Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

kika378 (y+10)(2y+10)=0 popatrz że tak naprawdę masz tu iloczyn dwóch jakiś liczb (y+10) * (2y+10) =0 taki iloczyn jest równy zero gdy jedna z tych liczb jest równa zero czyli y+10=0 czyli y=-10 lub 2y+10=0 czyli 2y=-10 czyli y=-5

Gość pytanie na dzis
zadania z matematyki czy zdajesz mature z matematyki?

Gość pytanie na dzis
pewnie masz 5 z matmy? :)

Gość pytanie na dzis
to gratukuje bo ja dzis dostalam pale z matmy z geometrii a dokladnie z czworokatow :( na semestr z laski dostalam 2...wiec nie zaciekawie...gratuluje wiedzy matematycznej ktorej ja niestety nie posiadam,.

Gość pytanie na dzis
niestety nie rozwiazuje. jestem juz zniechecona na maksa. w podstawowce mialam 3 albo 4. dziadek mnie uczyl. w gimnazjum przezylam pieklo bo mialam okropna babe ktora nam urzadzala"rzez niewiniatek" polegalo to na tym ze kazdy losowal numerek i ten numerek (z dziennika) szedl rozwiazywac zad. i dostawal ocene.a ja zawsze dostawalam pałe:P wiec sie zniechecilam i mam juz matematyke w dupie gleboko :p a z zadaniami skonczylam w 1 klasie liceum, no jak jest sprawdzian to cos zagladne robie sciagi ale to sie nie przydaje. poza tym uwazam ze to sa juz za duze zaleglosci. bogu dzieki ze giertych skonczyl juz swoja kariere polityczna bo gdyby matura byla w tym roku obowiazkowa z matmy toi chyba bym sie utopila w kibelku :[ w tym roku mam mature,wole poswiecic czas na historie niz matematyke. przejmuje sie matematyka, moze to glupie ale jest mi smutno ze jej nie umem

Gość pytanie na dzis
w sumie to bralam korepetycje przez 1 i 2 klase wtedy mialam jeszcze nadzieje byl czas na rozwiazywanie zadan..wstawalam nawet w dniu spr wczesniej zeby powtorzyc zrobic jakies zadanie,staralam sie, i zawsze byla 1...i jak tu sie nie zniechecic??

teoretycznie na własne życzenie nie umiesz matematyki, bo jeśli już w gimnazjum były problemy z nią to wtedy należało się wyjątkowo do niej przyłożyć bo potem zaległości są coraz większe jak i problemy ze zrozumieniem materiału... a co do zaległości to powiem Ci że wszystko da się nadrobić, jeśli się tylko chce tylko potrzeba chęci właśnie na rozwiązywanie zadań od najprostszych i nieraz kogoś kto wytłumaczy jak cos zrobić... wiem bo znam takie osoby, które nagle uznały że matematyka będzie im potrzebna (np na studiach) a co po maturze chcesz robić?

co do korepetycji to powiem Ci, że nieraz nawet najlepszy korepetytor nie pomoże jeśli samemu się nie chce tego zrozumieć i poddaje się po każdym sprawdzianie :/ a nieraz korepetycje polegają na odwalaniu zadań i byleby pójść do przodu z materiałem zapominając o powtarzaniu wcześniejszego materiału (bo wiele działów w matematyce bierze wiele z poprzednich) i nadrabianiu zaległości bo prawda jest taka, że jak zawali się niektóre działy już w gimnazjum to nie nadrabiajac tego a idąc tylko do przodu będzie potem strasznie ciężko napisać sprawdzian

zatem albo nie miałaś aż tylu chęci do zrozumienia tego, albo jakiś stres zwiazany z nauczycielem (znam osobę która rozwiązuje samodzielnie 80-90% zadań) a sprawdziany czy kartkówki pisze beznadziejnie popełniając podstawowe błędy albo po prostu zły korepetytor (a taki jest masa niestety, myślą że każdy nadaje się do uczenia)

Gość pytanie na dzis
ja juz sie poddalam. licze na fart zeby sie tylko przeslizgnac nie zalezy mi juz na zrozumieniu matematyki. zaprzepascilam szanse zeby sie jej nauczyc matury z niej nie zdaje...trudno. ale masz racje- to tylko i wylacznie moja wina., chce studiowac historie.

