Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zygi

aborcji zdecydowanie NIE !!!

Polecane posty

Gość anna///
Valgiuria zgadzam sie z tobą

Gość karoolek...
Valquiria Owszem, aborcja może być mniejszym złem w niektórych wypadkach np. gdy zrodziła się z gwałtu, --------------- co za brednia ! albo sie jest za aborcją , albo nie jesli nie ! to sie głupot tego typu nie pisze ! aborcja tak , kiedy zagraza zyciu kobiety i tylko wtedy !!! to bym cie zrozumiał a tak po prostu mijasz sie .... ------------------------- Poza tym to, że jesteśmy kobietami nie znaczy że możemy decydować o swoim ciele. Bo czy potraficie zadecydowac o chorobie? ------------------------------- Znowu bzdury - w znacznej wiekszosci przypadków swej chorobie jestesmy sami sobie winni .... są tez czynniki zewnetrzne ...koniecznosc wyjscia z domu kiedy panuje wirus grypy , ale zaszczepic sie też idzie ... --------------------------- Osoba dojrzała uprawiając seks wie z czym się on wiąże. ----------------------------- No tak - z PRZYJEMNOSCIĄ !!! jesli sie go uprawia celem prokreacji to wtedy dopiero masz racje , a tak znowu sie mijasz -------------------------------- I potrafi zapobiegać ewentualnym skutkom. To nie jest Polska sprzed 30 lat, gdy rynek antykoncepcyjny prawie nie istniał. Teraz jest takie bogactwo wszelakich środków, że nie użycie ich jest po prostu głupotą. ---------------------------- Tu znowu piszesz głupoty , bo zaden srodek nie jest w 100% pewien a głupota jest ich zazywanie co jzu wielu uczonych udowodniło , tyle , ze młodzi jeszcze do tych publikacji nie siegneli , a skutkuje to w puzniejszym okresie bezpołodnoscia stała , albo pzrejsciowa jak i roznego typu zachorowaniami .... --------------------------------------- I jeśli przez niezastosowanie antykoncepcji (zapomnienie) się po prostu wpadnie to pretensje można mieć tylko do siebie ---------------------------------------- Bzdura kolejna ! wtey mozna je miec kiedy sie uprawia sex w dni płodne jak i sie dokladnie wie kiedy wystepuje owulacja jak i dni płodne ! ale zadna nastolatka dzis tego nie wie a to co wie to wynika z wyliczen , a one są błedne w znacznej wiekszosci przypadków . ----------------------------. No i rozumiem, że czasami jakas metoda może nie podziałać, no ale czy tak trudno jest wtedy pójść do ginekologa i załatwić sobie pigułkę 'po'?? -------------------------- aaaaaaaaaaa tu Cie mam - wybacz , ale dla mnie to też aborcja nie widze zadnej róznicy miedzy tym a tym ze sie usówa do 11 tygodnia ciazy - zadnej !

Valquiria żadna forma antykoncepcji nie da 100 % - nawet sterylizacja. Jeśli ktoś się zabezpiecza - to przecież nie chodzi na zapas po tabletki "po" - chodziło Ci chyba tylko o pęknięcie prezerwatywy no bo o co innego.

