Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jklhgfds

Synek ma 4 miesiące, waży 6340g i przez ostatni miesiąc przybrał tylko 400g czy

Polecane posty

Gość jklhgfds

jest powód do niepokoju? karmię go tylko piersią apetyt ma, może już nie taki jak na początku, ale to chyba normalne, w nocy też często je, jest wesoły i strasznie energiczny tylko ta waga mnie niepokoi:(

Nie patrzy sie na to, ile dziecko przybrało, tylko na to, na którym jest centylu. Siatki centylowe sa z tyłu książeczki zdrowia, sprawdzasz i już wiesz, czy jest powód do niepokoju.

Gość głupota nie patrz na zadne
centyle , kazde dziecko rodzi sie z inna waga i dlugoscia . 400 g w ciagu miesiaca to rzeczywiscie malo . moja corcia urodziala sie z waga 3700 i majac 4 mc wazyla 7 kg . z jaka waga urodzil sie Twoj synek ?

oczywiscie ze patrz na centyle! Zobacz w jakim by,l kiedy sie urodzil i wtedy zobaczysz czy przybiera na wadze tak jak powinien. Moj tez ostatnio przybral przez dwa tygodnie tylko 180 gram, ale trzyma sie swojego centyla i polozna stwierdzila ze wszystko w porzadku.

Gość dziecko powinno przybierac
od okolo 1000 g na miesiac zwlaszcza w pierwszych miesiacach zycia a 400 g to troche za malo a co do centyli to glupota , bo jesli dziecko urodzi sie w gornej granicy centylowej a pozniej nie przybiera na wadze to centyle ida w dol prawda ? wiec jesli ida w dol to znaczy ze dziecko słabo przybiera na wadze . w tym wieku dziecko powinno przybierac wiecej .

hym... na moje to akurat potwierdzilas/es to ze centylami trzeba sprawdzac czy wszystko ok:o

Gość jklhgfds
synek urodził się z wagą 3450g

Gość jklhgfds
gdy wychodziliśmy ze szpitala ważył 3280g, a gdy miał 4 tygodnie ważył już 4200g więc zupełnie inaczej przybierał na początku i dlatego teraz trochę się martwię:(

Moj mial 3410 jak sie urodzil, a na ostatnim wazeniu (poltora tygodnia temu) 6300, wiec chyba wszystko jest ok:)

Gość jklhgfds
Dzięki:) pocieszyłaś mnie:) zobaczymy co będzie za 2 tygodnie na kolejnym szczepieniu. Mam nadzieję, że przybierze więcej:)

No dokladnie:) Zawsze mozesz zapytac czy wszystko w normie... ja fachowcem nie jestem, to moje pierwsze dziecko, ale na logike kiedys musza zaczac mniej przybierac, bo po roku mialybysmy w domu male sloniki:D Poza tym nie widzisz zadnych innych objawow, wiec nie martw sie:)

Gość AKARMISZ TYLKO PIERSIĄ

Według WHO dziecko piersiowe powinno przybierać minimum 500 gram/ miesiąc. 400 to trochę za mało, ale bez żadnej tragedii. Czy dziecko przechodziło jakąś infekcję? To może być powodem. Na Twoim miejscu zrobiłabym badanie moczu, bo tam często kryje się infekcja. Poza tym najważniejsze nocne karmienia, wtedy mleczko jest najtłustsze. Czy dziecko ma smoczek? smoczek nikiedy zaburza odruch ssania i wtedy ssanie jest mniej efektywne. Powodów mże być mnóstwo, ale nie ma ŻADNEGO powodu do paniki (to, że dziecko powinno przybierać 1000 g/ miesiąc to piramidalna bzdura)

Gość jolka 19723
nie patrz na centyle tylko na dziecko . Jak jest zdrowe i ruchliwe . a karmisz tylko piersią jest ok. Ja syna karmiłam 2 lata , był okres że przybierał 400g tygodniowo , a był taki że 200 miesięcznie . Mam dobrego pediatre i ona mówi nie patrz na książki tylko na dziecko i to jest prawda. Syn ma 7 lat i jeszcze nie brał antybiotyku. Nie pije żdnych witamin , actimeli , ba nawet kubusiów. Tydzien temu robiłam mu wyniki bo ani rano ani w szkole nie je śniadania. Moja pani doktor nie była chętna , ale się uparłam . Wszystkie badania ok. Okaz zdrowia. Mamy nie panikujcie. My też jemy różnie . Dzieci to miniatury człowieka , a nie kserokopia podręcznika JAK MIEĆ ZDROWE DZIECKO

Gość jklhgfds
Tak, karmię tylko i wyłącznie piersią. Synek budzi sięw nocy na jedzenie nawet 3 razy. Nie był na nic chory. Mocz sprawdzaliśmy 2 tygodnie temu i wszystko jest ok. Nie używamy smoczka, bo synek nie chce. Jest bardzo żywy i ruchliwy.

Gość dziumdziulaczek
mam taka sama sytuacje. moj syn ma teraz sale 3 miesiace przez 2,5 miesiaca przybylo go ponad2 kg a teraz w ostatnie 10 dni tylko 100g i na dodatak coraz mniejszy apetyt ma wrecz musze w niego wmuszac. wiem ze malo je bo karmie go swoim pokarmem z butelki(nie chce piersi)

Gość jklhgfds
dziumdziulaczek---------> to Ty chociaż wiesz w czym problem, bo dziecko nie ma apetytu, a mój synek ma apetyt. Sprawdź czy nie ma problemów związanych z niedoborem żelaza.