Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Zapraszam wszystkie kobiety ktore byly lub sa w ciazy bedac w UK. Jestem w 6 tym tygodniu i strasznie przerazona... Bo roznice w dbaniu o kobiete w Polsce a w Uk jest calkowicie inne. Czy ktos ma z Was doswiadczenie??? I jesli tak to jakie??? dziekuje i pozdrawiam :)

Hej ja bylam:) jak bede miala czas to Ci napsize moje doswiadczenia, ale teraz maly obywatel sie domaga mamy:)

ja tez bylam:) bylam w ciazy i w polsce i tu...roznice diametralne ale do przezycia.pierwsza i podstawowa roznica jest brak badanie ginekologicznego....ja nie moglam sobie na poczatku z tym poradzic:(,balam sie ze szyjka mi sie skroci albo rozwarcie bede miala za wczesnie:(w polsce robia w takich wypadkach podszycie a tu nawet nie sprawdzaja,nie sprawdzaja ph w ciazy,nie robia posiewow(przynajmniej tu gdzie ja rodzilam-byc moze nie jest to regula). w uk sprawdzali mi co miesiac cisnienie i mocz,krew mialam pobierana dwa razy i to wszystko..usg standartowo robia chyba 2 razy...mi ze wzgledu na pierwsza trudna ciaze robili wiecej,no i pozniej centymetrem mierza brzuch. tak to mniej wiecej wyglada. jakby co to pytaj z checia ci odpwiem.

jak pisalam jestem w 6 tyg.... Nie wiem co nawymyslac zeby mi usg zrobili wczesniej niz w 12 tyg!!! A o czym mowisz ze trudna mialas pierwsza ciaze??? Bo wiem ze jak tu poronisz to maja to gdzies i ze to dla nich normalne?? Jakos w glowie mi sie to nie miesci??? ze oni nawet nie sprawdza czy ta ciaza nie jest pozamaciczna? Moj chlopak jest anglikiem i wogle mnie nie rozumie...stwarza to wiele nieprzyjemnych sytuacji miedzy nami... :( Czy moglabys mnie jakos uspokoic PROSZE :)

ja w pierwszej ciazy nie mialam wod plodowych,zrobili mi cesarke w 29tyg:(ale wszystko skonczylo sie dobrze-dzis wiktoria ma 7 lat:) fakt-tu ciaza liczy sie od 12 tygodnia po pierwszym usg:( i chyba nic na to nie poradzimy:( po pierwsze nie mysl o glupotach,mysl pozytywnie-wszystko bedzie dobrze przeciez tyle kobiet tu rodzi wiec i u ciebie bedzie dobrze:):):):):) pracujesz??? niby ciaza od 12 tyg jest ciaza:(ale ja powiedzialam w pracy zaraz po tescie:)jakby cos wiec tez ci radze powiedziec jezeli pracujesz.

Wiec tak.... jak ciaza przebiega prawidlowo to nie masz sie czym martwic. Z tego co slyszalam (ale to nie moje doswiadczenia) oni tu nie podtrzymuja ciazy lekami.. wiec jak masz zagrozona to niestety poronisz:/ Faktycznie robia malo badan... ja mam chora tarczyce i badania mi zrobili w 8 miesiacu! Dodam, ze hormon tarczycy jest wazny, bo jego brak moze spowodowac poronienie ,a dziecko samo zaczyna go produkowac od 5 miesiaca... No, ale ja bylam w Polsce dwa razy podczas ciazy i robilam wszystkie badania. Jesli chodzi o usg to mialam ich chyba z 5, ale standardowo sa dwa i pierwsze wlasnie w 12 tyg. Ja pierwsze mialam w 8 tygodniu.. zglosilam sie do szpitala z bolami brzucha, w szpitalu co prada nic nei zrobili poza standardowym paraceemolem:/. ale dali mi skierowanie do poradni wczesnej ciazy (czy jakos podobnie) i tam mi zrobili usg.. wiec jak sie bardzo boisz i chcesz szybciej usg to moze sprobuj zrobic tak jak ja... mnie to bardzo uspokoilo:) CDN

Gość tez_mamuska
A po cholere Wam USG wczesniej niz w 12 tygodniu !?!? Przeciez normalne badanie ginekologiczne chyba macie wiecej niz 2 razy... ?Moze by tak troszke wrzucic na luz ...?