klaudynka .. nie bede naklaniac cie do zmiany zdania, ale prosz epoczytaj ksiazke, do ktorej wczesniej dalam link - moze w koncu zrozumiesz, ze kobieta dla lekarza aborcjonisty nie znaczy nic ... jemu chodzi tylko o jedno a jej tym bardziej, wiec zwroc uwage na wypowiedzi osob, ktore tego dokonywaly, a ktore tego pragnely - ile tych Aborcji konczylo sie smiercia matki ............................ czytaj w koncu ze zrozumieniem a nie wszystkich o tym upominasz ........ ............i min. zagluszasz swoje sumienie. ps. PISZ ZWIEZLEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Karoolku, zamiast na siłę udowadniać bzdurę i głupotę mej wypowiedzi popracuj raczej nad sensownymi argumentami. Po pierwsze, mogę uważać, że aborcja jest \"dobra\" w określonych przypadkach bowiem KAŻDA ciąża jest zagrożeniem dla życia kobiety, nawet ta nie patologiczna. Taka z pozoru zdrowa ciąża może wiązać się z zagrożeniem z zakrzepami. Czy wobec tego zezwalać na każdą aborcję? Wiem, wiem... Ty wiesz lepiej, zaraz zarzucisz mi \'bzdure\' ale no cóż... Kwestia decydowania o sobie. Nie chodziło mi o takie choroby typu grypa a o np. nowotwory. Czy będąc nosicielem zmutowanego genu BRCA1 i BRCA2 kobieta może zapobiec nowotworowi piersi? Oczywiście może profilaktycznie poddać się mastektomii no ale to już jest raczej dość kontrowersyjne posunięcie. A innym nowotworom potrafisz zapobiec? Jeśli tak to sprzedaj ten swój złoty środek miliardom ludzi żyjących na Ziemi. Następnie przejdźmy do kwestii wiedzy nt. następstw seksu. Jak już pani na biologii w podstawówce mówiła dzieci nie powstają z grochu, nie przynosi ich bocian ani nie znajduje sie ich w kapuście. Dzieci powstają z połączenia komórki jajowej i plemnika. Połączenie to zazwyczaj jest następstwem stosunku płciowego czy też zapłodnienia pozaustrojowego. To chyba kazdy wie. Nie jest to jakąś pilnie strzeżoną tajemnicą. No i skoro się o tym wie a nie chce się mieć dzieci to zapobiega sie zapłodnieniu. Prawda? No chyba, że twierdzisz że przyjemny sekst to ten bez zabezpieczenia (tak można wywnioskować podczas dogłębnej analizy twego argumentu) Teraz o skuteczności (i szkodliwości) środków. Zapewnę chodzi Ci o antykoncepcje hormonalną. Owszem ma ona skutki uboczne, liczne przeciwskazania ale stosowana, że tak powiem \"idealnie\" ma bardzo wysoką skuteczność. I co to braku 100% skuteczności to sterylizację można uznać za taką metodę. Wiem, wiem nie ma jednak tej 100% ale co tak naprawdę jest w stu procentach pewne. Chyba tylko to, że kiedyś każdy z Nas umrze. Wracając do sterylizacji, przecięcie czy też podwiązanie nasieniowodów u mężczyzn jest nieodwracalne. Nie będe tutaj tego tłumaczyć, jesli kogoś zainteresował temat to sięgnie do odpowiedniej bibliografii :) Cyt: \"Bzdura kolejna ! wtey mozna je miec kiedy sie uprawia sex w dni płodne jak i sie dokladnie wie kiedy wystepuje owulacja jak i dni płodne ! ale zadna nastolatka dzis tego nie wie a to co wie to wynika z wyliczen , a one są błedne w znacznej wiekszosci przypadków .\" Ten fragment nie wiem czy mnie bardziej ubawił czy zasmucił. Próbujesz usprawiedliwić (na siłę zresztą) wpadki z niezastosowania antykoncepcji. U b. młodych dziewcząt cykl potrafi być dość nieregularny więc u nich nie sprawdzi sie na pewno wyliczanie sobie dni płodnych, niepłodnych chociażby dla własnej satysfakcji. Bo pytanie o długość cyklu czy też regularność miesiączek to pytania, które raczej na pewno padna podczas wizyty i ginekologa. Ja np. mam bardzo fajny program komputerowy, który po wprowadzeniu takich danych jak czas trwania miesiączki, jej pierwszy dzień oraz długość cyklu wyznacza mi dzień miesiączki i jak dotąd się nie pomylił. Wszystko zależy do tego jak kto i co liczy ;) Cyt: \"aaaaaaaaaaa tu Cie mam - wybacz , ale dla mnie to też aborcja nie widze zadnej róznicy miedzy tym a tym ze sie usówa do 11 tygodnia ciazy - zadnej !\" A ja Ciebie tu mam. O ciąży można mówić nie od chwili zapłodnienia a od chwili zagnieżdżenia sie zapłodnionej komórki jajowej w macicy. A tabletka tzw \'po stosunku\' nie jest środkiem wczesnoporonnym . Zażywa sie ją w przeciągu max. 72h od stosunku by nie dopuścić do zapłodnienia. Przecież plemniki potrzebują czasu by dotrzeć do komórki... Poza tym duża część już zapłodnionych komórek cale nie zagnieżdża się w macicy. Wiele z nich po zagnieżdżeniu nie rozwija się dalej. Więc trochę trąca od Ciebie brakami z podstaw wiedzy o embriologii. Klauddynko, nie chodzi mi tylko o przypadki gdy pęknie prezerwatywa ale też gdy zapomni sie o tabletce.

