Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Realski

Szybki Ślub

Polecane posty

Gość Realski

Witam, Ja i moja dziewczyna jesteśmy ze sobą zaręczei od ponad roku i powoli zbieraliśmy budżet na ślub. Jednak okazało się że będziemy mieli dzidziusia:) Teraz chcemy jak najprędzej wziąść ślub kościelny jednak chcemy to zrobić bez zapowiedzin ze względu na wścipskich sąsiadów mojej ukochanej. Z tąd moje pytanie czy wiecie w jakim terminie da sie zorganizować ślub kościelny i czy nie wiecie gdzie w Warszawie dało by sie coś takiego zorganizować?? Z góry dziekuje za pomoc.

Gość BECZKA SMIECHU*****
PO ZLZENIU PAPIEROW U KSIEDZA MUSI MINAC 3MIESIACE DO DATY SLUBU

Gość jojojjjo
zgadzam się - muszą być zapowiedzi i 3 miesiące od podpisania "umowy przedślubnej" - to niejest takie hop siup - księża kładą nacisk na to bo potem pary się rochodzą i chcą umieważnienie więc są nauki przedmałżeńskie, umowy ze szczegółowymi pytaniami, zapowiedzi wiszące 2 tygodnie w obu parafiach młodych itd - ale jeśli pojdziecie do księdza i przedstawicie mu sytuacje to może wam nieznacznie skróci ten czas.. wszystko zależy od proboszcza

3 miesiące to tylko termin oficjalny. mówi się 3 miesiące dlatego że jakby młodzi czegoś nie mieli np nauk to jest czas wszystko załatwić. oczywiście że można zorganizować to w miesiąc. papiery można załatwić nawet w tydzień ale zapowiedzi to rzecz obowiązkowa, conajmniej 3 tygodnie wcześniej muszą być ogłoszone zapowiedzi. dużo zależy tez od księdza oczywiśćie. jeśli jest jakiś nieprzyjazny to kto wie czy nie będzie Wam kazał czekać w co wątpie. życze powodzenia!!

My sie śpieszyliśmy, bo mąż dostał wezwanie na komisję, ja byłam w ciąży i nie chciałam zostać bez środków do życia w razie co.Chcieliśmy ślub konkordatowy. Poszłam do proboszcza bezpośrednio, porozmawiałam i jeszcze w tym samym tygodniu ukazały się zapowiedzi. 4 tygodnie potem braliśmy ślub a te nauki przedmałżeńskie skończyliśmy po ślubie. Także trzeba się dogadać.

a ja miesiąc przed zdecydowałam ze jednak będzie ślub..i żadne trzy miesiące nie czekaliśmy:)

Gość 3i3
Nadiya26l ile wazyłas przed ciaza ??

Gość feddddd
zalezy ile da się księdzu. Tylko, ze szybki ślub, a potem może być szybki rozwód.

Można szybko, ale zastanów się, czy warto? Może poczekać aż dzidzia się urodzi i nie robić wszystkiego pochopnie :D

termin może i da się skrócić, ale nie wiem czy uda wam się bez zapowiedzi to zrobić poza tym po co się spieszycie?? chcesz uniknąć gadania?? i tak będą gadać że się bzykaliście bez ślubu zresztą czy czyjaś opinia jest taka ważna??

3i3🌼cholernie duzooo przytyłam ciąży 40 kilo..kurwa ze tak się zapuściłam wstyd ..przed ciążą ważyłam 57kilo:):):) jej były to moje kochane kilogramy:):) ehhhhhhhhhh a w tedy jeszcze narzekałam ze byłam gruba...

jak "co łaska" będzie większe to wszystko da się załatwić szybciej :D zależy jaki ksiądz :D nie mniej miesiąc czasu to minimum (ze względu na te zapowiedzi, które są wywieszane 3 niedziele przed ślubem)

Bzdury opowiadacie z tymi 3 miesiącami straszne!!!! trzebaby iść do księdza i pogadać, przedstawić jaka jest sprawa i ze zależy Wam na szybkim ślubie. Powinno wystarczyć 3 tygodnie zapowiedzi - jeśli chcecie by sąsiedzi się nie dowiedzieli proponuje poszukać w innych parafiach.

Gość Realski
Z tego co wiem(wyczytałem) to zapowiedzi można uniknąć w szczególnych przypadkach... a chcemy bez zapowidzi ponieważ moja narzeczona pochodzi z małej miejscowości w któej wszyscy biorą ślub przez ciąże z nami miało być inaczej... no ale cóż... poprostu nie chce żeby moja narzeczona była pokazywana jako kolejna.. dlatego chcey wziąść ślub po cichu i pomieszkac troche u mnie i przeczekac:)

No z tymi zapowiedziami to rzadko się da uniknąć ich wywieszania. To niby jest po to, żeby w razie co ktoś mógł uprzejmie poinformować o okolicznościach przemawiających przeciw zawarciu związku. I niestety księża się dziwnie patrzą jak się nawet o to zapyta czasem:P

Guzik prawda, jak czytam te brednie to mnie świeżbi język. Jakie 3 miesiące od złożenia dokumentów? Ja biorę ślub 27 grudnia a przygotowania zaczęlismy niecale 2 tyg temu od nauk przedmalzenskich(5 tygodni w kazda niedziele nauki). Na dzien dzisiejszy jestesmy ze wszytkim do przodu. Zostalo tylko zaplacenie potem za sale, oplacenie fotografa, kwiaciarni,tortu(wszystko juz zaklepane) z dokumentami idziemy w poniedzialek do księdza a na zapowiedzi trzeba dac miesiac przed slubem. żadna filozofia po prostu nie biadolic tylko się sprężyć! pozdrawiam i powodzenia wszystkim szybkim ślubowiczom.

Dokładnie. Ja nawet nie musze mieć nauk. Poszliśmy załatwiac chrzest i proboszcz nam zaproponował że udzieli nam ślubu, a jedyne potrzebne dokumenty to akty chrztu. własnie czekam na papierek, potem szybciutkie zapowiedzi i jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku kościelny bedziemy mieć.

Wiecie, tak naprawdę to tylko kwestia tego z jakim księdzem ma się do czynienia. W mojej parafii np. jest straszny służbista i u niego bez wszystkiego się nie obejdzie. Inaczej nie zgadza się na ślub i koniec, a że ma układy w Kurii, to nie obchodzi mu to, że ktoś będzie chciał mu problemów narobić. Jeden ksiądz jest w porządku, inny zaś nie do końca. Zalezy na kogo się trafi.

Gość bzdura34098
zalezy od ksiedza,ja te zpochodze z malej miejscowosci,zaszlam w ciaze szybciej niz bylo w planie poszlam porozmawiam i nie bylo zapowiedzi,tz oglosil 2 tyg przed slubem ,ze w sobote bedzie slub i tyle.... musisz pogadac z dobrodizejem na spokojnie, a na nauki tez nie chodzilam..

Powiem Wam, że u mnie laska, zaszła w ciążę, ksiądz dowiedział się o tym i nie wyraził zgody na daną datę ślubu, jaką oni sobie wybrali, a chcieli, żeby nie było jeszcze po niej widać i zgodził się na udzielenie im ślubu dopiero jak dziewczyna urodziła. Ale myślę, że w większym mieście jest inaczej.