symptom of acoustic neuroza, Proceedings of the 17 th World Congress of the International Federation of Oto-Rhino-Laryngological Societies ( IFOS) Cairo, Egypt 28 September- 03 October 2002. Fabijańska A, Bartnik G, Rogowski M, SkarŜyński H: Program badań epidemiologicznych nad występowaniem szumów usznych i nadwraŜliwości słuchowej w Polsce. Audiofonologia 1998: 13, 261-266 Fabijańska A, Rogowski M, Bartnik G, SkarŜyński H: Epidemiologia szumów usznych i nadwraŜliwości słuchowej w Polsce. W J. Hazel (Ed.) Proceedings of the Sixth International Tinnitus Seminar. Cambridge UK, London: The Tinnitus and Hyperacusis Centre 1999, 567-569 Fabijańska A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Borawska B, Rogowski M. Ocena wpływu Tanakanu (Egb 761) na leczenie szumów usznych metodą habituacji. Audiofonologia 2000: 18, 155-161 Fabijańska A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Borawska B, Karpiesz L: Badanie Minimalnego Poziomu Maskowania (MML) w przebiegu Tinnitus Retraining Therapy Therapy. Audiofonologia 2002: 22, 135-140 Fabijańska A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Borawska B, Karpiesz L: Wpływ leczenia operacyjnego otosklerozy na szumy uszne. Audiofonologia 2003: Fabijańska A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Borawska B, Karpiesz L: Przypadek 9-letniego dziecka z szumem usznym i nadwraŜliwością słuchową po ostrym urazie akustycznym. Audiofonologia 2005: Fabijańska A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Norawska B, Karpiesz L: Najczęstsze błędy popełniane w leczeniu szumów usznych metodą Tinnitus Retraining Therapy. Audiofonologia 2006: Fabijańska A, Kochanek K, Piłka A, Bartnik G, Raj-Koziak D, Borawska B, Karpiesz L: Wpływ ubytków słuchu w zakresie wysokich częstotliwości na amplitudę sygnału otoemisji produktów zniekształceń nieliniowych ślimaka u osób z prawidłowym audiogramem w zakresie 125-8000 Hz. – w przygotowaniu do druku Oprócz działalności klinicznej i naukowej, prowadzimy równieŜ działalność dydaktyczną (kursy, wykłady i szkolenia) dla lekarzy i specjalistów specjalizujących się w dziedzinie laryngologii, audiologii i foniatrii oraz dla pokrewnych specjalności (dokładne informacje na stronie Instytutu). Podsumowując, proszę wszystkich zainteresowanych aby zapoznali się z opisanymi faktami dotyczącymi naszej Kliniki i aby sami ocenili jaką wartość ma głos osoby podpisującej się jako ‘laryngolog’. KaŜdy zdaje sobie sprawę, Ŝe w sieci Internetu moŜna być anonimowym. Tym niemniej powtarzające się oszczerstwa mogą być ścigane i w przypadku ich ponownego pojawienia się zostaną przez nas podjęte środki prawne. Z wyrazami uszanowania dla pacjentów i terapeutów, Kierownik Kliniki Szumów Usznych IFPS w Warszawie, dr n. med. GraŜyna Bartnik

Gość peterka74
Witam pozdrawiam Cos o naszej pani doktor z epacjenta ktos sie w koncu na nia wkurzyl

Gość peterka74
Martyna nie ma za bardzo o czym pisac ja czekam na ten lek jeszcze dwa lata jak sie sprawdzi Ja juz zrobilem wszystkie mozliwe badania nawet wczoraj bylem na doplerze tetnic szyjnych tak dla uspokojenia wszystko mam ok

Gość Widzisz Morela jak Cie w konia
robiła,a Ty jej tak wierzyłaś.

Gość peterka74
pomaranczowy nie ladowala w konia , chodzi tu o wystawianie negatywnej opini kajetanom ,

Peterka znaczy mówimy cały czas o tym Neramexane tak? na ten lek czekasz? czekamy. czy jeszcze cos nowszego testuja?

