Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lea211

Do jakiego wieku dziecko powinno spac w dzien?

Polecane posty

Gość lea211

moja mała ma 16 miesiecy i nie zawsze chce spac w dzien. Zazwyczaj chodzi spac koło 22,00 ale zdarza sie,ze i o 0,00 nie chce spac. Spi w nocy około 11-12 godzin, czy moge nie kłaść jej spac w dzien?

Moi synowie bardzo wcześniej przestali chodzić spać w dzień. Kiedyś w jakiejś książce wyczytałam że dziecialki o dużej inteligencji i ciekawe świata bardzo wczesniej rezygnują z dziennej drzemki.

a w wózku na spacerze ci nie zaśnie? właściwie to 12h jest ok, ale czemu zasypia tak póżno?, moja ma 19m-cy i w dzień jeszcze śpi 1,5-2h lubie to bo mam czas dla siebie i starszego syna,

Gość koteczek 1984
Mój syn ma 2 lata i czasem sam się domaga o drzemkę w ciągu dnia, zazwyczaj między 12 a 14. Bez względu czy śpi w dzień czy nie to jest juz w łóżeczku o 19 a ok.19:30 śpi. Wstaje prawie zawsze około 7 rano.

Gość mama malej...
moj jest w podobnym wieku i tez jej sie zdarza nie spac w dzien, ale wtedy ok 21szej pada.. i "zasypia na stojaco".. , zdarza sie to bardzo rzadko, w nocy spi okolo 10-11 godz, wiec podobnie

lilli, przepraszam ale to jakieś brednie mój Bartek spał do 3,5 lat w dzień po 40 min do 1,5h, ale spał a dziś ma 5l i umie czytać pisze pojedyńcze słowa zna cyferki i dodaje do 20 a nawet mnoży przez 2, więc głupi nie jest,;) i chętnie uczy się angielskiego, w domu ja go uczę bo na dziecięce kursy językowe nie mam kasy,

Gość moja corcia
przesla spac w dzien zanm ukonczyla roczek . stwierdzialm ze nie warto usypiac dziecko na sile - jak nie che to niech nie spi . nie mialam z tym zadnego problemu bo szla spac o 20

Gość lea211
w wozku nie zawsze tez chce spac, zreszta na spacery chodzę bez wózka, bo spacerujemy po podwórku przed domem, zreszta jak jest teraz taka nieciekawa pogoda, to wolę zeby corka pobiegała niz miala spac

Gość Mama 2008
Moja córeczka ma 10 miesięcy i nie śpi już w dzień, ale za to o 16 chodzi już spać na noc :). Budzi się dopiero o 5 rano na mleczko, po czym zasypia jeszcze na godzinkę.

ale pieprzysz lili11 :o dzieci przynajmniej do 4 roku życia powinny spać w dzień. A jak myślisz dlaczego w przedszkolu są leżakowania? Właśnie dlatego że dzieci powinny spać w dzień. Gratuluję małym inteligentom takiej mamy :O:O:O

Gość oto_ja
Moja córa śpi w dzień tak ok.2h. Ma rok i sama "pada jak kawka" ok 13-14. Do spania na noc szykuję ją ok. 19- 19.30. Zasypia ok.20-20.30.... zdarza się później ale nie często. śpi przeważnie do ok.8 rano;) Rozwija się prawidłowo, jest ciekawa świata i wszystkiego co znajduje się w zasięgu jej oka (a nawet dalej) !!! O 16 NA NOC 10 MIESIĘCZNE DZIECKO??? Jakos nie wierze

Gość mamadwulatka
mój dwulatek od miesiąca nie śpi w dzień, nie ma już takiej potrzeby, skoro nie chce- nie będę go zmuszać, chociaż czasem godzinka snu (jego) pomagała mi nabrać siły na reszte dnia:) sam z tej drzemki zrezygnował, początkowo próbowałam go uśpić ale nie chciał i juz:)

Gość mamadwulatka
a w nocy spi od 20 do 6 czasem 7

moj ma 2 lata i prawie 8 miesiecy i w dzien potrafi przespac 2-3 godziny na noc idzie spac o 20-tej i spi do prawie 7-mej, czasami dluzej jedno jest pewne jak go nie poloze to nie pojdzie spac, a pozniej o 17-tej zasypia mi na fotelu :-/ ostatnio nie klade go spac w dzien bo maly sie buntuje za to kolo 19tej siedzi juz w lozku :) -sam mowi ze chce isc sie polozyc :)

Gość Mama 2008
Może sobie ktoś wierzyć lub nie, ale moja córcia naprawdę chodzi spać o 16 :). Dla mnie samej jest to bardzo dziwne, tymbardziej że nie jest to moje pierwsze dziecko i wiem, że dzieci raczej tak nie sypiają. Zaczęła tak dziwnie sypiać od jakichś 2 miesięcy. Wcześniej, jak jeszcze spała w dzień, to na noc chodziła spać o 19. No, a teraz wygląda na to, że spanie popołudniowe zrobiła sobie od razu ze spaniem nocnym :). Ciekawe, jak długo tak będzie.

mama 2008, gorzej będzie jak twój maluszek nadal bdzie zasypiać o 16 a budzić się o 3 w nocy! ale skoro ma taką potrzebę to ok. chyba.

