Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga68

guz tarczycy2

Polecane posty

Marianna A co z powieścią ? Tytuł już masz?:) Ozam nic nie marudzi to już mi się pomieszało , ja bez tabletki funkcjonuję więc co się dziwić. Wkurzające jest to forum , że nie można przeczytać postów jednej osoby , przypomniałabym sobie i nie popełniała gaf. Mnie jeszcze do gaszenia światła daleko, jeszcze Szkło Kontaktowe muszę obejrzeć , później kolacja i jakaś prasówka i dopiero lulu.

Dobry wieczór witam wszystkich wczaoraj ja gasiłam światło zobaczymy kto dzisiaj już 22 dni bez białej tableteczki i jak narazie jest nie najgożej oprócz tego że mi się chce ciągle spać pozdraawiam ela

dobranoc gaszę światło już mi się chce spać jutro na 7 do pracy na 8 godzin pozdrawiam wszystkich ela

Gość sebeek75
Witam Wlasnie wrocilem z pracy i ledwo dycham. Narty w Listopadzie jak najbardziej, niestety nie w naszych gorach ale austria w sumie blisko a jakies takie mam szczescie, ze raz w roku jakis kumpel wezmie mnie na doczepke bo sie miejsce zwolnilo. Ech ide spac Zonka wola. Dobranoc.

Dzien dobry spiochy, Lalinka 54- obrazalska nie jestem a co do powrotu to napewno na stojaco,ble nie ladny dzien u mnie sie zapowiada,milego dnia.

Gość
Witam ,wstałam - oczy przecieram i kogo widzę - Danan - dzień dobry, miło Cię spotkać o poranku. Nie trać nadziei na Ladny dzień. Do zachodu słońca jeszcze daleko ") Dobrze, ze nie jesteś obrażalska- ja też nie i chyba Ozam do takich należy ... Witam Cię Ozam - widzisz, według Lalinki ostatnio nie marudzisz - a Lalinka ma dobrą, ale krótką pamięć :) nie śpiewała z nami 13-go...i zapomniała ...co i jak .. Mnie też wręcz nakazuje,żeby napisać powieść - ma chyba ochotę być moim edytorem :) - moze tytuł narazie roboczy mi wymyśli.... Wytęż Lalinko swoje szare komórki - sukces murowany...:) Żarty, żartami - trzeba wziąść poprawkę - winne hormony, albo ich brak. - Lalinka ma taki swój specyficzny styl - to co Jej się wydaje,że jest ujęła z humorem , może kogoś "uszczypać." Mnie też kiedyś napisała - " babo idż spać " - czy to bylo śmieszne ?? Coś w stylu "spieprzaj dziadu"...kto to powiedział ? hi hi znanna zagadka..:) Ale się narobiło - z góry przepraszam .Co w sercu - to na klawiaturze..:) Lalinko Ty - szczypawko :):)...- jesteś juz w pracy , a my tu plotkujemy.:) Pracuj, pracuj - praca uszlachetnia...! Sebeeku75 - zazdroszczę Ci takich kumpli, z którymi na "wkręta" można dotrzeć i szusować na pięknych alpejskich stokach.Już teraz życzę Ci dużo białego puchu pod deskami....:)Jestem z wybrzeża - skojarzyło mi sie marynarskie pozdrowienie -życzenie : "stopy wody pod kilem " ... Dzień się zbudził - słoneczko za chmurami , ciśnienie spada, oby nasze nastroje na tym nie ucierpiały ...pozdrawiam marianna

Gość sebeek75
Witam!!! Marianno, znam to powiedzenie czasami tez pływam na zagielkach ale zeglarz ze mnie bagienno-szuwarowy czyli Mazurski, po morzu pływałem wplaw lub materacem. Aaaaa mam pytanie, jak mi juz wytna ten płat to bede tez musial brac ta biala tabletke (ta o ktorej non stop piszecie)? TSH mam w normie. Nie lubie tabletek w sumie do tej pory prawie wogle zadnych nie bralem, ostnio przeziebiony bylem na poczatku podstawowki a mam juz 34 latka. Mielego dnia.