Gość mama3 dzieci
Witam widze że pojawiło się cos nowego!!! Hej Zygi i calej reszcie. Wiecie co wam powiem wszystkie bez obrazy oczewiście zachowujecie się jak dzieci bo obrażacie się nawzajem a po co???Czy nie mozecie rozmawiać normalnie????Jesteśmy dorosłe i rozmawiajmy jak dorośli!!!Ja też jestem przeciwna Aborcji i zdecydowanie mowie NIE ale ja nikogo zdania nie zmienie(niestety)i uważam że nie ma co się obrażać.Rozumiem jeżeli jedna zaczyna wyzywać to i druga w własniej obronie też to zrobi ale po jaką chole*** wogóle się obrażać???Podejżewam że nie jedna się ze mną zgodzi!!!Jak narobiłam błędów to sorry:DHehehe Pozdro

Iskierko, pewnie, ze sie z tba zgodze, ale niestety zreszta jak ty nie pozwole by ktokolwiek robil ze nie ................... sympatycznieze wpadlas do nas pozdr

a............... i wszystkim jeszcze raz goraco polecam ksiazke do ktorej podalam link ....................

Gość mama3 dzieci
Hej Zygi mam do ciebie jedno drobniutkie pytanko!!!Skąd wiesz że mówią do mnie ISkierka???Jeżeli się znamy to napisz mi na email to raz a dwa czy ta książka to"pieniądze splamione krwią"???Bo jeżeli tak to ja już ją przeczytałam jest bardzo interesująca.naprawde warto,któraś z dziewczyn podawała na tamtej kafetrki tą książke i jak tylko ją znalazłam tak odrazu ją zamówiłam i warta jest poświęcenia żeby ją przeczytać,mnie bardzo wciągła,a co do tamtej kafeteri to nawet nie chce mi się tam wchodzić bo robi mi się nie dobrze na widok tego co czytam!!!!Buziaczki dla obrońców życia!!!! a dla reszty pozdro!!!

Właśnie o tej książce pisałam, jestem w trakcie czytania. dobra lektura.

Gość a po
NIE NIE ZDECYDOWANIE NIE ABORCJI!!!!!I nie chce przytaczać tu masy argumentów,bo nic nie moze sie równać z poczętym i kazdym życiem.Nawet tym z gwałtu a to dlatego,ze dzieci sa niczemu winne i na świat sie nie proszą.Załozycielko topicu-brawo za temat!!!!

Gość do a po
zgadzam sie z tobą :)

Gość o rzeszty
dzieci na swiat sie nie prosza, wiec zamin je na swiat urodzisz, zastanow sie, czy jestes w stanie im dac wszystko, co najlepsze. jak nie, to zaoszczedz im tej przyjemnosci :o

Gość do rzeszty
nigdy nie jestes w stanie stwierdzic czy dasz dziecku to ci najlepsze!!! Mozesz miec kase a tu nagle po urodzienu dziecka dzieje sie jakas tragedia ( czyjas choroba, wywalaja cie z pracy) i zostajesz bez środków do zycia. Albo na odwrót niby nie masz nic, zachodzisz w ciąze i po jakims czasie zaczyna sie wszystko układac. Nigdy nie wiadomo co nas w zyciu spotka za tydzien, za rok za 10 lat i usprawiedliwianie aborcji tym ze mnie nie stac na dziecko jest załosne