Na opieke w cizy nie moge narzekac... wszsytko jest tak jak pisala Katarzyna, ale jesli cos sie dzieje to reaguja. Raz poszlam do lekarza i mialam za wysokie cisnienie.. od razu zadzwonil do szpitala i mnie tam wyslal.. na szczescie cisnienie spadlo i po 4 godzinach wyslali mnie do domu. A co do czestotliwosci usg... ehh przezylam troche nerwow bo maluch byl za duzy i do ego mial za wielka glowe.. nie miescila sie w normach na wydruku... najpierw panikowalam i plakalam, ale jak po kolejnym usg nagle swierdzili, ze jest za malutki doszlam do wniosku ze mam ich gdzies i dla dobra dziecka przestaje sie przejmowac. W kolko mi mowili, ze dziecko ma duza wage i jest wysokie, ze moze bedzie porzebna cesarka ze wzgledu na jego wielkosc, a jak przyszlo do porodu to sie urodzil maluch z waga 3410 (na usg w 36 tygodniu mial juz niby 3418! i 48 cm! a urodzilam w 41 tygodniu) i glowka miescila sie dokladnie posrodku normy:) Podsumowyjac to spokoj, spokoj i spokoj.... acha... i duzo cierpliwosci chyba ze mieszkasz gdzies gdzie tyle kobie nie rodzi.... moja pierwsza wizyta w przychodni przyszpitalnje rwala 5 godzin.. z czego poltorej czelakam na pobranie krwi:P Jak sie bardzo boisz i masz mozliwosc to idz do polskiego ginekologa.. jesli mieszkasz w Londynie to moge polecic:)

Gość tez_mamuska
zadnego badania ?!? No nie, to z kolei troche przeginaja w druga strone... :-O

Hihi Kasiu.. sliczne imie:D:D:D:D A date urodzin sobie sam wybral.. to byla cesarka ze wzgledu na zanik tetna.. termin mialam na 1 sierpnia:) A wlasnie.. ginekologicznie nie badaja w ogole.... Ja jeszcze podczas ciazy mialam lozysko za nisko, ale sie wszsytko unormowalo.... generalnie co szlam do lekarza to cos tam bylo... wiec chodzilam nerwowa az sie przestalam przejmowac. tez_mamuska... wlasnie.. ja mialam bole z prawej strony ( jajnik z ktorego mialam jajeczkowanie) i balam sie ze moze to ciaza pozamaciczna:(

Pracuje w kancelarii wiec skoro nic tu nie robia do 3 miesiaca - nie powiem az bede pewna ze bedzie ok :) Nie przepracuje sie wiec dzidzi nic nie grozi :) Tylko gdybym dostala jakis plamien...a kochane NHS nic na to nie poradzi...to sie zalamie....czekalam na to dziecko 4 lata :( powiedzieli ze nie moge miec dzieci po przebytej anoreksji :( ale sie udalo...i chcialabym zrobic wszytsko by sie urodzilo :) pzepraszam za moja panike.....

W ogole to ja w Polsce bym miala ciaze wysokiego ryzyka ze wzgledu na moje choroby.. a tu potrakowali jak normalna:( Na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze:) Jak poszlam na badanie po terminie i zrobili usg to kazali mi sie zglosic do szpitala bo mialam ciut za malo wod plodowych i mieli mi wywolywac porod. Skonczylo sie cesarka zanim w ogole zaczely sie skurcze (po drugiej dawce zelu) i dzieki Bogu bo maly byl oplatany pepowina i mial na niej supel dlatego akcja serca zanikala.... polozna swierdzila, ze porodu by raczej nie przezyl:( No sie rozpisalam:) Generalnie powiem tak.. nie mam porownania jak jest w Polsce... ale nie bylo tak strasznie:) Mam nadzieje, ze pomoglam.. a teraz czas babla na spacer zabrac:) Pozdrawiam:)

gusiaq......widze ze podobne doswiadczenia mialysmy:)moze to danielki tak maja:)-nie dosc ze raz tez przesiedzilam w szpitalu 4 godziny i sprawdzanie cisnienia co 20 minut to jeszcze na usg tez wychodzila mu za duza glowka mieszczaca sie poza skala:)a moze to ten sam szpital i ten sam sprzet bo daniel w dniu urodzin glowke mial po srodku skali hihihhi....teraz to sie smieje:)ale co przeszlam to akurat tobie nie musze tlumaczyc:)