Gość MarinnazGdyni
Sebeeku 75 - miło,ze jestes taki wczechstronnie "usportowiony" . Woda, narty jeszcze "przestworza":) do zdobycia...Mówisz "mam już 34 lata " - dla mie to - już ? dopiero>!. Piękny wiek - młody wysportowany mężczyzna , ale Ci "kadzę" - mam syna w Twoim wieku, chyba podobnego do Ciebie... Sebeeku- co do tabletki to wszystko zalezy od tego czy pozbędziesz sie tylko jednego płata tarczycy , czy "machną" Ci "całą." i od wyników.. po operce...czy "reszta" tarczycy będzie produkowała odpowiednio hormony... Co do tableteczki ,jakby co - mała, biała na pierwsze śniadanko dla podwójnie uśmiechniętych :) :)- to Ci , co z tarczycą sie pożegnali - np. ja ..W moim przypadku zdiagnozowano guzka na prawym płacie, ale w trakcie operacji usunięto całą, bo lewy płat - niestety uznano " non grata " i usunięto. To najprawdopodobniej uchroniło mnie przed drugą operacja po jakimś czasie... pozdrawiam marianna..

Gość
Sebeeku - ta pomarańczowa to ja. Zjadłam jedną literkę - zamiast śniadanka ( jajka si e dopiero gotują) - i stąd ta zmiana kolorku z czarnego na taki ładny pomarańczowy. Tobie radzę "zaczernij" swój pseudonim - klikajac na "preferencje " -tuż pod napisem Forum.... i wedłg podanych tam wskazówek... To zapewni ,że Twoje spoty - to napewno Twoje :) bo tu zdarzały sie - już " niestosowne żarty" podszywania się pod kogoś.. marianna

Witam dziewczyny i chłopaków Ależ się tu dyskusja rozwinęła. Czytam Was i majtam nogami pod biurkiem, w końcu wakacje są (MarianAnna uśmiałam się i przestałam przez chwilkę fikać, dzięki)... Lalinko Miałam operację węzłów 13-tego i naprawdę czuję się świetnie, tylko blizna troszkę ciągnie, ale za to jest węźsza niż poprzednia. W przyszłym tygodniu będzie wynik histopatologiczny, oczywiście z rakiem, więc nawet na niego nie czekam. Z wynikiem mam zadzwonić do Gliwic, by ustalili mi ewentualną wcześniejszą wizytę (na razie mam wyznaczoną na grudzień). Jod miałam 4 miesiące po pierwszej operacji, po jodzie wykryto wznowę i skierowano na operację węzłów. Kolejny jod mam wyznaczony na maj, równo rok po pierwszym jodzie, tym razem będzie z odstawieniem hormonów. Sebeek Czy będziesz musiał brać tarbletkę czy nie, to stwierdzi lekarz. Jest duże prawdopodobieństwo, że tableteczkę będziesz miał tylko na początku (a może wcale), a potem Twój drugi płat przejmie rolę całej tarczycy i tabletka nie będzie potrzebna.

Dobra juz jestem czarny, chociaz miło było troche sie wyrózniac. Przestworza to moje odlegle marzenie... Taka biala małą to żonka łyk co rano "25" musze jej zawsze o tym przypominac bo jak dwa razy nie wezmie to albo nerwowa albo spi na stojaco. Jak mi znaleziono tego guzka to sie smialismy ze to jeszcze jedna rzecz ktora nas łaczy no ale moj okazal sie niegrzeczny i trzeba sie z nim pozegnac. A we Wrocku slonko wychodzi chociaz pogodynka dego niepotwierdza (znowu im sie nie udało). Pozdr.

sebek75 biala tableteczke to ja sobie lykam juz 13ty rok, a mam wyciety jeden plat,ale teraz mam chyba cos przecholowane bo wczoraj serce zaczelo szalec, trzesace sie rece i noc spana trzy godz,pozdrowionka a wszystko sie okarze po operacji,ja mam tak rozstawione leki ze juz sama sie gubie, rozpiska przypieta na lodowce bo co raz inna dawka,Ci co nie maja wcale tarczycy to hormon jest lepiej dobrac.

