Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta potrzebujaca

Irlandia - pomoc od panstwa - pomozecie?

Polecane posty

Jestem w trudnej sytuacji. Mieszkam z mezem i synem w Irlandii od ponad 3 lat. Bylo calkiem ok, ale w wyniku kryzysu, pare dni temu moj maz stracil prace. :-( Ja jakos nie pracowalam, szukalam pracy, ale niezbyt zawziecie, po prostu zajmowalam sie domem i synem. Wystarczalo nam na bezproblemowe zycie i nie narzekalismy. Czy nalezy nam sie jakas pomoc? Podejrzewam, ze mezowi na pewno cos przysluguje. Ale glownie chcialabym dowiedziec sie, czy mi sie cos nalezy, mimo, iz nie pracowalam w ogole w tym czasie? Jesli ktos ma jakies wskazowki, to bardzo prosze! Gdzie sie udac? O co ubiegac? Ciezko mi w tym momencie. Nigdy w zyciu o nic sie nie ubiegalam, zawsze radzilismy sobie jakos. Dziwnie sie teraz czuje. :-O Porazka totalna. Upokorzenie... Do Polski nie ma po co wracac. :-( Chcielibysmy przeczekac jakos ten trudny czas, by pozniej znow stanac na nogi.

up

Gość grrrrrr.............
Nie znam sytuacji w Irlandii ale jesli maz pracowal legalnie to napewno cos dostanie... ale Ty raczej nie jesli nie pracowalas ... W kazdym razie zycze powodzenia !

ech, naklika jeszcze ktos cos? na pewno wiecie wiecej niz ja

jeśli twój mąż pracował 3 lata to powinien się starać o zasiłek dla bezrobotnych, na pewno macie child benefit na dziecko jest jeszcze taka możliwość żeby dostać dotację do mieszkania nazywa się to rent supplement najpierw składa się wniosek o mieszkanie socjalne i dostaje się numer i z tym numerem udajesz się do urzędu i składasz wniosek o ta dotację.Napisz z jakiego miasta jesteś w Irlandii?

ooo... alusia, dzieki wielkie! Drogheda z tej strony :-) Skad wiesz o tych mieszkaniach? Tez z tego korzystasz?

ja nie korzystam ponieważ mój mąż ma pełny etat a jeśli jedna osoba z rodziny ma pełny etat to się nie należy, ale siostra mojego męża korzysta z tego.

Zajrzyj tutaj, zadzwon i popytaj - oni tam wiedza wszystko i dadza Ci wyczerpujaca odpowiedz. Mozesz takze znalezc swoje lokalne przedstawicielstwo CIC i udac sie do nich osobiscie jesli wolisz taka forme kontaktu.