niulek, to idz prywatnie do polskiego lekarza:) Jak sie uspokoisz, ze wszystko dobrze to i na dzidzie to lepiej wplynie:) Ja pracowalam fizycznie i sie bardzo martwilam tymi bolami... po usg jak zobaczylam bijace serduszko bylam bardzo szczesliwa;) Lece na spacerek:)

faktycznie niulek-4 lata to bardzo dlugo:(...........teraz masz byc juz dobrej mysli,wszystko bedzie dobrze tylko masz sie nie denerwowac bo dzidzius czuje:) nie wiem czy bedziesz w polsce ale jak tak to idz tam do ginekologa-ja tak zrobilam dla uspokojenie siebie:)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Ja jestem w 29 tygodniu, na opieke nie narzekam, ale w sumie u mnie wszysko przebiega dobrze, moze z pominieciem ze po badaniu obciazenia glukoza mialam za wysoki cukier. Teraz musze kontrolowac diete i mierzyc sobie cukier 3 razy dziennie. Niulek nie stresuj sie bo po co Ci nie potrzebny stres, pomysl sobie ze kobiety tutaj tez rodza dzieci, glowa do gory.

Kochane kobitki dziekuje Wam :))) I zaraz znajde jakiegos ginekologa i pojsc prywatnie :)) Glupia Ziola ze mnie bo przez te strersy to ja sie moge czegos nabawic :) wiec sprobuje sie jakos uspokoic :) Buzka dla Was i milych spacerkow :)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Jak bylam w 10 tygodniu i uwierz ze tez mnie to wkurzalo bo tak chcialam wiedziec czy wszystko jest ok, ale nic sie zlego nie dzialo wiec poprostu czekalam.

oki to jeszcze 4 tyg to do swiat??? ja mam jakas traume...bo czuje ze nikt mnie nie rozumie.. :(:(:( dla mnie kazda minuta to jak wiecznosc :( chcialabym poprostu usg....i pobranie krwi czy mam wystarczajaco wszystkiego....ciagle jak oparzona zagladam w bielizne czy nie mam jakis plamien :( o badanie wewnetrzne mi nie chodz tylko o te male dwie rzeczy :)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Ja tez tak mialam, dostalam jakiejs paranoi ze poronie, nie wiem skad mi sie to wzielo, tak naprawde to przeszlo mi to dopiero jak zobaczylam dzidziusia na USG w 12 tyg (wszystko juz bardzo dobrze bylo widac, bijace serduszko, normalnie malusienki czlowieczek. Duzo odpoczywaj a jesli cos sie bedzie dzialo to lec prosto do szpitala.

Oki :) Wizyta u lekarza ktory nie wiem w jaki sposob zostal lekarzem jutro... pozniej mnie wysle do poloznej....tylko nie wiem ile bedzie mi kazal czekac na ta wizyte?? biore kwas foliowy....i omega3 i wszystkie witaminy na ciaze.... czy ty mialas napady zlosci...histerii...i radosci?? Bo jak sie denerwuje to mnie brzuch boli? :(

Gość Gabkkkkkoooooooo
Ogolnie przez pierwsze 3 miesiace czulam sie okropnie, mdlosci mialam dzien w dzien ale nie wymiotowalam ani razu, na nic nie mialam sily, oczywiscie hustawka nastrojow na porzadku dziennym. To moja druga ciaza, przy pierwszej nic mi nie dolegalo a synus grzeczny jak aniolek, teraz ma byc dziewczynka, smiejemy sie bedzie lobuz z niej.

Gość Gabkkkkkoooooooo
Ja mialam pierwsza wizyte od razu u poloznej, nie musialam isc do lekarza.

Gratulacje :))) Czyli jak nic mi nie dolega to nie mam co panikowac? Bo lekarz w pl przez tel mi powiedzial ze jak sie ma mdlosci itd to dobrze bo poziom hormonu rosnie,.. ale mi nic oprocz humorkow i bolacych piresi nie jest.... Biore leki na ciaze....witaminy i konsultant w bootsie mi powiedzial ze po nich poczuje roznice....hmmm a moze to one sa przyczyna ze nie chodze do tylu przez mdlosci?? :)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Moim zdaniem jak nic nie dolega to nie drecz sie i ciesz sie ciaza. Co do twojej wizyty u lekarza moze twoja przychodnia ma inna polityke, ja zostalam umowiona od razu do poloznej. Po kwas foliowy pojechalam bodajze na drugi dzien po zrobieniu testu.