Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamanastolatki

rozpoczecie wspolzycia przez nieletnia corke

Polecane posty

Gość mamanastolatki

witam, nie wiem, czy taki temat juz tu jest. dowiedzialam sie dzis, ze moja 15 letnia corka wspolzyje juz od pol roku. chodzi tez czasem na wagary i wtedy wlasnie spotyka sie z chlopakiem:( byl to dla mnie cios, bo tyle rozmow odbylysmy na ten temat kiedys i wydawalo mi sie, ze ma lepiej poukladane w glowie:( powiem wam, ze nie moge dojsc do siebie po tych wiadomosciach..

Gość nie dziwię sięee
ale się stało,teraz tylko mądra rozmowa o środkach antykoncepcyjnych

Gość pisalam tu wczesniej
coz takie jest zycie. powinnas sie cieszyc, ze od roku jest z tym samym facetem i nie jest w ciazy. szkoda, ze nie rozmawialas z nia wczesniej o seksie. decyzje ta i tak by podejala, ale moglabys doradzic jej jakas antykoncepcje i wiekszy rozsadek.

Gość teraz to juz sie musisz z tym
pogodzić, czasu nie cofniesz, mlodziez szybciej dojrzewa, chociaz to wcale nie dobrze pewnie jeszcze trudniej bedzie Ci sie zgodzic na to by zafundowac jej wizyte u ginekologa i antykoncepcje ale taka kolej rzeczy ona pewnie by tez byla w szoku ze Ty ciagle 'to' robisz ;)

zgadzam sie, mlodziez teraz szybciej decyduje sie na seks i nie wiele mozna z tym zrobic. mozesz jej pomoc a antykoncepcja, ale bylabym konsekwentna z wagarami. i oczywiscie chcialabym poznac tego chlopaka.

Gość mamanastolatki
rozmawialam z nia wiele razy o antykoncepcji. wiem, ze musze sie z tym pogodzic, stalo sie i czasu nie odwroce, ale......boli to bardzo, ze jest nieletnia i co, jesli zawioda srodki antykoncepcyjne (zdarza sie przeciez) i zajdzie w ciaze?? jest mloda, niedojrzala do macierzynstwa i ma szkole.. nad wagarowaniem da sie jakos zapanowac. ale czy mam zabronic spotykania sie z kolezankami? wiem, ze klamala mnie. mowila, ze idzie na spacer z kolezanka a szla do tego chlopaka. znam go. miesiac temu zerwali ze soba.

no to jak zerwali to chwilowo masz problem z glowy, a zabraniajac jej czegokolwiek mozesz tylko pogorszyc sprawe. postaraj sie zdobyc jej zaufanie i zapewnic,ze jak znowu bedzie chciala podjac wspolzycie to aby sie zwrocila do ciebie o pomoc. wez ja wtedy do lekarza(teraz tez powinna pojsc na"przeglad") i niech przepisze jej tabletki w polaczeniu z prezerwatywa bedzie bezpieczna przed ciaza i chorobami. staraj sie byc z nia blisko i wytlumacz jej, ze chlopcy w jej wieku czesto traktuja sesk przedmiotowo. jesli uwazasz, ze problem jest wiekszy idz z nia do psychologa. sama najlepiej znasz swoje dziecko i jestes w stanie ocenic czy byl to seks w zwiazku i z milosci, czy przygoda z kolega. od tego uzaleznij swoje podejscie. musisz pogodzic sie z tym, ze dzieciaki szybko dorastaja, a seks jest dla nich czyms bardzo interesujacym.

Gość Akdfjkjdnhg
Wyobrażam sobie co czujesz ale to jeszcze nie koniec świata. Stało się i już. Ja byłam w podobnym wieku jak rozpoczęłam współżycie ale w ciążę zaszłam po ślubie mając 22 lata. Dodam że miałam w życiu 2 partnerów. Teraz tylko kwestia dobrej antykoncepcji. A powiedz nam jak się o tym dowiedziałaś?