Martynko Ty już nosisz prawie 5 miesięcy generatory jest juz minimalnie lepiej? bo ja dzisiaj jest miesiąc jak noszę ale na razie jest tak samo wiem za krótko ale bardzo mnie te piski męczą (chodzi o psychikę) pzodrawiam

Morela nie. jest cały czas tak samo. a z innej beczki zalamalam dzis rece. bylam zgodnie za rada laryngologa u spaca od alergii bo ponoc spuchnieta trabka zatykajaca ucho jest na tle alergicznym) i szczerze uciesszylam sie na ta mysl ze to alergia - wezme przeciez cos silniejszego od zyrtecu przejde odczulanie i koniec niekonczacej sie historii zatykajacego ucha. ale nie. jestem zajebiscie zdrowa pod wzgledem alergicznym. dostalam za to polecenie z powrotem do laryngologa bo to jak byk jego sprawa. to jakas schiza. zrobie rezonans chyba dla jasnosci. czy wy tez macie czasem ochote tym pieprznac w kąt? tyle ze zaniedbane okresowe przytykanie moze przejsc w stale. aaaaaaaaaa biadole dzisiaj. do dupy to. trzymajcie sie cieplo miśki

Morela kupilam dzisiaj kolejna paczke gingko biloba. wszyscy chyba powinnismy to zielsko lykac

Pieprznąć tym w kat? Ja w ogóle mam ochotę walnąć się z mostu. Co z tego że mi teraz szumy za bardzo nie dokuczają. Ale mogą, i nic nie mogę na to poradzić. Bo? Bo nasza piękna wysyłająca ludzi w kosmos nauka nie potrafi znaleźć przyczyny cholerstwa, które męczy tyle ludzi na świecie. A może te szumy to jakiś znak? Że na tym świecie zaczęliśmy być zbędni? A my jak durnie, jak niechciany gość siedzimy twardo i walczymy. Ja tam se chyba wyjdę po angielsku.

Gość peterka 74
Martyna tak mysle o tym leku ale mam nadzieje ze do tego czasu moze sobie z nimi poradze Morela miesiac to za malo , ty masz chodzic w tych generatorach i nie myslec o szumie jak to mi jedna pani doktor powiedziala olac go latwo powiedziec trudno zrobic

Gość peterka 74
tylko ciekawy jestem czy ten lek trzeba bedzie lykac do konca zycia , co na to nasza watroba

ja tez czekam na ten lek. Mogę go łykać do końca życia tylko, żeby piski ucichły, pozdrawiam Trejser kiedyś napewno będzie lepiej, choc teraz ja też jestem w nienajlepszej formie psychicznej przez te chol.....piszczenie

Peterka ja te szumo-piski olewam na różny sposób tylko jedna rzecz ja je ciągle słyszę i mnie drażnią, pozdrawiam

Ja je coraz rzadziej zauważam. Nawet w ciszy słyszę tylko jak o nich pamiętam. Ale boli mnie jak inni z powodu ich cierpią. Czemu takie coś istnieje? :(

Witold, pewnie nie są jeszcze dopracowane dawki i skład. Najważniejsze że na jakiś czas pomogło. Tzn że substancja działa, teraz tylko dopracować efekt :).

Martyna, sprobuj, co Ci szkodzi wyrzucic sol z diety, zero chleba ,zero smazonego,jedynie duszone i gotowane mieso, jesli po miesiacu nie bedzie poprawy z zatykanym uchem i szumy Ci sie nie zmniejsza to bedzie znaczylo, ze tak dziala tylko u mnie. Zamiast ginko biloba zazywaj betaserec lub vestibo.Sprobuj 24mg dziennie.Mnie po takiej dawce poprawil sie sluch.Sprawdzili, ze ginkobiloba dziala jak placebo jedynie, wiec moze szkoda pieniedzy. Ja zazywam tran w tabletkach dodatkowo. Szumi mi ,ale nie denerwuje, jedynie przeszkadza mi uczucie zatkanego ucha, ale jesli biore betaserc , to nie mam tego uczucia. Pij zielona herbate, rzuc na miesiac kawe rowniez.Naprawde uwazam, ze dieta mozna uleczyc.Podobno organizm ma wlasnosci samouleczajace tylko trzeba mu nie przeszkadzac. Pozdrawiam wszystkich szumiacych i sympatykow zaszumionych!!!