Gość do rzeszty
Myslac tak jak ty to nikt nigdy nie powinien miec dzieci

Gość a po
Do rzeszty-Swiat nie konczy sie na kasie,ludzie czy umiecie tylko przeliczać życie na kasę?Miarą człowieczeństwa jest kasa?Dziś każdy ma problemy finansowe większe czy mniejsze ,to co według ciebie-dzieci nie rodzić?A moze lepiej zabić poczęte? No jasne przecież wszystko rozbija sie o kasę.

Gość a po
Chodziło mi o post pani która ma nicka "o rzeszty"

Gość o rzeszty
mi bynajmniej nie o kase, ale to juz za trudno pojac komus, kto zna tylko realia z wlasnego podworka :o

Gość anik...
Ja znam realia z własnego podwórka, zreszta bardzo nieciekawe. Nie wychowałam sie w bogatej rodzinie. Mielismy malutkie mieszkanko, kawalerke przerobiona na 2 pokoje, w jednym rodzice a w drugim ja z siostrą. Kasy było mało i ogulnie było ciezko. strasznie ciasno. Obok w podobnym mieszkaniu mieszkała rodzina z 3dzieci, tam dopiero było ciasno, ale zawsze wesoło. Dzieiństwo wspominam bardzo dobrze, wypełnione miłoscia. Moje zycie super sie potoczyło i jestem bardzo wdzięczna moim rodzicom za to ze jestem i ze mnie tak wspaniale wychowali pomomo braku pieniędzy. Przecierz mogli stwierdzic ze ich niestac, ze mieszkanie za małe i usunac mnie albo moja siostre! Albo ta rodzina obok, oni mieli trójke i tez im sie nie przelewało, teraz spotykam te dziewczyny, wyrosły na siwetne kobitki, Najstarsza ma juz własne dziecko. Dobrze im sie wiedzie, znalazły dobra prace itd. Moim rodzicom tez sie poprawiło. Tata dostał awans, wzieli kredyt i dzis mieszkamy w duzym wspaniałym domu. Ja mam 23 lata, wiem ze czasem jest ciezko i doswiadczyłam tego na własnej skorze ale nigdy nie zrozumiem jak mozna tłumaczyc aborcję brakiem kasy?!

Gość anik...
o rzeszty a co masz na mysli pisząc wszystko co najlepsze??? Nigdy nie jestes w stanie stwierdzic co tak naprawde bedziesz w stanie dac dziecku. Niektórych rzeczy nie da sie przewidziec. Nie napisałas konkretnie o co ci chodzi a sie dziwisz ze ktos nierozumie twojej wypowiedzi?

Gość o rzeszty
wszystko, co najlepszze dla kazdego moze oznaczac co innego i kasa jest tylko jednym z wielu aspektow, czasem duzo mniej waznym niz inne. kazdy musi to rozsadzic wg. wlasnego sumienia i tylko taosoba wie, co bedzie dla niej najlepsze i czy da dziecku to, co by chciala.

Gość mama3 dzieci
Cześć dziewczyny!!!!Co do książki to polecam jest bardzo ciekawa to fakt ja przeczytalam ją w ciągu 4 dni i to w same wieczory bo w dzień nie mam czasu bo zajmuje się moimi dziećmi ale wciąga!!!! Pozdrwaiam.