Gość lenna 35
po co takie gadanie że teraz młodzież szybciej dojrzewa. Różnie się zdarza, jedna współżyje w wieku 13,14 lat inna zaczyna 24, 25 lat.Zawsze tak było, jak miałam 8 lat i chodziłam do podstawówki to 15-stki też zachodziły w ciążę.Moje koleżanki mają mamy które je urodziły w wieku 16, 18 lat.Moja miała 21. Nie uzależniajmy od czasów. Musisz postarać się, żeby pójść z córką do ginekologa

spokojnie...ja zaczelam majac lat 17,moja kuzynka 16....nie zakazuj,bo to nic nie da...lepiej upewnij sie,ze bierze tabsy....

bo dojrzewa wczesniej. kiedy ja bylam nastolatka to jak dziewczyna uprwiala seks w wieku 14 lat byla uwazana za latwa i byla to patologia. owszem czasem zachodzily w ciaze 14 czy15latki, ale zawsze konczylo sie to na sprawach w sadzie. dzis to nie szokuje. wystarczy spojrzec na dziewczynki jak sie ubieraja, maluja nawet na n-k mozna to zobaczyc. myzle, ze ta granica wieku juz raczej nie bedzie spadac, bo ciezko to sobie wyobrazic.

Gość Akdfjkjdnhg
lepsza bomba hormonalna niż niechciana ciąża...

Gość lenna 35
z drugiej strony właśnie - środki hormonalne dla 14, 15 latki przecież taka dziewczyna jeszcze dojrzewa, jeszcze rośnie. A hormony zrobią z niej diabła i do tego jeszcze bunt młodzieńczy - nieciekawa sprawa , mama będzie miała z nią katorgę.

Gość mamanastolatki
macie racje, wiem, ze granica wieku przesunela sie . wiedzialam tez o kolezankach corki, ze niektore uprawiaja seks. latwiej myslec, ze to robia inne nastolatki. ciezej, ze to moja corka:(

autorka napisala, ze dziewczyna rozeszla sie z chlopakiem wiec moze na razie nie podejmie wspolzycia. w krajach zachodnich dziewczyny w jej wieku same moga udac sie po tabletki. nie uwazam aby bylo to zdrowe, ale ciaza w tym wieku tez nie jest.

Gość mamanastolatki
no i jakos tez nie widze tych tabletek w jej wieku. pomijajac to, ze to hormony,to musialabym to ja pilnowac, zeby je lykala.

Organizm nieukształtowany po kuracji hormonalnej może się zbuntowac i okaże się że mama nastolatki juz nigdy nie będzie babcią. Więc rady z tymi tabsami uważam za kompletnie poroniony pomysł że tak użyję eufemizmu.Skrajna nieodpowiedzialność. Z hormonami jest tak-na razie jest dobrze-ale beknie sie potem. zastanówcie się-bo nie wszyscy ginekolodzy to lekarze zdrowo myślący.

Gość lgugug
Owszem masz sporo racji ale co w takim razie radzisz?

Gość mamanastolatki
do pisalam tu wczesniej, niestety, wiem, ze spotyka sie z innym chlopakiem. dowiedzialam sie w smieszny sposob. dala mi swoje zeszyty do przegladniecia, a wsrod nich byl zeszyt , ktory sluzyl jako pamietnik. po lekturze jednej strony nie mialam ochoty na wiecej. doczytalam tylko o tym obecnym chlopaku. o poprzednim juz mi sie sama potem przyznala. ( nie wiedziala, ile przeczytalam).:(

Gość lenna 35
tym bardziej że to mama będzie musiała sprawować kontrolę nad tabsami bo nastolatki, raczej takie dziecko to czasem oleje sprawę i nie weźmie jednej bo zapomni organizm dojrzewającej dziewczyny dostaje sygnał i jest zbombardowany fizycznie i umysłowo.Hormony wływają też na mózg. Trudno sobie wyobrazić.

Gość taka jedna aniaaaa
mi sie wydaje ze tutaj o swobodzie nie ma co mowic poprostu inne kolezanki to robia i corka tez chciala sprobowac i nie byc gorsza tak juz jest w dzisiejszych czasach....

Gość mamanastolatki
pisalam juz, ze nie ma zbyt wiele swobody. dlatego robi to na wagarach lub kiedy widze, ze wychodzi z kolezanka. wiem, ze jesli sie czegos chce to czlowiek bedzie tak kombinowal, az mu sie uda.:( do ginekologa pojdziemy oczywiscie jeszcze przed swietami. moze uda sie znalezc jeszcze termin wolny. moze rozmowa z ginekologiem cos jej tez rozswietli w glowie.