Seebek Ja przed operacjami też miałam wyniki dobre i bałam się tych małych biały. Bałam sie ze bedę zapominać, że jak gdzieś wyjadę to zapomnę zabrać ze sobą itp. W czerwcu miął rok jak wstąpiłam w szeregi połykaczy małej białej i wiesz co tylko dwa razy zapomniałam wziąć tabletkę. Oda razy jak byłam w Gliwicach i czekałam na wizytę. Idzie się do tego przyzwyczaić. Ozam Nie wiem jak to będzie z tym jodem. Nie wydaje mi sie ze będą czekać aż do maja żeby ci go podać. Mi od razu jak okazało się że mam wznowę doktor w Gliwicach powiedziała mi że po operacji będę miała podany jod. Nie wiem tylko po jakim czasie po operacji. Na pewno nie bedą czekać na termin jaki miałam wyznaczony po poprzednim jodzie tj. koniec stycznia 2010r. Nie wiem tez czy to bedzie z odstawieniem hormonu czy tak jak poprzednio z tyrogenem. Z tego co słyszałam osoby które idą na leczenie jodem a nie na diagnostykę to maja właśnie ten tyrogen. Chodzi o to że wysokie tsh stymuluje wzrost komórek rakowych dlatego zaleca sie nie odstawianie hormonu, a podanie tyrogenu tuż przed leczeniem jodem. Zaś diagnostyka po roku zakłada ze pacjent jest wyleczony i nie ma komórek nowotworowych, a jeżeli nawet gdzieś się jakaś ukryła to nie rozmnorzy sie tak szybko i jod ją zabije. to co tu piszę to są informacje od innych pacjentów z którymi byłam na jodowaniu w Gliwicach w styczniu. Mariaanna z Gdyni Ja tez uważam że niezłą książkę mogłabyś napisać. Pozdrawiam

Gość Badanko
Witam ponownie i ponownie ponawiam moje pytanie dotyczące leku ..:) "Witam mam pytanie czy ktoś z obecnych tutaj na forum łyka / łykał taki lek na tarczycę Thyrosan ? chciałbym wiedzieć jak on działał i jakie były skutki uboczne brania tego leku ? " Proszę zależy mi na odpowiedzi na to pytanie moje :) Pozdrowienia dla wszystkich !

Thyrosan - informacja za pierwszym linkiem z googli (ja nie łykałam tego leku): Wskazania: Nadczynność tarczycy, głównie typu Graves-Basedowa. Przygotowanie do operacji tarczycy lub leczenia jodem radioaktywnym, w celu osiągnięcia stanu prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dawkowanie: Doustnie.Tabletki można dzielić. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz. Nie stosować u dzieci do 6 roku życia. Możliwe skutki uboczne: Rzadko występują objawy związane z hamowaniem czynności szpiku, uszkodzenie wątroby, powiększenie śledziony, gorączka polekowa. Sporadycznie mogą wystąpić wysypka skórna, pokrzywka, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty). Poinformuj lekarza:Gdy masz chorą wątrobę, zmiany w obrazie morfologicznym krwi. Gdy przyjmujesz preparaty zwierające jod i jodki, leki przeciwzakrzepowe. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Nie stosować w okresie karmienia piersią. W ciąży stosować jedynie w przypadku bezwzględnej konieczności.

A ja z innej beczki Na TVP Kultura "Sami Swoi" poraz kolejny boki zrywam a brzuch od smiechu boliiiiii uuuuu. Pozdrawiam.

danan122 Żarty sobie robię, ale tak naprawdę szczerze wspólczuję , miło nie będzie . Trzymamy kciuki od poniedziałku za Ciebie. Ozam Dzięki za wyjaśnienie, ale ja czegoś w dalszym ciągu nie rozumiem skąd wiadomo że to była wznowa. Może te komórki rakowe już wtedy były na węzłach tylko podanie jodu je wykryło? A ten jod był 4 miesiące po opercji z powodu kolejki? Wszędzie zalecają 4 tygodnie po operacji. U mnie też będzie 3 miesiące po operacji jak znajdę się w szpitalu, nawet więcej. Prawie miesiąc czekałam na wynik a później wpisano mnie w pierwsze wolne miejsce. Koczelada Dzięki , że mnie poparłaś bo jakaś "synogarlica" z Gdyni zamiast mi podziękować za komplement to wykorzystuje , że jestem w pracy i mnie tu oczernia :) bo wie , że nie moge się odszczeknąć. Szczegolnie dzisiaj nie miałam czasu , bo córcia po dwóch miesiącach wróciła z wojaży i musiałam się nagadać. Marianna Tytuł powieści " Synogarlica z Gdyni - historia przyjaźni internetowej" Masz u mnie żółtą kartę za porównanie wiesz z kim. Zapomniałam Cię uprzedzić, że ja nie jestem taka "lalinka":P Czekam na pierwszy odcinek :) Do wszystkich ( Marianna się będzie śmiała, ale co mi tam) W aptece można kupic pudełko dla osób z demencją :) mieszczą się tabletki , cztery dawki na 7 dni tygodnia . Polecam szczególnie jak się kilka razy bierze a dawka codziennie inna:(