Gość to poważnie
aj moja ma 3 lata i nie wyobrażam sobie drzemki od 13 do 16 bo była by taka maruda wieczorem. A wieczorem kładzie sie o 21 i nie wstaje w nocy do zabawy. Dziecko trzeba wyczuć, jak marudzi w dzień albo z wieczora to trzeba położyć. A wogóle dzieci same nie wiedzą czego chcą. A twoje dziecko wcale nie musi spać tylko połóż je by poleżało a z czasem zacznie usypiać. No jeszcze jeden fakt jest ten że niektórzy muszą kołysać by dziecko usneło. ja kłade i sama się kłade, a ty po 20 minleżenia sama usypia i nie zmuszam doniczego. Jak nie ma ochoty bo i tak się zdarza to poprostu sobie leży. dzieci w przedszkolu do 5 roku życia śpią.

Gość Mama 2008
mamma226, też się właśnie zastanawiam, jak to dalej będzie z tym spaniem mojej córci. To zasypianie o 16 wcale nie jest takie rewelacyjne, zastanawiam się np. co zrobić z kolacją wigilijną? Wypadałoby chyba zjeść o 14 :), żeby córcia mogła uczestniczyć. Jedyna pociecha, że nie muszę małej w ogóle usypiać, po prostu wkładam ją do łóżeczka i odchodzę, a ona obraca się na brzuszek i w mig zasypia. A jak zacznie mi się budzić o 3 w nocy, to chyba na siłę spróbuję ją dłużej przetrzymać popołudniu, tak przynajmniej do 18. A w ogóle, to powiem Wam, że do 7 miesiąca życia budziła się w nocy co godzinę lub dwie i domagała się cycusia, to dopiero była jazda :). Marzyłam o przespaniu choć 4 godzin bez pobudki. Tak, że na razie nie zmieniam jej tego zasypiania o 16, niech robi, co chce, jestem szczęśliwa, że wreszcie mogę się w nocy wyspać :)

Gość mam 25 lat i dalej lubię
przespać się w dzień więc o co chodzi?:-o

Gość glupie pytanie troche
co to znaczy "powinno". Moje dziecko nigdy w dzien nie spalo. No moze pierwszy miesiac... A potem juz ani ani... Za to moj maz to jak w dzien sie nie przespi to jest trupem :P Takie duze dziecko... Moze mam mu powiedziec, ze juz za stary jest na spanie w dzien? :P Sen to swietosc, jak ktos chce spac trzeba mu pozwolic ;)

hej, dzieci same regulują swój sen i nie ma co za dużo ingerować dopóki nie dzieje się nic złego a dziecko dobrze się rozwija. Pozdrawiam

moj maly ma prawie 2 latka i spi w dzien, przewaznie 2 godziny. Wieczorem idzie spac ok. 20 i spi do 7, czasem dluzej. Jak sie nie zdrzemnie w ciagu dnia, to jest marudny i placzliwy.

Gość glupie pytanie troche
to dokladnie jak moj maz :D

a moje 18 miesięczne klony śpią 3 godziny w dzień od 12 do 15 a w nocy od 19 do 9 rano.... i faktycznie są kiepskie ruchowo jak na ten przedział wiekowy ale skoro tyle śpią to nie dziwne.

mój ma 3,5 roku i w weekendy śpi 3 h w dzień w przedszkolu tylko 1,5 h śpią i w dzień powszedni koło 19 jest już nie do wytrzymania, bo śpiący córka też była śpioch jak chodziła do starszaków, to po obiedzie meldowała pani, że idzie do maluchów spać i szła :D awanturowała się aż jej rozkładały leżak i pozwalały spać a w domu o 20 też już jej nie było :D do dzisiaj, jak w weekend się jej nudzi, to po obiedzie kładzie się i śpi razem z małym ... a ma prawie 17 lat :D

ale kiepskie ruchowo to żadne z moich dzieci nie jest dokładnie wręcz odwrotnie ;)

mój ma 15 miesiecy i wstaje o 7 kolejna drzemka o 10 do 11 nastepna o 13 do 14 a o 20 lulu spowrotem jest żywiołowy a tyle snu potrzebuje

Gość Pablo cohello
Lili no to mamzle wiesci. Jest wlasnie na odwrot, dzieci z nieduzym ilorazem inteligencji, czasem opoznione w rozwoju, lub dzieci wymagajace wiekszej opieki wczesnie przestaja sypiac w dzien. Opisala to Pani profesor zajmujaca sie zaburzeniami dziecka isnu