Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitikeci

Jak pokochac siebie?

Polecane posty

Gość kitikeci

Ponoc póki nie potrafimy kochac siebie, to nie układaja nam sie związki, relacje z ludzmi. Tak, to juz wiem, w każdej książce psychologicznej o tym jest wspominane. Jak krok po kroku się do tego zabrac? Jak zmienic pogarde i kompleksy w sympatie do samej siebie? Czy komus z Was udało się?

Gość sie pytam tylko
sama probuje...na razie nie wychodzi

Gość mi sie udaje
ale na krotko. teraz znow mam dola i uczucie beznadziejnosci. i dobrze zdajsobie spraw,e ze poki nie otworze sie na inyc, nie pokocham siebie nie bedzie dobrze.

co to znaczy pokochać siebie ? to znaczy uznać w sobie , swoje JA. to że jestem najważniejsza - dla siebie. pewnym osobą przychodzi to z trudem, gdyż nie dostały " odpowiedniej porcji MIlości od rodziców " bo to oni uczą jak kochać siebie. trzeba uznać że moje uczucia i potrzeby są ważne. ze nie są mniej ważne niż innych ludzi. czyli dbasz o wszelkie aspekty swojego życia. o spokój, zdrowie, kondycje, o to co na siebie wkładasz, o to jak się czujesz ze sebą i z kimś.dbasz o swoje dobro i ochraniasz siebie od wszelkiego zła. nie dopuszczasz do siebie ludzi ktorzy cię ranią. czyli jesteś bardzo uważna na swoje odczucia pragnienia i potrzeby. nie szkodzisz sobie swoim uczuciom i potrzebą. nie mylić chorego egoizmu- ze zdrowym egoizmem.chodzi o właściwe proporcje. pozdrawiam ciepło

również dbasz o to co jesz. czyli nie wtłaczasz w siebie 2 schabowych z kapustą i kawał tortu na deser bo to ci nie służy ani zdrowotnie ani wizualnie

Gość sie pytam tylko
pewnym osobą przychodzi to z trudem, gdyż nie dostały " odpowiedniej porcji MIlości od rodziców " bo to oni uczą jak kochać siebie. nie zgadzam sie z toba do konca. mozna nie kochac siebie z roznych przyczyn, np. nie alceptujemy swojego wygladu np ciezko jest pokochac siebie samego i wyzbyc sie kompleksow jezeli na masz szpecace blizny lub inne ulomnosci

znam osoby niepełnosprawne, które mimo swoich ułomności kochają siebie.żyją zadowolone bo umieją zaakceptować siebie mimo blizn i braku kończyn.dostały miłość , mają ją w sobie i potrafią ją dać innym.

Gość sie pytam tylko
tylko im pozazdroscic ze pomimo tego co ich spotkalo potrafia ulozyc sobie zycie ale takich osob jest malo. wielu z nich siedzi samych w domu bo boja sie odrzucenia tzn nie kochaja siebie i mysla ze nikt nie jest w stanie ich pokochac. pokochanie siebie wcale nie jest takie latwe! nie wystarczxy ladnie sie ubrac, umalowac i wmowic sobie ze jest sie najcudowniejszym na swiecie zwlaszcza jesli pewnych rzeczy nie da sie naprawic

mam wrażenie, że nie zostalam zrozumiana. troszkę to słyciłaś/es. nie chodzi o fatałaszki, one nie są najwazniejsze ale też mają swoje znaczenie, bo to wyraz jak siebie traktujesz. chodzi o wew. przekonanie i wew. odczucia co przeklada się na zachowania i zewnętrzny przekaz siebie.

Gość aphasia
Ja też mam z tym problem.Jestem na wózku i niby wszystko jest w porządku,ale tak naprawdę nic nie jest bo brakuje mi często kogoś,nie umiem przebywać sama ze sobą,objadałam się często,nie wiem co mam zrobić...

Gość acseza
ja mialm wypadek w wieku 2 lat wylalam na siebie gorace mleko. mam blizny na klatce piersiowej ktorych sie bardzo wstydze. nie potrafie sie zaakceptowac pomimo ze faceci z ktorymi (bardzo rzadko)sie spotykam twierdza ze im to nie przeszkadza. nie umiem pokochac siebie chociaz ze jestem (mimo tych blizn) ponoc calkiem ladna

Gość aphasia
acseza ja mam 25 lat a dopiero teraz ktoś się zaczyna mną interesować,ale to też tak nie do końca.Mam wrażenie,że dopóki siebie nie pokocham to mnie też nikt nie pokocha,ale jakoś nie umiem się zebrać w sobie...

jest róznica - nie umiem - nie chcę, bo wolę sobie pofolgować. coś straciłam to sobie nadrobię jedzeniem. nie tędy droga. nie możesz zmienić faktu że jesteś na wózku. i tu nie ma innej drogo jak dojście do akceptacji, bo żadne targi z losem nić nie dadzą. ale na wszystkie inne aspekty swojego zycia masz wpływ. to ty decydujesz to ty wybierasz to ty rządzisz o czym myślisz i jak coś ci nie służy nie myślisz jeśli facet cię akceptuje a ty siebie nie - to masz wew. problem i tylko ty możesz nad tym zapanować. jesteś tym o czym i jak myślisz .

Gość acseza
yeez moze gdybys miala podobny problem to wiedzialabys ze nie jest to wszystko takie latwe...latwo sie tylko tak mowi

pokochać siebie? Każdy ma chwile zwątpienia w swoje mozliwości.Nie ma na świecie osoby która sie kocha bez żadnego''ale''

Gość aphasia
Tylko,że ja uważam,że jestem ładna i inteligentna,ale jak ktoś się zaczyna interesować to i tak znajdę sobie tysiąc wymówek żeby czegoś nie zaczynać.Więc jednak chyba nie kocham siebie skoro tak jest.

w życiu nic nie jest łatwe. ani dla zdrowych ani dla okaleczonych. ale sami decydujemy jak chcemy przezyć swoje własne życie. można się użalac nad sobą plakać nad swoim losem i wszystko negować a można wziać odpowiedzialność za siebie, swoje życie , swoje wybory, swoje myśli, samotność to też tylko wybór. świat jest pełen ludzi i zdrowych i na wózkach, bez rąk, nóg, niewidzących i nieslyszących . jedni mimo to są szczęśliwi a inni nie.to wybór. mozna siedzieć w 4 ścianach i można poszukać sobie podobnych, lub innych . nie wiesz w jakiej jestem sytuacji, jakie mam problemy ale wiesz że łatwo mi się mówi. tobie też się latwo mówi, że nie umiesz pokochać siebie, że ci trudno, a co z tym zrobiłaś.? mówisz tylko ? pokochać siebie zdobyć poczucie własnej wartiości to proces, o który trzeba dbać i walczyć całe życie bo nic nie jest nam dane raz na zawsze.

Gość aphasia
yezz mądra z Ciebie kobieta naprawdę :) Nawet w horoskopie ostatnio mi pisało,że mam przestać być cierpiętnicą i malkontentką to wtedy się wszystko ułoży....

no to do roboty :D pamiętaj to nie będzie proste , ale jest jak najbardziej osiągalne i realne do zdobycia powodzenia trzymaj się cieplo