Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Igussskka

Prezentacja maturalna pomoc.

Polecane posty

Gość Igussskka

Czy ktos moglby mi pomoc albo chociaz sprawdzic to co napisalam do tej pory. Chodzi o bibliografię. Temat: "Zdaje mi się, że widzę...gdzie? Przed oczyma duszy mojej" Przedstaw i określ funkcje wizji, snu i proroctwa w literaturze. I.Literatura podmiotu 1.Biblia 2. Adam Mickiewicz: Dziady. Kraków, 2007 3. Jan Kochanowski tren XIX 4. Szekspir Makbet Moze jeszcze Lalka, wesele? Jakie moga byc ksiazki zwiazen z tym tematem? Nie pisalam dokladnie jak powinno byc w bibliografi tylko tak zeby pokazac jakie utwory wzielam. Nie mam pojecia co do literatury przedmiotu...

Gość malinka24
Adam mickiewicz "sonety krymskie" mi sie z tym tematem kojarzą

Gość Po co biblia
?? za dużo tego szajsu będzie! weź "romantyczność" "makbeta" "wesele" i jak chce ci jeszcze się tyle pisać to "apokalipse sw jana ", która cała jest wizją, proroctwem

Gość malinka24
ale nie mam pojecia co to jest literatura podmiotu

Gość Po co biblia
literatura przedmiotu to głónie materiały pomocnicze: wypracowania do utworów: możesz wykorzystać też internet, tylko potem podaj linki z których korzystałaś

Gość Po co biblia
połaź po bibliotekach, tam znajdziesz różne książki nawiązujące do utworów mickiewicza-pełno tego tam jest:) najlepsze są książki z serii biblioteka narodowa z rozbudowanym wstępem

Gość Igussskka
Nie mam pojecia co do literatury przedmiotu. Czy ktos mi moze pomoc... ??

Gość Igussskka
I chce wziąć apokalipse sw jana a nie inne proroctwa z bilbi.. Tylko jak mam zapisac to w bibliografi?? apokalipsa sw jana? jak to nalezy do bibli nowego testametntu.Tak samo dziady. Bede korzystac z czesci 3 ale chyba muse napisac dziady a nie dziady czesc 3??...

Gość Iguuusia
I. Literatura podmiotu 1. Św. Jan.: Apokalipsa. W: Pismo Święte Nowego Testamentu. Przekład ekumeniczny na trzecie tysiąclecie. Warszawa: Towarzystwo biblijne w Polsce, 2007. 2. Mickiewicz Adam: Dziady. Kraków: Wydawnictwo Zielona Sowa, 2007. 3. Szekspir William: Makbet. Kraków: Greg, 2008. 4. Mickiewicz Adam: Romantyczność.\ Czy to jest dobrze napisane?????

Musisz ułożyć po nazwiskach w kolejności alfabetycznej. Ja bym jeszcze dodała Kordiana Słowackiego... Ale lepiej nie mieć za dużo, więc sama zdecyduj.

Gość Iguuusia
no tak dzięki bo zapomniałam:) Ale czy wiersz jest dobrze napisany? Moze tak byc?

Gość Iguuusia
a czy to sie nadaje do lietartury przedmiotu ? Dziady część III Adama Mickiewicza Polańczyk Danuta.

Ja nie napisałam i nic mi nie zrobili :) ale to jest tak, że jeśli przy jednym tytule napiszesz to przy reszcie tez musisz, a jesli nie napiszesz wcale to nic sie nie stanie

Gość martiniss
Nie wiem po co Ci tyle tych utworów, pamietaj że masz 20 min na cała sprawę. 5 pozycji to maks i to fragmenty z książek!!!! Inaczej będa Ci zadawać pytania do całej. Najważniejsza literatura to ta opracowywująca, z niej zadaja pytania. Ja miałam 5 książek i ledwo sie wyrobiłam z tematem. Musiałam wszystko poskracac i gadac jak katarynka by sie wyrobić. Zadali mi pięć pytań 3 do literatury przedmiotu i 2 inne, co to baśń etc... Lepiej wybierz 3 książki i dobrze je opracuj. Poproś nauczycielke o jakies podpowiedzi lub pojedź do biblioteki tam Ci chętnie pomogą (najlepiej do Bliblioteki Uniwersytetu Warszawskiego)

