Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

biała orchidea

czy PASTERKA zastępuje MSZĘ w pierwszy dzień świat czyli wczoraj

Polecane posty

Gość tak zastępuje
jest przecież pierwsza msza w Boże Narodzenie.

a jesli pasterka jest na 22:00 ale w Wigilie( często w Kościołach wcześniejsza dla dzieci) Niby to prawda, ze jest pierwsza Mszą w Boże Narodzenia...ale ...hm.. jak to jest w końcu?

Gość oop
No ja nie wiem co ty teraz poczniesz jeśli nie dostaniesz wiarygodnej odpowiedzi. Może pisz do kurii albo od razu do papierza? Ludzie, czy wszyscy praktykujący katolicy to tacy debile??

Gość nie rozumiemmmmmmmm
chodzisz do kościoła żeby podpisać listę obecności

do tego wyżej: w pierwszym poście było WYRAŹNIE napisane, że to pytanie dla tych co się orientują. A co pocznę, to moja sprawa. 'Ludzie, czy wszyscy praktykujący katolicy to tacy debile??' - to pytanie mówi wiele o Tobie.

Nie, nie chodzę dla żadnej listy. Dlaczego chodzę wiem sama. Nie powinno Was to interesować, zresztą nie wdzę powodu. Prote: jest forum, zadałąm pytanie. nie głupsze niż tysiące innych tutaj. oczekuję odpowiedzi. to wszystko.

Gość Marek36
Tak, nawet gdy rozpoczyna się o 22h.

Gość aannuullkkaa
według mnie Pasterka jak najbardziej zastępuje Mszę w pierwsze święto, ale gdy jest oprawiona tak jak powinna być - czyli o północy

Gość gilkla22
tak jak pojdziesz w pasterke to w pierwszy dzien swiat niemusisz isc do kosiola jak niechcesz chyba ze lubisz koledy spiewac to wtedy dla przyjemnosci mozesz isc :)

Gość kage
Pasterka odprawiana jest jako msza z 25 i. Z tego dnia brane sa czytania teksty mszału itd więc nie ma obowiązku iść jeszcze raz chyba, że chcesz tylko nie przesadzaj komunię. można przyjąć tylko 2 razy dziennie więc jak zechcesz iść rano i jeszcze wieczorem to może być za dużo. A odpowiadając na aneks z debilami nie uważam a żeby troska o wypełnianie 3 przykazania była oznaką debilizmu pozdrawiam

Gość MoxX

Tak, udział Pasterce jest liczona jako udział we Mszy św. 25 grudnia, nawet jeśli zacznie się przed północą. Podobniej jak niedzielna Msza św. jest liczona od godz.16 w sobotę, choć tu warto uważać aby niedzieli nie zastępować sobotą. Nawet na forum 'Wiara' było to w którymś miejscu wyjaśnione. Trzeba tylko uważać z Komunią św. jeśli jest się 25.12 w ciągu dnia, a było się na Pasterce, bo można przyjąć jako drugą w ciągu dnia tzn. tylko kiedy było się na całej Mszy św.