Gość pytanie na dzis
dziekuje i wzajemnie :)

Gość nwqpnfkanfawnfkq
Prosze pomozcie siedze juz od godziny i nie moge go zrobic W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty, poprowadzono wysokosc CD.Udowodnij ze trójkąt ADC jest podobny do trójkąta DBC oraz ICDI=pierwiastek z IADI *IDBI.

Gość pomozeszzz
Oblicz pole pow. graniastosupa którego krawedz boczna ma dl. 20 cm a podstawa jest: a) rombem o przkatnych 12 cm i 16 cm. b) trapezem równoramiennym o podstawie 3 i 9 cm oraz wysokosci 4 cm. . prsiala bym CIe jak bys mogla zrobic to z twierdzenia pitagorasa.

Oblicz pole pow. graniastosupa którego krawedz boczna ma dl. 20 cm a podstawa jest: a) rombem o przkatnych 12 cm i 16 cm. będę korzystać ze wzoru Pc = 2Pp + Pb Pc - pole powierzchni całkowitej Pp - pole podstawy Pb - pole powierzchni boczne Pp= (12 * 16)/2=192/2=96 cm^2 żeby obliczć Pb potrzeba znać długośc boku podstawy korzystamy z Twierdzenia Pitagorasa (1/2 * 12) ^2 + (1/2 * 16)^2 = a^2 6^2 + 8^2 = a^2 a^2 = 36+ 64 a^2 =100 a=pierw(100) a=10 teraz już można obliczyć pole boczna Pb=4 * a * H= 4* 10 *20=800 Pc=2 * 96 + 800=192+800=992 cm^2 b) trapezem równoramiennym o podstawie 3 i 9 cm oraz wysokosci 4 cm. Pc= 2Pp + Pb Pp= (3+9)* 4 /2=12 *2=24 cm^2 żeby obliczyć Pp potrzebuję znać długość ramienia podstawy (9-3)/2=6/2=3 korzystam z Pitagorasa : 3^2 + 4^2 = c^2 c^2=9+16 c^2=25 c=pierw(25) c=5 Pb= 5*20 + 5*20 + 3*20 + 9*20=100+100+60+180=440 cm^2 Pc=2 * 24 + 440=48 + 440=488 cm^2

Gość lkiol
pozwole sie wtracic: skorzystaj z cechy podobienstwa trojkatow kkk tzn zachowane są miary odpowiednich kątów ( tu wystarczy równość dwóch par kątów czyli cecha kk bo ostatnia para kątów też musi być równa, bowiem suma ich miar jest równa 180°).Niech kat przy wierzcholku A bedzie a, przy B b.Kat przy wierzcholku C w trojkacie ACD wynosi 180 - 90 - a czyli b. i tak samo kat przy wierzcholku C w trojkacie CBD wynosi 180 - 90-b czyli a.Masz odpowiednie katy rowne.A teraz skoro sa podobne to ich odpowiednie boki są parami proporcjonalne. Latwo wyznaczysz ICDI.

to ja dokończę :) niech : |CD| = h |AD|= x |BD|= y łatwo da się wyznaczyć skalę podobieństwa równą k wtedy : k= h/x lub k=y/h przyrównujemy : h/x = y/h mnożymy na krzyć h^2 = xy h=pierw (x * y) c.n.u.

Gość dziekuje
dzieki:)

Gość mampp
kilka zadan zrobiszz?? wysylam zaraz na mail:):)

Gość stokrotka polna26
dziewczyno szacunek!

dzisiaj znowu jestem, więc jak ktoś ma zadania to prosze pisać bo wieczorem i jutro nie będzie mnie na internecie prawdopodobnie wogóle zadania wysłane na maila rozwiążę napewno i wyślę Ci rozwiazania :)

Gość lenkaaa1555
Proszę o pomoc w zadaniach, bo ja już je zrobiłam, ale nie zgadzają mi się wyniki z odpowiedziami i chyba mam to źle... :o bo mi wyszło w a) Pc = 576cm* + 480pierw.2 cm* a V = 2880cm** a w odpowiedziach jest inaczej i w b) mi wyszło Pc = 1014cm* a V= 13** czyli 2197cm**, bo mi wyszedł sześcian.... i tu też w odpowiedziach jest inaczej... :o * - do kwadratu ** - do sześcianu A zadanie brzmi: Oblicz pola powierzchni całkowitej i objętości graniastosłupów prawidłowych czworokątnych A i B, których przekątne mają długość 26cm, gdy: a) wys. graniastosłupa A ma 10cm dł. b) kąt między przekątna i płaszczyzną podstawy w graniastosłupie B wynosi 30 stopni.