Gość martiniss
Kaaasiuleczka a nie trzeba w bibliografii podawać Nr ISBN? Ja pamiętam ze u nas to było konieczne od 2007 nie trzeba. Na mojej maturze rok temu, trzeba było napisac tylko tytuł, autora/rzy, miejsce wydania, rok, i które wydanie, ewentualnie strony

Gość Iguuusia
No ja wybralam 4 pozycje. I teraz problem z literatura przedmiotu, ale chyba jednak bede musiala sie wybrac do tej biblioteki. ;/

nie straszcie dziewczyny. Ta ustna matura to pikuś :) Zajdziesz, przez 15 min będziesz nawijać swoją prezentacje, oni zadadzą Ci 3 pytania ładnie odpowiesz i dostaniesz 20 pkt. Ale co racja to racja lepiej tych książek za dużo nie wybieraj, bo się nie wyrobisz, żeby o wszystkim powiedzieć:)

Taaa ale nie wybieraj tez za duzo do literatury przedmiotu bo mi to wredna baba obnizyla pare punktow za to ze nie przeczytalam jednej, najgrubszej zreszta pozycji ktora tam wstawialam chociaz nie jestem pewna czy to za to... a poza tym to zalezy na jakich egzaminatorow sie trafi - moi byli spoko. a na angielskim to w ogole miodzio :classic_cool:

Ja swoją maturę też bardzo milo wspominam:) Pamiętam, że przed strasznie się denerwowałam, po nocach nie mogłam spać, pożnij jak już było po wszystkim to się sama z siebie śmiałam:D

Gość Iguuusia
Szkolny słownik motywów literackich Autor: Chrzanowski M. Czy macie może tę książkę?

Gość martiniss
A slownik motywów, taaa, próbowałam go dorwać ale się nie udało. Wziełam inne książki i artykuły z internetu!!!! Też moga być A ja Cię nie strasze, ustna matura to jest pikuś, zero paniki, babki słuchają Cię jednym uchem a drugim im wylatuje, najwazniejsze sa pytania, ale one sa proste, tak jak mi zadali cos w stylu: 1. do literatury przedmiotu: wybrałaś ten artykuł czemu? powiedzialam że zawiera wiele informacji dotyczących Wernyhory i opowiada różne legendy które się pojawiały w różnych kulturach i wiekach. etc.... 2. co to jest baśń? 3. postać z Wesela chyba chochoł. Opisać. (ta posatać pojawiła się w mojej prezentacji więc nie wzięła się z nikąd) podpytanie o symbol co to etc. 4. to podpytanie do basni, porównac z fantastyką Dostałam 16 pkt na 20 a marnie mi poszło. KONIEC łatwizna, wkuwanie pracy tez proste 3 dni i gotowe (7stron a4)

Gość Iguuusia
Najgorsze jest to ze nie mam tej literatury przedmiotu. I nie wiem czy jak poajde do empiku to czy znajde cos teraz... czy sie wstrzymac i jechac do biblioteki.

ja się swojej pracy uczyłam 3 godziny:P Zaszłam powiedziałam co trzeba, kilka razy nawet się zacięłam, później 3 pytanka typu: Jakie symbole pojawiły się w "Boskiej Komedii" i co one znaczą? Dlaczego ta książka jest tak bardzo lubiana przez młodzież? (chodziło o Alchemika) i 3 nawet nie pamiętam, ale też jakieś łatwe :) 18pkt dostałam:P Także autorko noł stress:D

Gość Iguuusia
Pytalam wczesniej. Czy mozna to dac do literatury przedmiotu ?? Dziady część III Adama Mickiewicza Polańczyk Danuta. bo to jest opracowanie lektury...;/

Daj. I tak nikt tego tak dokładnie nie sprawdza.Albo zapytaj swojej polonistki czy może tak być.