Gość
Dzień dobry - wszystkim, którym moze tu w kafeterii moja obecność i moja chęć pomocy - faktycznie pomogła. Dzień dobry - tym, których drażniłam swoją "łatwością " posługiwania sie ojczystym językiem, i bez błędów ortograficznych. Tak sie ma po ukończeniu "Filologii Polskiej" - ":) Lalinko - jakże bym śmiała porównać Ciebie do Pana Prezydenta - Czy nie za wysokie progi? No tak,-jesteś nie taką sobie " lalinką " jak to o sobie napisałaś... Porównałam wymownośc Twojego "rozkazu" skierowanego do mnie "babo idż spać..." do...wiadomo...powszechnie znanego zdania.. Pierwszy rozdział napewno poświęcę tobie , i pierwszy egzemplarz z dedykacją - masz to jak w banku... Honorarium- za wymyślony przez ciebie tytuł przekażę - na cele charytatywne , chyba ,ze zglosisz sprzeciw... Wiem, że jesteś w pracy i nie możesz się "odszczeknąć " - daruj sobie, ja tego tak nie określiłam - a z pracy też tu wpadałaś - co mi do tego?:) Drażniące jest , dla niektórych moje spojrzenie na świat, przyrodę , moja wrażliwość : moje motto: Zatrzymaj się. Posłuchaj szeptu trawy,usłysz co mówi Ziemia, bo czasem nawet kamień ma coś do powiedzenia .. Cieszę się życiem, przeszczęśliwa jestem ,że jestem zdrowa fizycznie, ( i nie tylko) - może to budzi zawiść ..".Co ja robię tu ".?? czy to nie zespół Kombi pytał .spiewająco..?? hmmm.. - Tu mogę krzyczeć , ale mogę też milczeć. Milczenie jest też krzykiem !! Pozdrawiam, życzę wszystkim zdrowia i wyniku, jaki ja osiągnęłam w walce z nowotworami. Wiem ,że to dzięki - pogody ducha,przyjażni do ludzimi , natury ..wrażliwości, optymizmu...miłości ... marianna - STOP !!Proszę to uszanować!!

Marianno o świetnej pamięci i pozostałych przymiotach, tak brzmiał mój wpis. A Ty dookoła o tej babie. Mam nadzieję, że to w dalszym ciągu żarty:) 05.08.2009] 23:22 Lalinka_54 Marianna Mówiąc o naszym schorzeniu nie miałam na myśli ciebie i mnie tylko naszą kafejkową społeczność . Przecież wien że jeszcze nie masz wyniku, Życzę ci oczywiście żeby był pozytywny. Idź kobieto spać .za poł godziny nawet ja pójdę do łóżka Pozdrawiam

Lalinka54 cos pamiec u Ciebie zawodzi Marianna juz dawno wie jaki ma wynik,moze to skutki odstawienia hormonu? fajna jestes z tym wpisem, pozdrawiam

danan122 Przecież to cytat , nie widzisz jaka data tam jest . Marianna będzie wiedziała o czym mowa.