Czesc dziewczyny. Tez czytalam ta ksiazke. Bardzo interesujaca, dobrze napisana i wciagajaca, chociaz po przeczytaniu jej stwierdzilam, ze zostala napisana pod publike i wydaje mi sie, ze jest to raczej sensacyjna manipulacja. jak Wy sadzicie?

zygi Czy z Tobą jest coś nie tak? JA NIE JESTEM ZA ABORCJĄ - wiec nie wiem o co Ci chodzi :O To, że ją przeszłam to nie znaczy, że to popieram!! Ludzie znajdują się w różnych sytuacjach w różnym czasie i nie będę Ci tego tłumaczyć bo po co. Ty chyba nie rozumiesz co ja mam na myśli!! Nie pisałam do Ciebie to po pierwsze, a po drugie nie wspomniałam nic o aborcji. Ja napisałam tylko, że żadna forma antykoncepcji nie daje 100 % pewności. Niektórzy na forum piszą w sensie, wystarczy się zabezpieczyć i nie wpaść (Nie piszę tutaj o Valquiri) I daruj sobie nie wmawiaj mi czegoś człowieku bo tylko to o Tobie świadczy - zaczynasz mnie irytować. Sorry ale ja to dawno wiem ile znaczy kobieta dla lekarza, który w jakiś sposób ułatwia jej przerwanie ciąży i gdybyś czytała uważnie moje posty to byś wiedziała i nie musiałabyś kierować tych słów do mnie.

klaudynka / kobieto to ty czytaj uważnie, bo może to ty nie czytasz zbyt zrozumiale... wiem co wynika z twoich posto - pomoc kobietom, ktore nie wiedza czy przeprowadzic aborcje czy nie i ciagle nawiazujesz do swoich przezyc, choc jest temat inny!!! tobie nie tlumacze kim jest kobieta dla lekarza aborcjonisty ... przeciez nie muszze, on garnie kase bo ..ty,, sie skrobiesz... ty juz dawno zaczelas mnie irytowac, wiec nie podejmuje zadnej rozmowy z toba, bo to naprawde nie ma sensu pozdrawiam cie cieplutko.

dobra dusza / mimo, iz jestem przeciwna aborcji, nie znaczy, ze nie probuje zrozumiec kobiet ktore jej dokonuja, lub lekarzy ktorzy jej dokonuja. ale wracajac do tej ksiazki nie sadze, by byla pisana pod publike, a swoje zdanie uzasadnie tym, ze czytalam na temat aborcji, bardzo wiele ksiazek, publikacji, reportazy, a co najgorsze z tym problemem spotkala sie we wlasnej rodzinie - dlatego jestem sklonna stwierdzic, ze jest duzo prawdy w tej ksiazce. ps. a czemu sadzisz, ze to pisano pod publike???

a tak w ogole dla zainteresowanych podam pare cytatow z tej ksiazki ... ja postepuje lekarz aborcjonista widzac kase za swoje dzialanie ... niejajka sheryl zglosila sie na wykonanie aborcji do szanujacej sie kliniki, jak to sie zakonczylo ,,Przyczyna smierci byl krwotok z rany w szyjce macicy,, - wyniki sekcji zwlok od koronera, ktore nastepnie zostaly sfalszowane, bo wlasnie koroner byl znajomym lekarza aborcjonisty. ,,lekarz przebil macice pietnastoletniej dzieczynie i przez pochwe wyciagnal jej jelito,, ,,za pierwszy, razem gdy siegal do srodka, wyciagnal fragment tkanki lozyska. za drugim wyciagnal wysciolke otaczajaca okreznice. zobaczylam wyraz szoku na jego twarzy. nie widzialam co wyciagnal na zewnatrz, ale sam jeg wyglad mowil mi, ze stalo sie cos powaznego. gdy sie w koncu odezwal, jego twarz byla popielata: = to juz koniec: wyciagnalem jelito Dziecko nie bylo jeszcze martwe, bylo nienaruszone, bez plynowowodnowych ,, ta kobieta rowniez niestety zmarla a na koniec dam slowa samej carol everett, ktora oddalaby wszystko, by tylko zbic fortune ,, pomagam kobietom, ktore chca legalnie i bezpiecznie usunac ciaze,,

odwolujac sie do ostatniego cytatu ... jezeli taka legalna pomc ma usmiercac innych, to gratujuje... przeciez to nie bylo robione prymitywnie, tylko na calkowitym legalu.