Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggggggggg

pierwsza wypłata na zwolnieniu w ciąży

Polecane posty

mikołajamama to nieistotne, że zwolnienie jest na przełomie 2 lat. Liczy się ciągłość zwolnienia. Chyba, ze wrócisz do pracy na jakiś czas i znowu potem pójdziesz na zwolnienie. Wydaje mi się, że jak jest przerwa w zwolnieniu to wtedy jest liczone od nowa.

Z tym, że wracając do pracy w trakcie ciąży, po zwolnieniu trzeba często zaliczyć lekarza medycyny pracy, który orzeka czy powrót jest bezpieczny na dane stanowisko.

Gość mikolajamama
dzieki emi a kiedy to jest wyplacane? bo mi wyplaca zus

z ZUSem to różnie bywa. Podobno powinni do 15 każdego miesiąca czy jakoś, ale wiesz jakie są realia. Dziewczyny tu kiedyś pisały, że miały duże opóżnienia. Ale... Zus najczęściej przekazem pocztowym wypłaca, więc czasem warto iść na pocztę i się dowiedzieć czy już są pieniążki, bo czasem po prostu listonosz nie zdążył jeszcze przynieść a już czekają:)

Ja w poprzedniej ciąży (cała na zwolnieniu) i aktualnie (też będzie cała na zwolnieniu) mam średnią obliczana od początku bo w mojej firmie sa nagrody i premie i one są też wliczane i przez to dostaję ok. 150 zł więcej.

Gość mikolajamama
aha dzieki.pytam bo kolezanka mowila ze jej pracodawca zapominal dostarczac do zusu jakis tam papierkow i ona 3 miesiace nie dostawala, wiec wole ich przypilnowac jak za dlugo nie bedzie to musze sie do pracy wybrac, a te dokumenty do zasilku rehabilitacyjnego ja mam skladac czy zaklad pracy robi to za mnie?

Papiery do zasiłku rehabilitacyjnego składasz ty. Możesz je wysłać pocztą, ale powinny być w Zusie min 6 tygodni przed końcem tego 182 dniowego zwolnienia. Zakład pracy musi ci przygotować druki Np-7 i N-10, a ty sobie musisz wydrukować z neta druk N-9 i poprosić lekarza prowadzącego o wypełnienie. Ja dołączałam ksero dokumentacji medycznej od gina i ksero zaświadczenia od neurologa- bo mam problemy z kręgosłupem. No.. i to wszystko co musisz złożyć:)

Gość mikolajamama
bardzo ci dziekuje za pomoc, takie rzeczy powinien robic zaklad pracy bo niby skad ja mam wiedziec ze 6 tyg przed?jakbys mi nie powiedziala to bym nie wiedziala.musze to policzyc bo pewnie niedlugo mi to minie i zadzwonic do moich ukochanych pan ksiegowo kadrowych bo one sie musza sporo namyslec zanim sie wezma za cos :)

bardzo proszę:) akurat jakiś czas temu sama składałam, więc mam info z pierwszej ręki:) Ale jest tak jak mówisz- kadrowe nie zawsze pamiętają o tym wszystkim i potem jak ZUS ma wypłacać to mogą być opóżnienia. Lepiej się wcześniej upomnieć:)

Gość kachaaaa
hej! jestem na L4 w ciazy i teraz ma mi ZUS wyplacic wynagrodzenie! mam pytanko jak długo sie czeka na 1 wynagrodzenie?? czy jest ono w danym miesiacu czy z opoznieniem!! z gory dzieki za odpowiedz

Gość a slyszalyscie
o przedluzeniu zasilku chorobowego ze 182 dni do 270 od tego roku a tzn.ze mozna chorowac calą ciąże i nie trzeba przejmowac sie ZUS-em,ja jestem na L4 od 2 miesięcy,obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży,co do wypłaty to mam prawie taką jak przez ostatnie miesiące,czekam na najblizszą bo ta będzie za pełny przechorowany miesiąc bo w poprzednim mialam kilka dni przepracowanych i dodam jeszcze ze dostaje kilka roznych premii ktore traci sie przy zwyklym chorobowym ale przy ciązy są one wliczane do sredniej z ostatnich 12 miesięcy,dołączam link z ciekawą stroną http://www.portalkadrowy.pl/188878_doczekalismy_sie_zmian_kp__ustawa_prorodzinna_przyjeta_przez_sejm.html pozdrawiam wszystkie ciąężarne:)

Gość a slyszalyscie
jeszcze jedna sprawa-mam 2 kolezanki z pracy ktore rodzily w 2008 roku,dopoki nie przekroczyly 182 dni to pieniądze wyplacal im zaklad pracy mimo ze byly juz pod zus-em,dopiero pozniej na to swiadczenie rehabilitacyjne czekaly dosyc dlugo,bo oczywiscie zus ma czas,2 miesiące byly bez pieniędzy a jedna z nich dostała kase kilka dni przed urodzeniem,więc dobrze sie stalo ze zmienili te przepisy bo to głupota zeby kobiete w 7 miesiącu ciązy wzywac na komisje(tak miala 38letnia kolezanka) bo nie wystarczylo wyslanie dokumentow pocztą,a to przeciez jest oczywiste ze jak nie mozna przacowac na początku ciązy ze względu na charakterystyke pracy lub stan zdrowia to tym bardziej nie mozna tego robic pozniej:)

cze mam pytanko do "a slyszalyscie" jak oni wyplacaja to l4 przez poczte czy na rachunek bankowy ??? No i czy trzeba podawac im jakies dane dane czy cos bo wiem ze jak na rach. to trzeba a jak jest w przypadku kazu pocztowego????

Gość Kim2222
L4 jesli jest wiecej niz 20 pracownikow placi pracodawca ale po tych tam 30 dniach zus wysyla kase do pracodawcy a firma do nas wiem bo bylam w zusie. bo zbyt malo pieniazkow dostaje.