Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kokocz88

Kolacja wigilijna

Polecane posty

Jak u was wygląda kolacja wigilijna? Niech każdy napisze: 1.Region 2. pora kolacji 3. ilość osób 4. atmosfera 5. potrawy Ja zaczynam 1. Śląsk 2. 17.00 3. 5 + gość 4. wyłączony telewizor, modlitwa, dzielenie się opłatkiem, zasiadanie do stołu (nie można już wstawać), oczywiście uprzednie zapalenie świec 5. a) zupa z groszku b) karp + troszeczke ziemniaków c) makówka + moczka Podzielmy się wrażeniami, jak ktoś ma coś do dodania jeszcze niech napisze :)

Gość Teirns
1. Wałbrzych 2. 18-00 3. 6 4. telewizor włączony, zazwyczaj walimy do ryja 5. zupa grzybowa, barszcz z uszkami

Gość u mnie to chyba standarnowo
1. Wroclaw 2. 16.00 3. ok 20 4. wyłączony telewizor, dzielenie się opłatkiem, zasiadanie do stołu, swieczki tez sa, jemy, kolendy leca w tle ciuchutko, po "kolacji" dzwonek idziemy do choinki, prezenty te sprawy, a pote,m wracamy jeszcze do stolu na slodkie, herbate, kawe i juz sami spiewamy ;) 5. Barszcz z uszkami, pierogi ruskie, pierogi kapusciane, karp i kutia ;)

1. Mazowsze 2. ok.18 3. 12 osób + jedno puste miejsce 4. Wszyscy gadamy, raz siostrze wpadły gluty do zupy, śmiechy zawsze, ale np. mój ojciec zawsze się naje, a potem czyta gazetę na kanapie, jeden wujek chodzi po całym naszym domu i w ogóle z nikim nie rozmawia :D 5. Hmm, barszcz czerwony z krokietami, w tym roku łosoś w miodzie, śledzie w śmietanie, bigos, sałatki,pierogi ruskie i z kapustą i grzybami, dużo ciast: makowiec, sernik na zimno, keks, przekładaniec...

1. kujawy 2. 17.00 3. od 4 do 10 4. tak jak Kokocz 5. zupa grzybowa, barszcz bez uszek, zupa śliwkowa, śledziowa, pierogi z grzybami i kapustą, ryba, kapusta z grochem, ciasta

Kraków ok. 16 [ pierwsza gwiazdka] zapalamy choinke [ by nie po ćmoku] rozbieramy sie i ruhamy kapiel jedzonko [ obiad - nic specjalnego jakies kotlety] odpoczywamy sluchamy jak samotna staruca za scianą placze [ i sie smiejemy] tv spac[ bo jutro goscie i chlańsko] i jakoś te wolne dni opedzimy. bez zabobonów

1. Mazowsze (Warszawa) 2. ok. 17 3. 4, w zasadzie 5:P (ja, mama, tata, babcia + pies) 4. atmosfera świąteczna, :P tv włączony, jakieś świąteczne programy w tle, opłatek po kolacji, potem prezenty. 5. pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony do picia, jakies ryby typowo wigilijne, sałatki itp. Babcia robi takie coś z makiem jeszcze. Wesołych życzę :)

widzę że tylko na śląsku (górnym)jest taki tradycyjny karp :) no ale spotkałam się też z tym że ludzie na wigilię jedzą rolmopsy i to nie ze względów finansowych...

1. krance wschodnie, zamojszczyzna 2 . 17 3. naogól były 4 ale w tym roku 13 4. zobaczymy, zazwyczaj nudno sztywno, posiedzielismy z rodzicami zaraz tv, a co bedzie w tym roku, kto to wie, samam przygotowuje wigilie.. 5. sledzie rozne, ryba po grecku, karpik smazony, pierogi z kapusta i grzybami, barszcz z uszkami, sałatki, owoce, strucla makowa

Gość guglinka
1. podlaskie 2. 16:00 3. w tym roku bez rodziców-3 osoby,mój narzeczony,dziadek i ja 4. Wyłączony tv, kolędy w tle 5. Kapusta z grzybami,uszka, ryba po grecka,ryba w occie,łazanki z makiem,śledź, kompot z suszonych owoców.

Gość dlaczego nie
1. Śląsk 2. 18 3. 3 osoby + dodatkowy talerz dla niespodziewanego goscia 4. Wlaczone cicho koledy, dzielenie sie oplatkiem, modlitwa, zapalenie stroika swiatecznego, zasiadanie do stolu, prezenty :) 5. Zupa grzybowa, barszcz czerwony z uszkami lub makaronem, ziemniaki, rybka,kapusta z grzybami, pierogi z kapusta i grzybami i ruskie no i ciasta - sernik i murzynek.

Gość seesi
1.kujawy 2.W tym roku mam dwie wigilie więc będę rozdzielać. 15/18 3. 6/ 5 4. nudy, telewizor włączony. może jakaś kolęda w tle,ale wątpię./ nudy, tv włączone. Gdyby nie telewizor nie byłoby co robić. bo rozmawianie odpada. 5. jakiś karp, ciasta, barszcz, grzybowa i inne tego typu. Ostatecznie po godzinie czy dwóch będzie normalne jedzenie + alkohol.

Gość a nie spiewacie kolend
??

Gość seesi
15 bo w tym roku idziemy jeszcze do 1 babci, a następnie do drugiej. Kolęd nie śpiewamy, a... i dzielimy się opłatkiem, ale to całkiem nieistotne bo mówi się rzeczy,których się nie myśli.

1 Suwalszczyzna 2.18 3. 4 4.wylaczony telewizor, telefon, cieplo, rodzinnie, wzruszajaco 5.karp smazony i w galarecie, sledzie, barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami....

1. Śląsk 2. 17 3. dzielenie sie opłatkiem, tv czasami wyłączony a czasami po cichutku w tle leci jakiś świąteczny program 4. jak u mojej mamy to 5, jaku teściów to 7 w tym roku u mnie 8 osób 5. zupa grzybowa, barszcz czerwony z uszkami, karp smażony, inne rodzaje ryb, ziemniaki, kapusta z grzybami, chleb, kompot ze suszu, makówki, ciasta

1. Zamojskie 2. 19 3.6 4. Sokojnie, nastrojow, paląca się choinka, spiewanie kolęd, czytanie Pisma świetego, dzielenie się opłatkiem Przy kolacji, smiechy, picie kawy i obzeranie się makowcem :) 5. Barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, leniuchy, sledzie, karp, kutia, kapusta z grochem i wiele innych cudeniek :)