Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SweetPrincesska

kultura arabska

Polecane posty

Gość SweetPrincesska

kogo interesuje ta kultura? kraje arabskie i ich religia zapraszam do dyskusji

Gość nieświeży nick
Mnie tyle, co przez ile ;) Tyle, co taniec brzucha :D

Gość beduinka88
mnie, strasznie! Zamierzam nawet podjac kierunek studiow z tym zwiazany, jesli najpierw skoncze moj "kierunkowy" kierunek ;) bylam narazie jedynie w Turcji, Turcy nie uwazaja sie za Arabow, ale ta atmosfere sie tam wyczuwa :) w ogole to jest inny, tajemniczy swiat, bardzo mnie to kreci :)

Gość SweetPrincesska
beduinka88 mnie tez bardzo to fascynuje a zaczelo sie od wakacji w tunezji

Gość beduinka88
a u mnie od rozmow z kolezanka na ten temat a potem od rozmow z Arabami :)

Beduinka a dlaczego to Turcy mieliby się utożsamiać z Arabami????????????????????????????????????

Gość beduinka88
np. bo mieszkaja blisko krajow arabskich, naleza do Azji a nie Europy, zreszta jak tam bylam to czesto slyszalam "we are not arab" i tak mi utkwilo :)

Beduinka wg Twojego rozumowania my powinniśmy nazywać się Niemcami. Poczytaj sobie najpierw małą regułkę pn. Arabowie http://pl.wikipedia.org/wiki/Arabowie Arabowie nie zamieszkiwali terenów Turcji o ile mi wiadomo. A to, ze są w Azji to tym bardziej nie są Arabami. Turcy wrecz nie cierpią Arabów. A to, ze sąsiadują z Irakiem i Syrią to nic nie znaczy.

Gość SweetPrincesska
ja mialam okazje troche blizej poznac ta kulture bo bylam zaproszona do arabskiego domu na kolacje i obiad

Gość beduinka88
ale ich kultura jest bardzo podobna do arabskiej, religia, zwyczaje... ich historia laczy sie z Arabami, wiele osob uwaza ten kraj za arabski, a ja wiem ze on arabskim nie jest :)

Gość SweetPrincesska
Pariss przede wszystkim ze sa bardzo rodzinni i ze jedza posilki cala rodzina i nie uzywaja talerzy hehe nie wiem czy to tylko w tej rodzinie czy wszedzie

Gość SweetPrincesska
i raczej takie obfite posilki maja ja zjadlam spaghetti i mialam dosyc a jeszcze wiele przede mna bylo ;) a u nich trzeba wszystkiego sprobowac

Gość beduinka88
oo ja tez bylam na takim poczestunku na wsi tureckiej, jedlismy siedzac po turecku na dywanach i poduszkach, a wszystko bylo pyszne :)

Jedyne co jest podobne to religia - Islam. I nic wiecej. TO zupełnie inni ludzie wychowani w innej kulturze. Turcja to kraj świecki, republika. Nie porównujmy jej do Zjednoczonych Emiratów Arabskich gdzie rządzi szariat, gdzie kobiety nie mają głosu, nie moga głosować itd. Nigdy nie mów Turkowi i nie pytaj sie o to czy jest Arabem!

W Turcji jedzą na talerzach i nie jedzą rękoma jak Arabowie. Może w rodzinach Kurdów gdzieś na wschodzie, ale Kurdowie to nie Turcy. To też róznica.

Gość SweetPrincesska
mnie ich kuchnia akurat srednio smakowala a mama chlopaka ktory mnie zaprosil byla taka goscinna ze ciagle mi cos przynosila a ja myslalam ze tam pekne ;) w zyciu tyle nie zjadlam w tak krotkim czasie

"Pariss Jedyne co jest podobne to religia - Islam. I nic wiecej. TO zupełnie inni ludzie wychowani w innej kulturze. Turcja to kraj świecki, republika. Nie porównujmy jej do Zjednoczonych Emiratów Arabskich gdzie rządzi szariat, gdzie kobiety nie mają głosu, nie moga głosować itd. Nigdy nie mów Turkowi i nie pytaj sie o to czy jest Arabem! " Bredzisz:P.Poza tym mają rózne głupie zwyczaje i jest tam pełno alfonsów więc Turas to prawie jak Arabus ale właściwie statystycznie to nie ma istotnych różnic:P.

Prawie robi wielką różnicę. Pamiętaj o tym. a swoje uprzedzenia włóż do kieszeni. A polskich alfonsów to nie ma? niemieckich, holenderskich zboczeńców? nie?

A w tym przypadku nie ma wielkiej różnicy:P.A nie chodzi o przypadki jednostkowe więc nie pisz o polskich alfonsach:P.Ja jedynie uśredniam a pomijam najbardziej nawet budujące przypadki i statystycznie nie ma żadnej istotnej różnicy między Turkami i Arabusami i większością murzynów.A przyczyną tego są religie.

Gość Agoooo
Witam, Jesteśmy Stowarzyszeniem Kultury Arabskiej „Arabia. Jeśli interesuje Cię specyficzny świat kultury arabskiej, jeżeli zachwycają Cię zwyczaje, sztuka, język krajów arabskich, nasze stowarzyszenie jest właśnie dla Ciebie. Członkiem Arabii może zostać każdy, kto interesuje się kulturą arabską, kto chciałby znaleźć odpowiedzi na nurtujące go pytania związane z tą kulturą, kto chciałby swą osobą przyczynić się polepszania stosunków między Polską a krajami Arabskimi. Jeżeli jesteś ciekaw jak działamy, chciałbyś nawiązać z nami współpracę, a może nawet zostać wcielonym w szeregi członków Arabii - napisz do nas, weź udział w organizowanych przez nas spotkaniach integracyjnych, przekonaj się jak działamy i jak wiele możemy razem osiągnąć. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą stroną: www.arabia-ska.com.pl