Złota Kobieto dzieki ale ja juz dawno jade na takiej diecie. zaparlam sie skrajnie zeby obnizyc cholesterol (mama moja miała miażdzyce ). a i Tombaka sie naczytalam. wywalilam chleb, maslo, wszystko co tłuste, smazone. przy okazji cukier tez. mialam nawet wyrzuty sumienia i jakas tam czekoladke. przesadzilam. po 3/4 miesiacach cholesterol opadł co prawda tuz ponizej gornej granicy ale ok, cukier 40 (to chyba nie za dobrze tez, przegielam) no i...ogolne oslabienie organizmu - jęczmienie, katary. w kazdym razie czekam teraz na trzeci zabieg wycinania gradowki z powieki (to taki stwardnialy jeczmien, ktory rosnie). Morfologia git a jerdnak brak tłuszczu szkodzi. Przestraszylam sie jak mąż mi kiedys powiedzial ze mam oddech jakbym spalala mięśnie (białko) zamiast tłuszczu - charakterystyczny zapach z ust. nie wiem do konca czy to tak faktycznie ale skonczylam od zaraz z przesadzaniem. aaaa a jesli mieliscie kiedys wycinana gradowke to pewnie wiecie ze do zabiegow SPA to nie należy:) ale nic to. o czym innym chcialam Mam taki tajniacki sposób na doła. kiedy podupadam na duchu i zastanawiam sie czy w ogole to kiedys przyswoje zaczynam w inny sposob. tlumacze sobie ze habituacja bedzie na 100 wiec co tu sie martwic. tylko teraz zacisnac zeby na dwa lata (oby dwa) a to sie da zrobic. przezylam cesarke, szycie rozleglej przepukliny, bolalo jak cholera ale dalo sie zniesc to co, szumu chwilowego nie zniesiemy? ...i tym sposobem funkcjonuje wszyscy damy z tym rade. tylko teraz trza sie zaprzec

Martyna, mi chyba ta habituacja się zaczyna. Mam takie chwile że czuję ten szum, wiem że jest ale nie potrafię go usłyszeć w pełni. Jakby jakaś iluzja tylko. Wiesz, to że nie widzisz poprawy na razie o niczym nie świadczy bo wydaje mi się że habituacja to nie jest stopniowy proces. U mnie tak to nie wygląda, ma raczej gwałtowny charakter. Szum się wycisza w klika minut, potem wraca dopiero jak sobie o nim przypomnę. Możliwe że któregoś dnia też zaczną się u Ciebie takie rzeczy dziać.

Trejser to super, że zaczyna się u Ciebie habitacja a jak długo masz szumy?

Prawie 5 miesiąc odkąd zauważyłem. A ile trwają naprawdę - nie mam pojęcia.

mnie 1 rok i 6 misięcy czyli mnie habituacja ominęła tak myslę

Morela nic cie nie ominelo - nawet po 40 latach mozna zhabituowac ten syf. z reszta umysl ludzki jest tak gietki ze nawet jesli naukowcy ustala jakas zasade to moga byc indywidualne odstepstwa bo mozgu nikt do konca nie rozgryzl. skoro ludzie potrafia wmowic sobie jakies rzeczy - ze rozgrzane węgle nie parzą, uroic ciaze i takie rozne to cholera dlaczego tak ciezko wkrecic sobie ze szum jest przyjemny albo ze go nie ma???????? niby wiemy a nie dajemy rady tego przeskoczyc. ja sie zapieram jak moge ale caly czas sledze jak tam naszym chlopakom idzie z testowaniem lekow. moze za pare lat bedzie rewolucja. A co do tej stopniowości habituacji to sama nie wiem co myslec. chyba szymiec tez nie byl pewny. a z reszta moze byc to roznie, indywidualnie. tyle ze caly czas drazymy temat i dlatego nic z tego. trzeba by olac czy stopniowo, czy nagle i życ...i pewnego dnia w cichej łazience zauwazyc, ze juz tego nie ma...a jak? nie dociekac Proste nie? haha oj zeby juz ten lek...

trejserku mnie tez sie pare razy tak zdawalo a potem znowu bylo zajebiscie drazniaco,. ale jecze nie? a tymczasem moj sasiad szumiacz juz chyba w ogole nie wie ze to ma. juz nawet nie pytam bo jego dawno znudzil ten temat. ps. wlasnie dzisiaj imprezowal przy ognisku i w dupie ma stereo w uszach

Postępuj tak jak on. Ja też już muzyki słucham, i to mocnej. Ostatnio nawet słuchawkach :P