Witam po małej przerwie . Marianno, Lalinko super ,ze można Was poczytać prawie książkowo,zawsze przyprawiacie mnie o masaż brzucha :) Przechodzę do rzeczy. Złapałam doła Byłam u endo bez kolejki i na pewno wiem ,że przed badaniem nie bierze sie tabletki ( bynajmniej w moim przypadku).Dostałam skierowanie do laryngologa na cito,byłam wczoraj i wiecie czego sie tam dowiaduje.....porażenie nerwu głosowego po stronie prawej .No nie mogę uwierzyć,że to znowu przytrafiło sie mi ,mówił,że jak do pół roku nie ustąpi to juz nie ust\api . 1 września idę ustalić termin do foniatry wprawdzie mam termin na 23 pażdż.do katowic ale ten w Zabrzu będzie szybszy(ten laryngolog i foniatryczka to jacy:najomi z jednego szpitala ) Wiecie co po operacji kręgosłupa porażenie nerwu kończyny dolnej też miało ustąpić do pół roku i niestety.Jestem załamana ,najchętniej pojechała bym w jakąś ciszę i posłuchała szumu morza.Ciągle boli mnie gardło taki piekący ból ,ciągle chce mi sie wyć,to sobie popłakuje do słońca . Mam nadzieje,ze udało mi sie zaczernić. Muszę poszukać czegoś na temat nerwów, strun itp.Chyba,ze Wam sie uda .Macie kopalnię wiedzy w Waszych mądrych główkach .Tym czasem pozdrawiam serdecznie,idę na spacer ,pogoda na śląsku to trzeba korzystać.

Wczoraj odebrałam wynik histo-pato. Potwierdza diagnozę Gliwic, jest w porządku, bo pokazuje, że wśród węzłów wyciętych przez chirurgów znalazł się też ten węzeł z rakiem. Dzisiaj próbuję dodzwonić się do Gliwic, by mi ustalili dalsze postępowanie. Podaję łacinę i tłumaczenie histo-pato (może się komuś słowa przydadzą): 1. Musculi stricte et telae adiposae sine neoplasmate. 2. Carcinoma papillare metastaticum In lymphonodulo. 1. Tkanka mięśniowa I tłuszczowa bez cech nowotworowych. 2. Rak brodawkowy przerzut do węzła chłonnego.

Witam! Właśnie wróciłam z jodu w Gliwicach-kwarantanna 7 dni :( W zaleceniach lekarz wypisał wskazaną dietę ubogofosforanową. Grzebię na internecie i grzebię i nic konkretnego nie mogę znaleźć. Może ktoś ma jakiegoś linka do kompetentnej stronki z rozpiską owej diety bądź wie co można a czego nie? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Beztarczycy... dieta niskofosforanowa unikać trzeba rzeczy nastepujących,a wręcz się wystrzegać; Produkty szczególnie bogate w fosforany to: mleko, sery żółte i pleśniowe, sery twarogowe, sery topione, jogurty, serki homogenizowane, żółtko jaj, pieczywo i niektóre produkty zbożowe (kasze, płatki zbożowe) oraz ryby, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), wędliny i podroby. Często istotnym źródłem fosforanów w diecie są słodkie napoje gazowane typu Fanata, Nata, Cola oraz chipsy zawierające duże ilości konserwantów.

Beztarczycy... dieta niskofosforanowa unikać trzeba rzeczy nastepujących,a wręcz się wystrzegać; Produkty szczególnie bogate w fosforany to: mleko, sery żółte i pleśniowe, sery twarogowe, sery topione, jogurty, serki homogenizowane, żółtko jaj, pieczywo i niektóre produkty zbożowe (kasze, płatki zbożowe) oraz ryby, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), wędliny i podroby. Często istotnym źródłem fosforanów w diecie są słodkie napoje gazowane typu Fanata, Nata, Cola oraz chipsy zawierające duże ilości konserwantów.

beztarczycy W herbacie także są fosforany Guzkowata No nie wierzę , po prostu jakiś pech, a może brak umiejętności u chirurga. Jak byłam u laryngologa przed operacją to mówiła mi, że się to prawie nie zdarza, że to już nie te czasy, że operacja tarczycy wiązała się z zagrożeniem uszkodzenia strun głosowych . Niestety na naszym forum sporo takich osób. Proszę żeby odezwały się osoby , którym się udało z tego wyjść to Guzkowatej poprawi się nastrój. Lolek Jak samopoczucie , zastało tylko kilka dni ?

o jezu :( dzięki za odpowiedź, ale wynika z niej że właściwie to mi zostaje chleb z dżemem-a ja tak lubię jeść. W sumie to nie biorę dużo wapna-3*1000 i 0,25 alfadiolu a wyniki mam w środkowej normie od trzech miesięcy przy zwykłym odżywianiu. Dopiero po tym jodzie wpadli na pomysł diety.