Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytamm

czy to prawda ze w czasie kapieli dziewczynki

Polecane posty

Gość pytamm

przez pierwszy miesiąc nie mozna rozchylac warg sromowych ?

Gość Benia.
NIE PRAWDA Mi położna i pediatra kazały tam myć córeczkę.

Gość podnoszee

generalnie najlepiej nie używać do mycia przestrzeni między wargami żadnych mydełek. Delikatnie musnąć palcem pomiędzy tak, żeby nie naruszać tego \"czopa\" śluzowego, który na bieżąco czyści wszystko. Po co rozchylać? Trzeć tam? Przecież to wyjątkowo delikatne miejsce i bardzo łatwo naruszyć tzw. ciągłość skóry.

nie znam jednoznacznej odpowiedzi, ale mam dwie corki, to juz panny i powiem o swoim doswiadczeniu. Starszej mylam, rozchylalam, mlodszej nic a nic. Dzisiaj jest tak, ze ta starsza co rusz ma jakies drozdze, aby byla lekko przeziebiona, to tam tez infekcja. Mlodsza nic a nic, zero dolegliwosci. Takze sama juz nie wiem czy to mycie mialo jakis wplyw czy nie.

ja jestem czasem zmuszona umyc "dokladniej" te miejsca, bo moja jak zrobi kupe to mozna ja znalezc nawet w pepku ;) ale w wanience nigdy jej niczego nie odchylalam, no raz tylko zeby sprawdzic czy nie ma sklejonych warg

ja tego nie robilam w wanience jak byla mała zeby sie mydlo tam nie dostalo. tylko na przewijaku- jak jej przemywalam gazikami oczy, buzie, uszki to na koniec tez przemywalam wlasnie pupcie przegotowaną ostudzoną wodą.

Gość ewelela
Ja mojej córci w wannie nie rozchylam ale po kąpieli przecieram gazikiem nasączonym oliwką ale bardzo delikatnie,trzeba uważać żeby nic nie naruszyć,jednak tam się tworzy taki "serek"ja bym nie potrafiła jej to tak zostawić.Mi tak pokazała położna i wiele matek tak robi z tego co wiem.

Gość wafelek00000
między wargami znajduje sie taka biała maz i mi własnie lekarka powiedziała aby to zostawić i nie wymywać przez jakis czas dlatego ze to jest naturalne zabezpieczenie u noworodka przed różnymi bakteriami i faktycznie przy kapielach jej tego nie wymywałam czasami delikatnie przecierałam jak zrobiła zadsza kupke to samo znikło tak jakby sie wchłoneło czy może przy kąpielach poprostu się wypłukało teraz normalnie myje pupcie cała a tam też tylko delikatnie.

Gość Do ewelela
ales ty glupia! Zrobilas dziecku wielka krzywde, ten serek wlasnie to naturalna ochrona i nie WOLNO tego zmywac w pierwszym okresie po urodzeniu, samo sie wchlonie, jak poprzedniczka zauwazyla. Boze co za ciemna masa w dzisiejszych czasach!