Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pocztóffka

Czy kierowany do mnie przekaz pocztowy może odebrać z poczty mój mąż?

Polecane posty

Gość pocztóffka

Czy wie ktoś może, czy mąż może odebrać za mnie pieniądze, które ktoś (konkretnie sąd) mi przesłał przekazem? Kilka miesięcy temu o odległym mieście byłam świadkiem w sądzie, wystąpiłam o zwrot kosztów, uznali to i mają przysłać za jakiś czas - przkekazem pocztowym. Sęk w tym,że wyjeżdżam na 2 miesiące i nie będę mogła odebrać tych pieniędzy. Czy mogę napisać mężowi jakieś upoważnienie - dowodu wiadomo mu nie zostawię. Czy Poczta Polska honoruje coś takiego? A jeśli nie może to czy ta kasa wróci do sądu jak list polecony po 2 tygodniach od nieodebrania? Orientujecie się może???

Gość Małgosia Wydrzyńska jest fajna
zadzwoń na pocztę i się zapytaj

Listów poleconych nie wydadzą nikomu poza tobą tych z sądu i z urzędu skarbowego, inne listy może odebrać każdy dorosły zamieszkały pod tym samym adresem co Ty.

Gość pocztóffka
No właśnie nie mogę się dodzwonić do całodobowej u mnie,a wyjeżdżam jutro... Jak przyszedł mi wezwanie do sądu i też mnie nie było to musialam przyjeżdżac,bo z sądu tylko do rąk własnym. Ale z pieniędzmi na przekaz może jest inaczej...

Wiem - trzeba napisać pełnomocnictwo.Mam gdzieś wzór.

Gość pocztóffka
>>>PUMA, czy przekaza pocztowy mam rozumieć jak list? Kochana mój listonosz to wszystko daje, byleby zbyć przesyłkę. Sama odbierałam polecony mężowi z sądu,ale...to listonosz.a mój mąż jak on chodzi pracuje więc pozostaje tylko wizyta przy okienku i tu mój problem...

A o upoważnienie najlepiej zapytaj się na poczcie bo nie wiem jak to jest jak to dotyczy pieniędzy.

Gość pocztóffka
>>>>Małgosia Wydrzyńska....>>> Proszę jeśli możesz wklej ten wzór jeśli możesz. Dziś napisze i zostawię mężowi,może się uda. Szkoda by ponad 100 złotych przepadło, właszcza,że wydałam i tak więcej na ten dojazd do sądu. Proszę o wzró:)

poszukaj sobie gdzieś na necie, bo mi sie nie che

------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ UPOWAŻNIENIE Niniejszym upoważniam mojego męża .............................. legitymującego się dowodem osobistym : seria ........ numer : ......................... do odbioru .................................. ………………………………………………… z ......................... w ............... nr ……………………... z dnia ………….. r. złożonego w Urzędzie Pocztowym w ............................ przy ul. ............................................ ...................................... ................................................... (data) (podpis)

tylko musisz mieć pieczątkę notariusza. Ps. 21.12 to oczywiście podszyw

spadaj krawcu podszywaczu

Gość pocztóffka
Dzięki bardzo, chociaż nie bardzo rozumiem ten wzór,ale dojade do tego, noc przede mną;).Dzięki jeszcze raz:)

a czego nie rozumiesz ?

I nie wiem czy tego upoważnienia nie musi dostarczyć osoba która upoważnia w takim przypadku Ty ale nie jestem pewna.

Gość pocztóffka
R 30;……………………& #8230;… z ......................... w ............... nr ……………………... z dnia ………….. r. złożonego w Urzędzie Pocztowym>>>> ten fragment jakoś do mnie nie przemawia.Ciemna masa jestem;)

To R30 i obok się przypętało z komputera bo przerzucałem z moich dokumentów. z - Sądu ( twojego ) w - miejscowość Sądu nr - numer listu poleconego , przekazu itp.

przepisz porządnie na komputer i masz.

Gość pocztóffka
Dzięki, numeru przekazu nie napiszę, bo przecież go nie znam, no i chyba wiarygodniej będzie ręcznie. Dzięki bardzo i pozdrawiam:). Wyczytałam w necie,że na poczcie się płaci 2 złote i można kogoś upoważnić, może jutro sama zdąże to zrobić:)

Numer przekazu poda ci facetka na okienku

Ręcznie jest nieprofesjonalnie.

Gość pocztóffka
Nie poda,bo ten przekaza ma dopiero przyjść, może za tydzień, a może i za miesiąc. W każdym razie ja go nie odbiorę...No nic moze się jeszcze dzisiaj dodzwonie,albo polece jutro z rana;)

Gość pocztóffka
może i nieprofesjonalnie, ale w moim przekonaniu (może błednym) bardziej wiarygodne. Pracowałam kiedyś w urzędzie i moje szefostwo wolało właśnie odręczne pisma.

ja mam taki gotowy druk w komputerze jak odbieram rodzince list ze skarbowego - na poczcie byli zachwyceni formularzem.

Gość pocztóffka
No i super. Z gotowca skorzystam tak, czy owak. Może moi byli szefowie byli nieco przewrażliwieni;).

polecam się.

Gość a a a b
jesli Twoj maz jest zameldowany tam gdzie Ty to moze odebrac przesylke z sadu, nie sa potrzebne zadne pelnomocnictwa, to normalne pismo procesowe ktore moze odebrac dorosly domownik

Gość a a a b
sorry nie doczytalam, ze tu chodzi o przekaz pieniezny - tego nie wydadza na poczcie, nawet z upowaznieniem bedzie problem

Przekaz odebrany ??

Gość słoneczko moje najukochańsze
Zgodnie z prawem może odebrać, ale w praktyce jest tak, że urzędy pocztowie robią problemy, dlatego najlepiej będzie jak udzielisz mężowi pełnomocnictwa z podpisem notarialnie poświadczonym.