Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zestresowana wyborem

Pomocy! Jaką metodę wybrać jako pierwszą? Jaka będzie najlepsza?

Polecane posty

Witam. Mam prośbę do Pań, które posiadają większe doświadczenie w antykoncepcji hormonalnej. Mam już swoje latka ;) ale dopiero teraz zaczynam współżycie. Chiałabym się zabezpieczać metodą hormonalną. Myślałam o tabletkach ale ginekolog zaproponował mi jeszcze 2 inne metody hormonalne, z czego słyszałam tylko o jednej z nich - o plastrach. Na razie wypisał mi skierowanie na komplet badań (uparłam się na nie bo kiedyś brałam przez 3 m-ce Diane 35 na problemy hormonalne i skórne i miałam po nich straszne skutki uboczne). Podejrzewam jednak, że nie będzie żadnych przeciwskazań więc do wyboru dał mi 3 metody: - pigułki (najprawdopodobniej Yasminelle) - prastry EVRA - krążek Nuva Ring no i teraz rozważam wszystkie za i przeciw ale ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w antykoncepcji to ciężko samej zadecydować. Jak pytałam się ginekologa, która metoda jest najlepsza, stwierdził, że wszystkie mają porównywalną skuteczność i działanie a więc także i ewentualne skutki uboczne, które jednak ciężko przewidzieć więc decyzja należy do mnie :-S Za pigukami przemawia dla mnie taka świadomość, że codziennie się zabezpieczam i w przeciwieństwie do krążka nie obawiam się, że wypadnie, wysunie się albo źle go umieszczę i zniknie cała antykoncepcja. Z drugiej strony trzeba się codziennie pilnować... Pigułki są też najtańsze z tych 3 metod ale może warto zapłacić te 20 zł więcej i mieć spokój?? Do plastrów jestem najmiej przekonana: widać je (nawet jeśli przykleję je na pośladku to np w czasie sexu i tak jestem naga...) podobno zostawiają czarne ślady, potrafią się odkleić i są najdroższe z tych 3 metod. Krążek Nuva Ring. Lekarz był do niego bardzo pozytywnie nastawiony. Na pewno jego zaletą jest to, że wystarczy jedna aplikacja na 28 dni i że nie męczy się wątroby ale co do tej metody mam też najwięcej obaw: - Czy on się nie wysuwa/nie wypada??? Pytam zwłaszcza dlatego, że ja produkuję dużo śluzu na codzień a już szczególnie w czasie podniecenia... - Podobno nie przeszkadza w sexie... czy to prawda? - Czy jako dziewica dam radę go sobie zaaplikować?? Nie stosuję tamponów ale nieraz musiałam stosować globulki dopochwowe albo kremy z pomocą aplikatora i jakoś dawałam radę. Jednak 2 palców to ja raczej nie wcisnę (błona) :( czy da się to zaaplikować jednym palcem? Sporo tych pytań i wątpliwości ale może komuś zechce się to przeczytać i odpowiedzieć... ;)

Gość podpowie ktoś cokolwiek

Gość uppppppppppppppppppp
:( :( :( :( 😭

Gość Noctua
Na sam początek polecałabym tabletki.Samo zaczęcie współżycia wiążę sie zawsze ze stresem większym lub mniejszym.Po co więc dokładać jeszcze stres dotyczący, czy krążek dobrze założony, czy nie wypadnie, czy się zmieści, a plaster może się odklei może nie?etc.Potem możesz zmienić przecież z tabsów na krążek albo plaster.Powodzenia.

777-X dzięki za adres ale już wcześniej tam byłam poszukując info o różych metodach, złaszcza krążku - rzeczywiście z 3 wymienionych metod, ta wydaje mi się "najatrakcyjniesza" choć może nie koniecznie na pierwszy raz... :O Nouctua ma chyba rację z tabletkami na początek, choć przy nich trzeba się bardzo pilnować... sama nie wiem :O

Tabletki. innych nie probowałam, plastrom jakos nie wierzę, nie wiem czemu. a ten krazek... tez nie jestem przekonana czy to takie komfortowe, moze i tak...

Gość Noctua
Bez przesady z tym pilnowaniem.Trzeba uważnie przeczytać ulotkę i po prostu się do niej stosować.Biorę tabletki z przerwami już ok. 5 lat i nic sie nie stało.Pierścień jest fajna metodą, ja niestety nie mogę go stosować, ale na początek tak jak już pisałam lepsze wydają mi się tabletki.Lekarz zresztą jak się wybierzesz też na pewno porozmawia z Tobą i spróbuje polecić najlepsza metodę dla Ciebie.Pozdrawiam.

Gość blackcat
na pierwszy raz ten krążek nie wydaje mi sie najlepszy - tylko dodatkowy stres. plastrów nie lubię :o widać je, trzema zmieniac miejsce przyklejenia, wchodzi pod nie brud itp tabletki są ok :) stosuje i po pewnym czasie przyjmowanie ich to rutyna - nie trzeba specjalnie pamietac o nich - to już odruch.

Gość ponny
Na początek polecam prezerwatywy + ostatnie dni przed okresem.

ja polecam tabsy dibra sprwa pod warunkiem wszytsko ok ja musze wybrac inna metode i chyba zdecyduje sie na ten krażek jezeli dalej tak bedzie przy tabsach pozdrawiam