Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Igiełka...

Licencja na slub w innej parafii

Polecane posty

Gość Igiełka...

Mam pytanko w czerwcu biorę ślub i w nie swojej parafii ani w parafii narzeczonego z różnych względów. I w związku w tym mam pytanko czy oboje musimy mieć licencje ze swoich parafii czy wystarczy ze jedno z nas będzie miało zgodę - bo właśnie słyszałam ze tak też można. No i czy w kościele katolickim można mieć 2 pary świadków ale na dokumentach podpisze się jedna? Z góry dziękuje za opowiedz

Co zrobić, żeby \"wziąć ślub\" w innej niż własna parafia? * Należy zgłosić się osobiście do przełożonego parafii do której należy kościół w którym związek małżeński chcielibyśmy zarzeć, by uzyskać , zgodę na zawarcie sakramentu małżeństwa w danym kościele, oraz by ustalić datę ślubu. * Od Proboszcza swojej parafii (tam, gdzie aktualnie mieszka narzeczona lub narzeczony) należy otrzymać zgodę na zawarcie ślubu po za parafią. * W Urzędzie Stanu Cywilnego należy uzyskać zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa (nie wcześniej jednak niż 3 miesiące przed terminem ślubu). Ten krok jest standardowy dla wszystkich ceremonii ślubnych. * Do kancelarii Parafii w której ślub chcemy wziąć, należy dostarczyć podanie, o zgodę na zawarcie ślubu w tym właśnie kościele. Jak powinno brzmieć podanie i na kogo powinno być adresowane, dowiem się w parafii. * Tak przygotowane podanie wraz z licencją należy złożyć w Wydziale Sakramentalnym Kurii Metropolitalnej. * Po otrzymaniu zgody, licencję oraz dokumenty z USC należy dostarczyć najpóźniej tydzień przed ślubem do kancelarii parafii wybranego kościoła aby spisać aktu ślubu. Wpis do księgi małżeństw wymaga obecności narzeczonych i świadków. Pozdrawiam :)

Gość Igiełka...
Dzięki Wedding_Planner ale nie do końca to jest odpowiedz na moje pytanie bo nadal nie wiem czy zgodę trzeba mieć i z mojej parafii czy także z parafii mojego narzeczonego czy wystarczy jedna. Napisałas/eś, że: " Od Proboszcza swojej parafii (tam, gdzie aktualnie mieszka narzeczona lub narzeczony) należy otrzymać zgodę na zawarcie ślubu po za parafią" to z tego wnioskuje ze jedna wystarczy tak??

Nie :) Jeśli i Ty i Twój Narzeczony planujecie wziąć śluby w parafii innej, niż te do których należycie, obydwoje musicie uzyskać zgodę Waszych proboszczów. Ale to naprawdę da się prosto i bez komplikacji "załatwić" :)

Niestety nie w każdym tak jest. Zdarzyło mi się dwukrotnie, że pani młoda i pan młody musieli prosić o pozwolenie w swoich parafiach (jedna para pochodziła z innych miast a mieszkała w jeszcze innym i tam chciała wziąć ślub kościelny). Najlepiej przejdźcie się do swoich parafii i tam zasięgnijcie języka ;)