Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

brail

prosze czy dziekuje

Polecane posty

Co sprawia wam wiecej satysfakcji , kiedy slyszycie prosze czy dziekuje ?

ehh, ciezko ludziom odpowiedziec na proste pytanie dopiero trzeba z niego zrobic problem wtedy moze sie ktos wypowie. Moja kobieta genialnie gotuje, i ostatnio zwrocila mi uwage iz nigdy nie mowie prosze gdy chce aby zrobila obiad tylko chodze i powtarzam jaki to ja jestem glodny :D. Kobieta moja gotuje dlatego iz ja mam do tego 2 lewe rece i czego bym w kuchni nie dotknol to efektem jest cos pomiedzy Hiroshima z 45 a Stalinowska polityka wobec wlasnej elity wojskowej, innymi slowy lekko ujmujac \"nic dobrego\". Oczywiscie w miare potrzeb staram sie pomagac np. obrac ziemniaki umiem sprawnie. Pozatym dzielimy sie obowiazkami. Dlaczego o tym pisze ? prewencyjnie aby uprzedzic atak jadowitych feministek. wracajac do tematu ? Mimo iz nie mowie prosze gdy jestem glodny nigdy jeszcze nie zapomnialem powiedziec dziekuje po smakowitym posilku (innych jak \"bardzo smaczne\" nigdy nie bylo) do czego rowniez zdaza mi sie czesto dolaczyc buziaka. Teraz was rozczaruje, nie jest wbrew temu co napisalem powyzej problem, ot poprostu kobieta zapytala mnie dlaczego nigdy nie mowie \"prosze zrob mi obiadek\" Widac jej to przeszkadzalo dlatego od tamtej pory staram sie o tym nieszczesnym prosze pamietac ale nie zawsze mi wychodzi. Wiec stawiajac sie w podobnej sytacji gdybyscie mialy do wyboru prosze czy tez dziekuje co wolalybyscie uslyszec?

Gość Ju......
Oj, to mów jej i jedno, i drugie. Przeciez Cie to nie kosztuje...

Jak juz wspomnialem staram sie o tym pamietac, ale niestety slowo prosze nie wystepuje w moim slowniku zbyt czesto jako iz nie mam w zwyczaju prosic ludzi o cokolwiek, zawsze wole najpierw owo "cokolwiek" starac sie rozwiazac we wlasnym zakresie, czymkolwiek by nie bylo. Natomiast dziekuje przychodzi mi duzo latwiej.

Gość Ju......
Ale nie musisz używać słowa "proszę". Możesz równie dobrze powiedzieć Twojej kobiecie: "Kochanie, ugotujesz mi dziś coś smacznego?" czy coś w tym stylu. Zawsze to inaczej brzmi niż "ale jestem głodny".

oj, ale przeciez napisalem ze nie ma zadnego problemu, jeli pamietam to mowie prosze, czy tez tak jak wspomnialas uzywam do tego celu innych slow. Pytanie brzmi ktore slowo oraz co sie wiaze z danym slowem odczucie sprawia Tobie oraz reszcie populacji wiecej satysfakcji. Tak wiec jest to prosze czy dziekuje ? Tak z ciekawosci pytam, sam osobiscie wole gdy ktos mi podziekuje za moja pomoc (czy tez jakakolwiek inna czynnosc) w tej czy innej kwestii i z regoly nawet nie czekam az dana osoba wypowie owo magiczne prosze a poprostu sam oferuje pomoc czy tez wykonanie jakiejkolwiek innej czynnosci ktora z tym slowem moglaby sie wiazac.