Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zuzann.a

polskie melancholijne piosenki z przesłaniem

Polecane posty

Czy znacie polskie piosenki które są melancholijne ale naładowane pozytywnie dające nadzieję, zawierające jakieś przesłanie? Wpisujcie tytuły i wykonawców

Myślę, że przede wszystkim utwory z gatunku poezji śpiewanej: Marek Grechuta, Michał Bajor, Grzegorz Turnau, Raz Dwa Trzy, ale też (jak dla mnie) Myslovitz, T.Love. No i stare piękne piosenki - Ireny Santor, Anny Jantar, Ewy Demarczyk itd itd...:)

Gość oratoria piotra rubika

a ja lubię piosenkę: nie liczę godzin i lat.. to wszystko mija nie ja.. kto to śpiewa? Rybiński chyba, czy może coś mylę

a mnie jest smutno że w Polsce brak zespołów na miarę Within Temptation Ostatnio koleżanka przysłała mi jedną z ich piosenek i przetłumaczyłam jej tekst na polski, po prostu od razu lżej się robi. Próbowałam znaleźć coś w ten ton polskiego i kicha

-->anyżówka \"Zegarmistrz światła\" piękny jest ale mimo wszystko jest to utwór o umieraniu... więc \"naładowany pozytywnie dające nadzieję, \" nie bardzo pasuje chyba ;)

closterkeller jest trochę za mało gothik trochę ale dzięki za propozycje. Piszmy dalej. Mnie np pomaga piosenka Within Temtation \"Pale\" świetna jest a tekst ma w sobie właśnie to coś a po polsku brzmi mniej więcej tak: Świat wydaje się inny, choć nic, co znajome, nie zmieniło się. To trwa w moim umyśle, że nie mogę zostawić wszystkiego za sobą. Muszę powstać i być mocniejszą. Muszę spróbować wyrwać się na wolność od myśli zaprzątających mój umysł. Wykorzystać czas, który mam. Nie wystarczy powiedzieć \"Żegnaj\" Muszę zakończyć to dobrze. Muszę walczyć, pomieważ wiem, że koniec jest wart zachodu i ból, który czuję powoli odejdzie w dal. Na przekór temu, jak czuję się wewnątrz, muszę ufać, że wszystko będzie dobrze, Stanąć i być mocniejszą. Spróbować wyrwać się na wolność spod myśli wiążących mój umysł. Wykorzystać czas, dany mi. Zrobić to dobrze, bo nie wystarczy powiedzieć \"Żegnaj\". Muszę walczyć, bo wiem, że koniec jest wart zachodu I ból, który czuję odejdzie w dal. Oh, ale ta noc jest zbyt długa i sił mi brak, by dalej iść. Już nie zniosę więcej bólu. Odpływam w dal... Poprzez mgłę dostrzegam twarz anioła, Ktory wzywa moje imię i pamiętam powód dla którego muszę wstać. Muszę próbować Być wolna od myśli wiążących mój umysł. Wykorzystać czas, który MAM. Nie mogę rzec \"Żegnaj\", ale zrobić to dobrze. Muszę walczyć, bo wiem, że koniec jest wart tego zachodu i ból, który czuję powoli odejdzie w dal. może z podobnym przesłaniem znacie coś polskiego piszcie

Gość BLONDI TUMBA
"facet to świnia" :classic_cool:

racja nie mówiłam sorki.Ale nie chodziło mi o gothic po prostu o coś co będzie fajne i dające nadzieję. A closterkeller w porównaniu do within temtation jest słaby o to chodziło

Gość Schweigen
Polecam piosenkę My Skin - Natalie Merchant nie jest to polska piosenkarka, ale za to moim zdaniem przekazuje melancholijny nastrój ;)

Gość Werian
Jeśli chodzi o melancholię drogie Panie, to jest tylko jedna jedyna odpowiedź na polskiej scenie - Myslovitz. Na początku posłuchajcie tego: http://www.youtube.com/watch?v=RHrT2x8_S6Q A później same będziecie chciały poznać inne utwory :) PS. polecam szczególnie "dla Ciebie", "chciałbym umrzeć z miłości" lub "przebudzenie". Pozdro ;)

Gość .....ot ..co.....
czas nas uczy pogody- lobaszewska piosenki turnaua piosenki grechuty latwopalni- rodowicz

ojejejej,,, jak to pasuje do mojej sytuacji uczuciowej: "są dwa światy i jest nas dwoje do swych miejsc przypiętych jak rzeczy ty masz może więcej spokoju - - ja mam dzieci.... Marylko Rodowicz... jakie to mi bliskie...

Gość wszyscy nic nie wiecie
Mietek Fogg i ,,Chryzantemy zlociste'',no coooooooooo?,przeslanie calkiem na czasie.

Gość bbhy
" Wracam do domu" Justyny Steczkowskiej.

Gość Betty_brzydulka
upupupupupupupupupupup

Gość seekinglove
polecam Tomasz Żółtko - Kochaj mnie i dotykaj :)